Crna Gora izvršila ekstradiciju američke državljanke: Dadjan se nalazila na listi najtraženijih bjegunaca FBI

"Napominjemo, T. D. je zajedno sa još dva lica, R. A. (43), M. T. (37) - državljani SAD, lišena slobode u februaru 2022. godine u Crnoj Gori na osnovu raspisane međunarodne potjernice NCB Interpola Vašington. Ova lica su se nalazila na listi najtraženijih bjegunaca za kojima je tragao FBI"

12597 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ekstradicija američke državljanke Tamare Dadjan (40), iz Crne Gore u Sjedinjene Američke Države (SAD) izvršena je danas na graničnom prelazu Aerodrom Podgorica.

Iz Uprave policije (UP) su kazali da je "ekstradicija realizovana shodno rješenju Ministarstva pravde Crne Gore kojim se dozvoljava izručenje T. D. nadležnim organima SAD, radi izdržavanja kazne zatvora u trajanju od 10 godina i 10 mjeseci zbog krivičnih djela zločinačko udruživanje sa ciljem izvršenja bankarske prevare i pronevjere; teška krađa identiteta i krivično djelo zločinačko udruživanje sa ciljem pranja novca".

U saopštenju se navodi da se ova američka državljanke nalazila na listi najtraženijih bjegunaca američkog Federalnog istražnog biroa (FBI).

"Napominjemo, T. D. je zajedno sa još dva lica, R. A. (43), M. T. (37) - državljani SAD, lišena slobode u februaru 2022. godine u Crnoj Gori na osnovu raspisane međunarodne potjernice NCB Interpola Vašington. Ova lica su se nalazila na listi najtraženijih bjegunaca za kojima je tragao FBI", piše u saopštenju UP.

Navodi se da je prilikom hapšenja u Crnoj Gori, imenovana posjedovala falsifikovani putni dokument.

"Predmetna aktivnost je sprovedena od strane službenika Sektora za borbu protiv kriminala uz asistenciju službenika Posebne jedinice policije i Sektora granične policije danas kada su ovo lice preuzeli službenici US Marshals Service", piše u saopštenju UP.

Dadjan je uhapšena krajem februara u Crnoj Gori, zajedno sa takođe američkim državljanima Ričardom Ajvazijanom i Marijetom Terabelijan, a bili su među najtraženijim bjeguncima sa liste FBI.

Oni i još pet članova porodice osuđeni su u SAD za krađu više od 18 miliona dolara kredita za pomoć u borbi protiv kovida, a potraživani su od 29. avgusta 2021. godine kada su uklonili nanogice i pobjegli...

Ajvazijan i Terabelijan izručeni su SAD u novembru prošle godine.

Povezani članci

17. Novembar 2022.

Crna Gora Americi izručila bjegunce od FBI

Bonus video: