U Ukrajini zvanično nema plaćenika iz Crne Gore

Uprava policije saopštila Vijestima da nije evidentirala odlaske crnogorskih državljana u zonu borbenih dejstava u Ukrajini. Crnogorska policija ne raspolaže ni saznanjima da naši državljani učestvuju u planu Ruske Federacije da destabilizuju Moldaviju

24916 pregleda 17 komentar(a)
Detalj iz Ukrajine: Kijev 29. marta 2022. godine (ilustracija), Foto: Shutterstock
Detalj iz Ukrajine: Kijev 29. marta 2022. godine (ilustracija), Foto: Shutterstock

Uprava policije nije evidentirala odlaske crnogorskih državljana u zonu borbenih dejstava u Ukrajini.

To piše u odgovoru Uprave policije “Vijestima”, gdje navode da prate problematiku eventualnog učešća crnogorskih državljana na stranim ratištima.

Krivičnim zakonikom Crne Gore, članom 449b, zabranjeno je učestvovanje u stranim oružanim formacijama ali i vrbovanje, regrutovanje, priprema, prevoz i obučavanje pojedinca ili grupe ljudi u namjeri učestvovanja u stranim oružanim formacijama koje djeluju izvan Crne Gore.

Crnogorska policija ne raspolaže ni saznanjima da naši državljani učestvuju u planu Ruske Federacije da destabilizuju Moldaviju kako je to, 13. februara ove godine, saopštila predsjednica te zemlje Maja Sandu.

”Uprava policije ne raspolaže saznanjima da su, kako je saopštila predsjednica Moldavije, građani Crne Gore umiješani u plan Ruske Federacije da uz pomoć stranih sabotera sruši vlast u njenoj zemlji, spriječi je da se pridruži Evropskoj uniji i koristi je u ratu protiv Ukrajine”, piše u odgovoru UP “Vijestima”.

Moldavske obavještajne službe, kako je saopštila Sandu, otkrile su destabilizujuće aktivnosti nakon što je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao da je “otkrio ruski plan u vezi sa tom bivšom sovjetskom republikom”.

”Kremlj namjerava da destabilizuje situaciju u Moldaviji protestom i uzimanjem talaca. Službe su došle do saznanja da se za realizaciju plana Moskve u Moldaviji planira angažovanje državljana Rusije, Bjelorusije, Srbije i Crne Gore”, navela je Sandu.

Uprava policije ni poslije deset dana od izjave predsjednice Moldavije iz te zemlje nije dobila zvanično obavještenje.

”Uprava policije nije zvanično obaviještena o ovom slučaju”, navodi UP.

Dan nakon izjave predsjednice Moldavije i crnogorski premijer Dritan Abazović kazao je da nema informacije da su pojedinci iz Crne Gore, za potrebe Rusije, pokušali državni udar u toj zemlji.

”Pokušaćemo da stupimo u kontakt sa njenim kabinetom u cilju dodatnih pojašnjenja, a ako treba da rade službe... Ako imaju informacije o tome, više smo nego raspoloženi da čujemo, za sada nemam specijalne informacije osim iz medija”, rekao je tada Abazović.

Bila dvojica, jedan poginuo?

Polovinom juna prošle godine, jedan od lidera Demokratskog fronta Milan Knežević saopštio je da su “među 6.956 plaćenika iz čitavog svijeta koji ratuju protiv Rusa u Ukrajini, bila i dva Crnogorca”.

Knežević je tada objelodanio da je jedan od dvojice Crnogoraca navodno poginuo.

”Među 6.956 plaćenika iz čitavog svijeta koji ratuju protiv Rusa u Ukrajini, bila su i dva Crnogorca. Kažem bila, jer je jedan poginuo”, napisao je tada Knežević na Tviteru.

Knežević
Kneževićfoto: Luka Zeković

Te podatke saopštio je nakon što je rusko Ministarstvo odbrane objavilo podatke o broju stranih plaćenika u Ukrajini, a na spisku su i dva državljanina Crne Gore. Tabelarno prikazani podaci, koje je objavio info - kanal na Telegram platformi, pokazuju da je Crnogorac stradao.

”Priliv stranih plaćenika u Ukrajinu ne samo da se smanjio, već se zapravo okreće u suprotnom smeru”, objavilo je tada Ministarstvo odbrane Ruske Federacije.

Zatvor za ratište

Krivičnim zakonikom predviđene su i kazne zatvora za učestvovanje u vojnim formacijama na stranim ratištima.

Ko vrbuje, organizuje, rukvoodi ili obučava pojedince ili grupe da djeluju u ratu kazniće se zatvorom od dvije do deset godina. Kazna za onog ko protivno pravilima međunarodnog prava otputuje radi pridruživanja ili učestvovanja u stranoj oružanoj formaciji van Crne Gore je robija od šest mjeseci do pet godina.

”Ko neposredno ili preko trećeg lica nudi, daje, obezbjeđuje, traži, prikuplja ili prikriva finansijska sredstva, fondove, materijalna sredstva ili opremu koja je u cjelini ili djelimično namijenjena za izvršenje djela, kazniće se zatvorom od jedne do osam godina”, piše u KZ-u.

Stranom oružanom formacijom smatra se teroristička organizacija, strana vojska ili policija, strana paravojna formacija ili parapolicijska formacija osnovana protivno zakonu, dragim propisima ili pravilima međunarodnog prava.

Srbi ratuju za Ruse

Srpski mediji prije nekoliko dana objavili su da se dvojica srpskih plaćenika, pod kodnim imenom Sava i Dunav, nalaze u bataljonu “Sudoplatov” proruskoj dobrovoljačkoj jedinici koja djeluje na jugu Ukrajine u blizini Zaporožja.

Srpski plaćenici Sava i Dunav, kako se tvrdi u video objavama na Telegramu, došli su da pomognu svojoj “braći Rusima”.

Identiteti dvojice boraca sakriveni su, jer se oni u svim objavama, ali i tamošnjim medijima, pojavljuju sa fantomkama na licu.

U Srbiji nije poznat tačan broj onih koji su se iz Srbije pridružili ruskim snagama u Ukrajini.

Zvanični Beograd poručio je da će spriječiti učešće svojih građana u sukobima u Ukrajini, kao i da će svi “dobrovoljci” koji se uključe u taj konflikt biti sankcionisani.

Bonus video: