Jovanić ubrzo na optuženičkoj klupi

Potvrđena optužnica protiv navodnih članova stečajne kriminalne grupe

9936 pregleda 4 komentar(a)
Jovanić nakon saslušanja kod tužioca, Foto: BORIS PEJOVIC
Jovanić nakon saslušanja kod tužioca, Foto: BORIS PEJOVIC

Bivši predsjednik Privrednog suda Blažo Jovanić i nekadašnji njegovi saradnici uskoro će se naći na optuženičkoj klupi podgoričkog Višeg suda, nakon što je juče potvrđena optužnica protiv te ekipe.

Taj akt Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) od 8. novembra 2022. godine, potvrdilo je krivično vanraspravno vijeće Višeg suda u Podgorici.

Optužnicom su obuhvaćeni i Saša Zejak, Snežana Jović, Sanja Lješković, Ranko Radinović, Sreten Mrvaljević, Pavić Globarević, Stana Čelebić, Darko Perović, Omer Markišić, Dejan Golubović, Danijela Laković, Dušan Laković, kao i preduzeća Titan security, Securitas Montenegro, Top force system i Ogimar MNE.

”Nakon održanog ročišta, uvida u spise predmeta, ovaj sud je utvrdio da ne postoje greške niti nedostaci u optužnici i da optužnica sadrži sve elemente koje optužnica mora sadržati, a koji su propisani odredbom člana 292 Zakonika o krivičnom postupku. Iz dokaza prikupljenih u istrazi proizilazi da su okrivljeni osnovano sumnjivi da su izvršili krivična djela koja im se optužnicom stavljaju na teret. Takođe, vijeće ovog suda utvrdilo je da ne postoje razlozi za donošenje rješenja kojim bi se postupak obustavio u odnosu na bilo koje lice iz predmetne optužnice, da je optužnica uredna i na zakonu zasnovana, pa je saglasno odredbi člana 296 st.1 Zakonika o krivičnom postupku, kako je prethodno navedeno, ista potvrđena”, navodi se u saopštenju Višeg suda.

Grupu oko Jovanića, SDT tereti za stvaranje kriminalne organizacije i više krivičnih djela zloupotrebe službenog položaja.

U optužnici piše da je Jovanić 2015. godine formirao tu organizaciju, a čiji je cilj bio sticanja nezakonite dobiti.

Navode da iz dokaza proizilazi da je ta grupa nezakonito uvećavala troškove stečajnih postupaka, da bi im se na štetu Privrednog suda ili stečajne mase stečajnih dužnika, isplatile fiktivne i nedokumentovane naknade i troškovi za učešće ili navodno učešće i rad u stečajnom postupku: “Odnosno za navodno date najpovoljnije ponude za izrade procjena imovine stečajnih dužnika, iako su i takve prihvaćene ponude procjena imovine višestruko prevazilazile realne troškove procjene, a koje troškove je odobravao okrivljeni Jovanić”, piše u optužnici.

Bonus video: