Brđanin bez četiri najbliža saradnika: Policija trpi dok se čeka potpis Adžića

Filip Adžić još nije odlučio o tome da li će dosadašnjim šefovima sektora za još šest mjeseci produžiti v. d. mandat ili predložiti neka nova imena. "Vijestima" rečeno da niko već danima ne potpisuje poštu, niti kontroliše i s vrha usmjerava rad organizacionih jedinica po linijama rada u sektorima za borbu protiv kriminala, opšte nadležnosti, posebne namjene i granične policije

27967 pregleda 13 komentar(a)
Trpi i Sektor za posebne namjene: protivteroristička jedinica policije (ilustracija), Foto: BORIS PEJOVIC
Trpi i Sektor za posebne namjene: protivteroristička jedinica policije (ilustracija), Foto: BORIS PEJOVIC

Uprava policije od 23. februara ove godine zvanično nema četiri pomoćnika direktora, jer ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić još nije odlučio da li će dosadašnjim šefovima sektora za još šest mjeseci produžiti v. d. mandat ili će predložiti neka nova imena.

Direktor policije Zoran Brđanin ne može bez kadrovskog plana da raspiše javni konkurs za pomoćnike, pa je prošle sedmice predložio ministru da Dejanu Kneževiću, Draganu Goroviću, Milošu Rakonjcu i Draganu Klikovcu za još šest mjeseci produži mandat vršilaca dužnosti.

Obaveza MUP-a je da sačini kadrovski plan, ali to još nije učinjeno.

Kako ministar još nije odgovorio na predlog direktora, niti je predložio neka nova imena, “Vijestima” je rečeno da se došlo do toga da niko već danima ne potpisuje poštu, niti kontroliše i s vrha usmjerava rad organizacionih jedinica po linijama rada - Sektora za borbu protiv kriminala, Sektora policije Opšte nadležnosti, Sektora policije za posebne namjene i Sektora granične policije.

Brđanin
Brđaninfoto: Boris Pejović

Upućeni tvrde da ta, do sada nezabilježena situacija u Upravi policije, mora da se brzo riješi, jer služba ne može da trpi zbog kadrovskog problema, ali i činjenice što MUP već dvije godine nije uradio kadrovski plan, što je zakonska obaveza, kojim bi se stvorili zakonski preduslovi za raspisivanje javnog konkursa za pomoćnike.

”Vijesti” su juče pitale MUP da li je ministar potipisao v. d. rješenja dosadašnjim pomoćnicima, ali i to ko ih danima mijenja u Upravi policije. Iz te institucije nije stigao odgovor.

Adžić
Adžićfoto: MUP

Šestomjesečni v. d. mandat pomoćnicima direktora policije nema zakonskog ograničenja, tako da se višestruko može ponavljati... Obaveza MUP-a je da sačini kadrovski plan, ali to još nije učinjeno.

Od kako je Brđanin 1. marta 2021. godine preuzeo rukovođenje UP jedino je, 17. januara ove godine, zamijenjen pomoćnik Sektora za finansijsko-obavještajne poslove Saša Mašković. Umjesto njega na predlog Vlade je imenovan Aleksandar Radović.

Ostalim pomoćnicima je u nekoliko navrata ponavljano šestomjesečno v. d. rješenje zbog čega većina njih je tačno pune dvije godine radilo u v. d. mandatu.

MUP je u odgovoru “Vijestima” nedavno naveo da je u toku izrada kadrovskog plana. Taj dokument, prošle godine nije usvojen, uprkos, brojnim radnim verzijama, zbog čega se MUP 24. novembra 2022. godine, obratio Vladi za davanje saglasnosti za popunu radnih mjesta...

Na javnom konkurs za pomoćnike, kako je to predviđeno članom 17 Zakona o unutrašnjim poslovima, može biti biran neko sa deset godina radnog iskustva, od kojih najmanje tri na rukovodećim radnim mjestima u policiji, MUP-u, Ministarstvu odbrane, ANB-u ili na sudijskoj i tužilačkoj funkciji. Pomoćnike direktora UP postavlja ministar na predlog direktora i uz prethodnu saglasnost Vlade, a u skladu sa zakonom kojim se uređuju prava lica iz kategorije – visoki rukovodni kadar. Pomoćnik direktora policije postavlja se na pet godina.

Interni oglasi

Direktor Uprave policije raspisao je desetine internih oglasa koji su objavljeni na sajtu MUP-a za šefovske pozicije unutar svih organizacionih jedinica policije.

Interni oglasi raspisani su za pozicije šefova regionalnih centara - Jug, Centar, Sjever, odjeljenja bezbjednosti, kao i rukovodioce odjeljenja bezbjednosti u Beranama, Mojkovcu, Kolašinu, Plavu, Rožajama, Danilovgradu, Tuzima, Pljevljima, Ulcinju, Budvi, Herceg Novom, Kotoru, Tivtu i na Cetinju.

Interni oglasi raspisani su i za rukovodeće pozicije unutar svih odsjeka Sektora za borbu protiv kriminala, Sektora granične, Sektora policije posebne namjene i Sektora policije opšte nadležnosti...

Svi službenici UP, koji žele da se prijave na šefovske pozicije, moraće da prođu testove znanja, sposobnosti, kompetencija i vještina, kao i provjere psihologa, koji su predviđeni Pravilnikom o sprovođenju internog oglasa.

Svi kandidati koji uspješno završe testove, prije nego dođu na završni intervju moraće da prođu prihološku procjenu, pa tek onda na završni intervju kod direktora Brđanina, koji donosi mišljenje i predlog kandidata, dok konačnu odluku donosi ministar.

Bonus video: