Bivši sudija zastupaće okrivljenu Branku Milić

Okrivljena u slučaju državni udar angažovala novog branioca, advokata Miladina Joksimovića

14455 pregleda 10 komentar(a)
Branka Milić i Kristina Hristić ispred zgrade suda (arhiva), Foto: Savo Prelevic
Branka Milić i Kristina Hristić ispred zgrade suda (arhiva), Foto: Savo Prelevic

Advokat Miladin Joksimović iz Bijelog Polja zastupaće pred sudom Branku Milić, jednu od okrivljenih u predmetu “državni udar”.

Tu informaciju Vijestima je potvrdio taj bivši tužilac i sudija, rekavši da će biti spreman za naredno ročište, uprkos činjenici da su spisi obimni.

U podgoričkom Višem sudu nedavno je odložen početak ponovljenog sudskog procesa u tom predmetu, nakon što je Milićeva otkazala punomoćje svom dotadašnjem braniocu, jer nisu postigli saglasnost u iznošenju odbrane.

Ona je tada, između ostalog, saopštila da namjerava da u sudnici govori o ulozi predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u “državnom udaru”, ali da sa tim nije bio saglasan njen dotadašnji branilac Jugoslav Krpović.

Ona je potom novinarima pojasnila na šta je konkretno mislila kada je u sudnici pomenula Vučića: “Na mene se vrši pritisak da se pred ovim sudskim vijećem u ponovljenom postupku ne izvedu svi dokazi za koje smatram da su suštinski bitni, a radi se o ulozi režima iz Srbije, konkretno gospodina Aleksandra Vučića i njegove izjave o navodnoj opremi koja je pronađena kod (svjedoka saradnika) Saše Sinđelića, a koju je on prikazao pet dana ranije, prije nego što je ta oprema od Sinđelića, po navodima optužnice, zaplijenjena od strane službenih lica u Republici Srbiji. Smatram da je to suštinski važan dokaz, za mene veoma bitan, pogotovo imajući u vidu na događaj od 15. 2. 2023, u Beogradu, gdje se desio identičan scenario kao onaj iz oktobra 2016. godine, kada sam lažno prijavljena, od kada mi se sudi u jednom montiranom sudskom procesu i dan- danas”, izjavila je okrivljena.

Joksimović je radnu karijeru započeo kao pripravnik u tadašnjem Okružnom sudu u Bijelom Polju, da bi nakon toga bio sudija krivičar u Osnovnom sudu. Za zamjenika Višeg državnog tužioca u Bijelom Polju izabran je 1994. godine.

Bio je jedan od četvorice kandidata za glavnog specijalnog tužioca, kada je u martu 2022. godine izabran Vladimir Novović.

Apelacioni sud Crne Gore, u februaru 2021. godine, ukinuo je prvostepenu presudu u tom predmetu, obrazlažući da su počinjene bitne povrede odredaba krivičnog postupka.

Njom su, između ostalih, poslanici Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević osuđeni na po pet godina zatvora, zbog navodnog članstva u kriminalnoj organizaciji koju su stvorili ruski državljani Eduard Šišmakov i Vladimir Popov.

U optužnici piše da je cilj te kriminalne grupe bio da se, na dan parlamentarnih izbora 16. oktobra 2016. godine, pomoću Demokratskog fronta, sukobe sa crnogorskom policijom i nasilno zauzmu Skupštinu Crne Gore, ali i da otmu i ubiju tadašnjeg premijera Crne Gore Mila Đukanovića.

Za krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i terorizam u pokušaju, Šišmakov je osuđen na jedinstvenu kaznu od 15 godina zatvora, a Popov tri godine manje. Presudom je navedeno da su postupali sa direktnim umišljajem.

Državljanin Srbije, general i bivši komandant žandarmerije Bratislav Dikić osuđen je na jedinstvenu kaznu od osam godina zatvora za krivična djela terorizam u pokušaju putem pomaganja i stvaranje kriminalne organizacije...

Srpski državljani Predrag Bogićević i Nemanja Ristić za ista krivična djela ukinutom presudom osuđeni su na jedinstvenu kaznu od po sedam godina zatvora.

Branka Milić je osuđena na tri godine zatvora, Dragan Maksić godinu i devet mjeseci, dok su Srboljub Đorđević i Milan Dušić osuđeni na po godinu i šest mjeseci. Kristina Hristić je osuđena na godinu zatvora uslovno na dvije godine ukoliko ne ponovi krivično djelo, računajući od dana pravosnažnosti.

Bonus video: