Viši sud potvrdio optužnicu: Muškarac optužen da je autom ubio dječaka na trotinetu

"Okrivljeni Đ.S. dana 31. jula 2022. godine, oko 15.30 časova, u mjestu Mojanovići, gradska Opština Golubovci, na raskrsnici ulica, upravljajući automobilom, nije se pridržavao saobraćajnih propisa"

9225 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Viši sud u Podgorici potvrdio je optužnicu koju je Više državno tužilaštvo u Podgorici podiglo protiv Đ.S, zbog krivičnog djela teško djelo protiv bezbjednosti javnog saobraćaja.

U optužnici se navodi da je okrivljeni automobilom usmrtio dječaka dok je vozio električni trotinet.

Optužnicom je predstavljeno da je okrivljeni Đ.S. dana 31. jula 2022. godine, oko 15.30 časova, u mjestu Mojanovići, gradska Opština Golubovci, na raskrsnici ulica, upravljajući automobilom, nije se pridržavao saobraćajnih propisa ZOOBS-a na putevima i tako ugrozio saobraćaj da je doveo u opasnost život i tijelo ljudi.

Okrivljeni je bez važeće vozačke dozvole upravljajući putničkim motornim vozilom, dolaskom na označenu raskrsnicu, brzinu kretanja vozila nije prilagodio karakteristikama i stanju puta, vidljivosti, preglednosti, tako da vozilom može da upravlja na način kojim ne ugrožava bezbjednost saobraćaja, već se kretao brzinom od od oko 65 km/h umjesto prilagođenom brzinom od 39,64 km/h.

Ulaskom u nepreglednu raskrsnicu u kojoj je postavljeno "saobraćajno ogledalo", te iako je bio dužan, nije propustio električni trotinet, kojim je upravljao oštećeni B. S, koji je u raskrsnicu nailazio sa njegove desne strane, već je nastavio kretanje.

Usljed ovakvih propusta je došlo do sudara vozila sa trotinetom i tijelom vozača trotineta, kojom prilikom je oštećeni B. S. zadobio teške tjelesne povrede od kojih je nastupila smrt.

U optužnici se dodaje da je okrivljeni u odnosu na osnovno krivično djelo postupao sa eventualnim umišljajem, jer je bio svjestan da tako nepropisnom vožnjom može ugroziti javni saobraćaj i time dovesti u opasnost živote ljudi, pa je na to pristao.

Dok je u odnosu na težu posljedicu smrt oštećenog B. S. postupao sa svjesnim nehatom, jer je bio svjestan da njegovim radnjama posljedica može nastupiti, ali je olako držao da do toga neće doći čime je izvršio krivično djelo teška djela protiv bezbjednosti javnog saobraćaja iz člana 348 stav 2 u vezi člana 339 stav1 Krivičnog zakonika Crne Gore, navodi se u optužnici državne tužiteljke Snežane Šišević.

Bonus video: