Ban: Abazović da objasni Specijalnom tužilaštvu tvrdnje da sam diverzant

"U navedenoj emisiji premijer Abazović javno je izjavio da "Dejan Ban sa određenom kriminalnom grupom priprema diverziju u odnosu na trajekt "Vasilije" i trajektnu liniju koja trenutno saobraća na relaciji Kamenari-Lepetane", navodi se u Banovom dopisu SDT-u

25316 pregleda 24 komentar(a)
Trajekt Vasilije, Foto: Siniša Luković
Trajekt Vasilije, Foto: Siniša Luković

Suvlasnik i izvršni direktor kompanije "Pomorski saobraćaj" sa Kamenara Dejan Ban zatražio je reakciju Specijalnog državnog tužilaštva povodom izjava premijera Dritana Abazovića, u vezi sa državnim preuzimanjem trajektne linije u Boki koju je decenijama obavljao "Pomorski saobraćaj" i posljedica koje je to izazvalo za sigurnost i bezbjednost njenih korisnika.

Šest trajekata kompanije "Pomorski saobraćaj" prestalo je da saobraća na linjii Kamenari-Lepetane u ponoć 17. februara, nakon što je toj firmi direktor Morskog dobra Mladen Mikijelj u popodnevnim satima tog dana, dostavio akt u kome ih obavještava da je ugovor te komapnije i Morskog dobra iz 2004. sa aneksom iz 2019. koji je bio pravni osnova za obavljanje trajektne djelatnosti u Boki, "prestao da važi".

Od tada do daljeg po zaključku Vlade, novi operater linije je Morsko dobro, koja se održava sa malim trajektom-brodom "Vasilije", koji je Morskom dobru besplatno ustupila građevinska kompanija "Briv Construction" iz Kotora.

"Vasilije" nije registrovan kao putnički brod (trajekt), već teretni brod za prevoz građevinske operative, a Morsko dobro nije registrovano za obavljanje trajektne djelatnosti zbog čega ni ne naplaćuje korisnicima usluga "Vasilija" prevoz preko tjesnaca Verige, niti su automobili i putnici koji se voze sa tim brodom, trenutno pokriveni obaveznim osiguranjem.

Sve te nepravilnosti do sada nisu izazvale reakciju nadležnih inspekcija i ne preduzimaju mjere koje u redovnim okolnostima primjenjuju.

Ban je Specijalnom državnom tužilaštvu uputio "obavještenje građanina o mogućem postojanju krivičnog djela koje se goni po službenoj dužnosti" povodom izjave koju je na njegov račun, nekoliko sati ranije, javno saopštio premijer Dritan Abazović, gostujući zajedno sa Banom, u emisji "Argumenti" na RTCG.

"U navedenoj emisiji je premijer Abazović javno izjavio da "Dejan Ban sa određenom kriminalnom grupom priprema diverziju u odnosu na trajekt "Vasilije" i trajektnu liniju koja trenutno saobraća na relaciji Kamenari-Lepetane. S obzirom na to da se radi o veoma ozbiljnim kvalifikacijama i optužbama, ovim dopisom pozivam Specijalno državno tužilaštvo da pozove i sasluša premijera Dritana Abazovića na okolnosti koje je javno izrekao u navedenoj emisiji i da da obavještenje ovom tužilaštvu u odnosu na njegova saznanja", navodi se u Banovom dopisu SDT-u.

Ban je napomenuo da je on lično, "na raspolaganju SDT-u u cilju doprinosa da se utvrde sve činjenice i okolnosti povodom izjave koju je premijer javno saopštio".

Uprkos izjavi premijera da "Vasiliju", navodno, prijeti diverzantska akcija organizovane kriminalne grupe, taj trajekt nesmetano saobraća između dvije obale Bokokotorskog zaliva, a na pristaništima u Kamenarima i Lepetanima, nisu primjetne nikakve pojačane bezbjedonosne mjere.

Na pristaništu u Lepetanima osim sada već uobičajene gužve koju čini nekoliko desetina automobila, jer "Vasilije" ima kapacitet od samo 20 automobila, prisutno je samo par redara Morskog dobra koji regulišu saobraćaj, a tu je povremeno i jedna patrola tivatske policije koja nadgleda situaciju na trajektnom prelazu još od subote ujutro, kada su prestali da saobraćaju trajekti "Pomorskog saobraćaja".

Bonus video: