Kovačević oslobođen optužbe da je negiranjem genocida u Srebrenici mogao da izazove nacionalnu i vjersku mržnju

Presuda je izrečena 20. decembra 2022. godine, nije pravosnažna i nalazi se po žalbi u Apelacionom sudu

11429 pregleda 28 komentar(a)
Kovačević, Foto: Opština Nikšić
Kovačević, Foto: Opština Nikšić

Viši sud u Podgorici izrekao je oslobađajuću presudu predsjedniku Opštine Nikšić Marku Kovačeviću, kojem je suđeno za optužbe da je negiranjem genocida u Srebrenici izazvao nacionalnu i vjersku mržnju.

Kako je "Vijestima" potvrdila samostalna savjetnica za odnose sa javnošću Višeg suda Marija Raković, odluku je donijela sudija Milena Matović.

Presuda je izrečena 20. decembra 2022. godine, nije pravosnažna i nalazi se po žalbi u Apelacionom sudu.

Kovačević je optužen zbog izjave u kojoj je negirao genocid u Srebrenici.

"U predmetu formiranom u Višem državnom tužilaštvu u Podgorici, protiv M.K., zbog krivičnog djela – izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, nakon sprovedenog postupka izviđaja tokom kojeg je isti saslušan u svojstvu osumnjičenog, na okolnosti povodom iznijetog stava o genocidu u Srebrenici, koji je iznio u emisiji „Usijanje dana“ na TV Kurir, dana 18.06.2021. godine, te prikupljenih drugih neophodnih dokaza, ovo tužilaštvo je protiv M.K. podnijelo optužni predlog Višem sudu u Podgorici zbog navedenog krivičnog djela", saopšteno je "Vijestima" ranije iz Višeg državnog tužilaštva.

Kovačević je ranije, nakon saslušanja, saopštio da je jasno da je Demokratska partija socijalista (DPS) za Rezoluciju o genocidu u Srebrenici glasala da bi se sa saveznicima obračunavala sa političkim protivnicima i srpskim narodom u Crnoj Gori i regionu.

Bonus video: