Rmandić: Ponašanje Adžića nedoraslo situaciji, sa bezbjednosnim aparatom nema ama baš nikakvih dodirnih tačaka

"Dok mu policajci ulicama šetaju u žutim, crvenim ili narandžastim patikama jer službene obuće nemaju, dok jedva sastavljaju kraj s krajem ministar u medijima lamentira nad službom i žali se kako je u njoj na desetine policajaca za koje se sumnja da se bave kriminalnim aktivnostima a koje ne može da otpusti zbog zakona"

10002 pregleda 17 komentar(a)
Foto: Nezavisni sindikat policije
Foto: Nezavisni sindikat policije

Nezavisni sindikat policije saopštio je da ministra unutrašnjih poslova Filip Adžić "nema ama baš nikakvih dodirnih tačaka" sa bezbjednosnim sistemom Crne Gore.

Iz tog sindikata su se oglasili povodom fizičkog maltretiranja državljanina Albanije od strane graničnih policajaca Dragana Šćekića i Nikole Boljevića na graničnom prelazu Sukobin-Murićani.

"Nemamo namjeru da branimo postupak kolege u Ulcinju jer ga kao odgovorni ljudi i sami smatramo nedopuštenim i za osudu. Izražavamo iskreno žaljenje zbog događaja ali ne želimo da ćutimo na sve što se dešava vezano za ovaj slučaj. Greška je napravljena i kolega će je neminovno platiti, toga smo svi svjesni i od odgovornosti ne bježimo. Postoje jasne procedure ispitivanja slučaja i precizna paleta sankcija u zavisnosti od stepena krivice nakon utvrđivanja odgovornosti. Jedino što tražimo i očekujemo je da se postupak sprovede temeljno, nepristrasno i bez prijevremene osude", navodi se u saopštenju koje potpisuje predsjednik Nezavisnog sindikata Igor Rmandić.

Dodao je da se "za mnogo veća i teža djela nije lišavalo slobode i zadržavalo ali se kola očigledno najlakše lome na službenicima policije".

Rmandić tvrdi da se na policijskim službenicima "strogoća trenira vrlo uspješno", kao i da makar pola društva "slavi kad pročita da je pritvoren policajac pri tom ne pitajući šta je razlog".

"Ne možemo i nećemo dozvoliti isluženim političarima, samozvanim analitičarima, raznim 'borcima za ljudska prava' da pale nacionalističke vatre i siju mržnju koristeći, iz najprizemnijih namjera, policijske službenike. Policajci nisu pripadnici podivljalih hordi koje jedva čekaju da maltretiraju nekoga ko je druge nacionalnosti. U našim redovima ima Crnogoraca, Srba, Bošnjaka, Muslimana, Albanaca, Roma i mi se tom činjenicom ponosimo. To je bogatstvo i službe i države Crne Gore. Potpuno svjesni težine svog posla, odgovornosti koju nosi ova časna uniforma i spremni da za ovaj narod i ovu državu damo najviše što čovjek nekome može da da - sopstveni život", naveo je Rmandić.

On je istakao da je "posebna figura i ogromno, po ko zna koji put, razočarenje" Adžić i njegovo, kako je naveo "ponašanje nedoraslo situaciji".

"Slučajni prolaznik koji je izbjegavajući odgovornost prebacivan sa jedne na drugu poziciju dok konačno nije došao na čelo najbrojnijeg i najvećeg dijela bezbjednosnog aparata države Crne Gore sa kojim nema ama baš nikakvih dodirnih tačaka. Na ogromnu žalost i štetu pripadnika tog aparata. Dok mu policajci ulicama šetaju u žutim, crvenim ili narandžastim patikama jer službene obuće nemaju, dok jedva sastavljaju kraj s krajem ministar u medijima lamentira nad službom i žali se kako je u njoj na desetine policajaca za koje se sumnja da se bave kriminalnim aktivnostima a koje ne može da otpusti zbog zakona. Na neke od takvih policajaca ministru je u više navrata ukazivao i Nezavisni sindikat policije ali je ministar ostao gluv na sve dokaze i te ljude čak predstavlja kao svoje najbolje i najbliže saradnike. Dakle, ipak nije do zakona ministre".

Rmandić navodi i da je Adžić "umjesto da kao prvi čovjek ministarstva smiruje tenzije, zahtijeva poštovanje procedura i detaljnu i nespristrasnu istragu čitavog slučaja", na svom Fejbuk profilu "slavodobitno, gotovo egzaltirano saopštava da su 'institucije dale adekvatan odgovor' i da su 'uhapšeni policajci koji su učestvovali u incidentu'".

"Ministar pri tom potpuno zanemaruje ono što je ranije izjavio povodom istog ovog slučaja. Da budemo potpuno otvoreni, ministar nas je u prethodnom periodu naučio da baš i nije sklon čuvanju tradicije, makar onog dijela koji se kod naših predaka Crnogoraca zvao data riječ. No, ako pogledamo širu sliku dobićemo odgovor zašto je to tako. Prekjuče tokom dana jedna organizacija je zatražila da ministar Adžić zbog događaja u Ulcinju podnese ostavku i on je to očigledno shvatio vrlo ozbiljno. Trebalo je skrenuti pažnju i pokazati da se nešto radi bez obzira na cijenu. A šta su dva, mora se priznati, potpuno bespotrebno uhapšena policajca u odnosu na fotelju", naveo je Rmandić.

On je potvao sve dobronamjerne da zajedno rade na osnaživanju integriteta policijskih službenika, edukaciji i poboljšanju ukupnog bezbjednosnog ambijenta kako bi se svaki građanin ove države osjećao bezbjedno i zaštićeno.

"Za sve druge imamo vrlo jasnu poruku. Zlonamjernim političarima, NVO sektoru, raznim analitičarima i stručnjacima opšte prakse, dušebrižnicima koji iz svojih mračnih jazbina izmile samo kada to njima odgovara poručujemo da ostave ovaj narod na miru, da ne potpaljuju iznova vatre nacionalizma i mržnje. U ovoj divnoj zemlji ima mjesta za sve dobronamjerne ljude... Narativ o ugroženosti bilo koga zato što pripada nekom narodu neće proći i te priče više nemaju uspjeha, one su prošlost", zaključio je Rmandić.

Bonus video: