Maroviću opet skidaju od penzije

Nakon što je kotorski Osnovni sud odbio tužbu kojom je odbjegli šef budvanske kriminalne grupe tužio rodni grad, Opština je 23. februara obavila prenos sredstava. Dozvoljeno i namirenje nekretninama

29382 pregleda 33 komentar(a)
Hipoteka i  na imovinu na Jazu, Foto: Vuk Lajović
Hipoteka i na imovinu na Jazu, Foto: Vuk Lajović

Opština Budva nastavila je preko javnog izvršitelja da od penzije Svetozara Marovića skida 239,59 eura, kako bi naplatila preostala potraživanja na koja se odbjegli šef budvanske kriminalne grupe obavezao sporazumom o priznanju krivice koji je zaključio sa Specijalnim državnim tužilaštvom.

Prenos sredstava, kako piše u izvodu računa Opštine Budva u koji su “Vijesti” imale uvid, urađen je 23. februara.

Time je lokalna uprava nastavila da na taj način naplaćuje potraživanja od nekadašnjeg visokog funkcionera DPS-a.

To je uslijedilo nakon što je kotorski Osnovni sud nedavno odbio tužbu Marovića koji je tužio rodni grad, osporivši rješenje javnog izvršitelja po kome mu Opština Budva mjesečno od penzije uzima 239 eura, ali i prodaje nekretnine u Krimovici i Jazu koju nije prilikom zaključenja sporazuma o priznanju krivice sa Specijalnim državnim tužilaštvom dogovorio da založi.

Presudu je donio sudija Veljko Bulatović, koji je obavezao Marovića da Opštini Budva nadoknadi 14.701 euro troškova parničnog postupka.

Marović je 3. novembra 2021. godine podnio tužbu navodeći da je shodno Sporazumu o priznanju krivice zaključenim pred Specijalnim državnim tužilaštvom koji je 12. septembra 2016. verifikovan presudom Višeg suda oglašen krivim i presudom je obavezan da na ime imovinsko-pravnog zahtjeva Opštine Budva isplati iznos od 1.096.481 euro u roku od jedne godine od dana pravosnažnosti presude.

”Taj iznos je obezbijeđen hipotekom Opštine Budva na imovini evidentiranoj u Listu nepokretnosti (LN) 188 KO Prijevor I, LN 81 KO Prijevor I, LN 73 KO Krimovice, LN 357 KO Krimovice, LN 651 KO Prijevor II, LN 307 KO Prijevor II, LN 294 KO Prijevor II i LN 527 KO Prijevor II”, piše u tužbi u koju su Vijesti” imale uvid, a koja je dostavljena Opštini Budva.

Navodi se da su Svetozar Marović i njegov brat Dragan, shodno presudi Višeg suda, u junu 2016. izdali založnu izjavu kojom su dozvolili upis države kao hipotekarnog povjerioca radi obezbjeđenja potraživanja na “nekretninama LN 188 KO Prijevor I, LN 81 KO Prijevor I, LN 73 KO Krimovice i LN 431 KO Krimovice”.

S druge strane, kako piše u tužbi, i Marovićev sin Miloš je takođe u junu 2016. izdao založnu izjavu kojom je dozvolio upis države kao hipotekarnog povjerioca na “nekretninama LN 307 KO Prijevor II, LN 527 KO Prijevor II, LN 357 KO Prijevor II, LN 411 KO Prijevor II i LN 651 KO Prijevor II.

Međutim, javna izvršiteljka je u junu 2018. donijela rješenje o namirenju duga od 1,1 milion eura i to, kako se navodi, zabranom na novčanim sredstvima u bankama, na dvije trećine zarade i ostalih primanja Marovića, te popisivanjem i prodajom pokretnih stvari, kao i na “nepokretnostima LN 188 KO Prijevor I, LN 81 KO Prijevor I, LN 73 KO Krimovice, i LN 431 KO Krimovice”.

”Međutim, pored nekretnina opterećenim hipotekom, dozvoljava se izvršenje na svim nepokretnostima koje su bile u svojini hipotekarnog dužnika Svetozara i Miloša Marovića. Javni izvršitelj nije mogao dozvoliti da se izvršenje sprovodi i na druge nepokretnosti, osim na one obuhvaćene hipotekom, jer se time obesmišljava hipoteka i pričinjava šteta hipotekarnom dužniku. Dakle, namirenje duga limitirano je samo iz vrijednosti hipotekovane nekretnine i ne dalje od toga. Međutim, izvršenje se pokreće na svim nepokretnostima izvršnog dužnika (Svetozara Marovića), kao i na novčanim sredstvima kojima raspolaže”, piše u tužbi.

Marović
Marovićfoto: Printscreen YouTube

U presudi kotorskog Suda koju potpisuje Bulatović, piše da su navodi Marovića da se izvršenje sprovodi mimo hipotekovanih nepokretnosti bez osnova.

”Da je tužilac (Marović) dobrovoljno ispunio svoju obavezu shodno sporazumu, ne bi ni bilo izvršnog postupka pa su neosnovani i navodi u dijelu rješenja koje se odnosi na novčano potraživanje na zaradama ili penziji, jer je javni izvršitelj pravilno u rješenju navela da će se izuzeti od izvršenja primanja po osnovu zakonskog izdržavanja naknade štete nastale usljed oštećenja zdravlja ili umanjenja, odnosno gubitka radne sposobnosti…”, piše u presudi.

Dalje je navedeno da izvršni povjerilac (Opština) može zahtijevati od javnog izvršitelja da bez ograničenja preduzima sve radnje u postupku izvršenja ili usloviti preduzimanje određenih radnji svojom prethodnom saglasnošću.

Opština Budva namjerava da naplati 793 hiljade eura, koliko je ostalo da lokalnoj upravi na ime sporazuma o priznanju krivice i sudske presude izmiri stariji Marović, prodajom imovine njegovog rođenog brata Dragana Marovića.

Marović je uhapšen u decembru 2015. godine, da bi u maju sljedeće bio pušten iz spuškog zatvora nakon što je priznao krivicu i zaključio sporazum koji je verifikovao Viši sud.

Domogao se Beograda, od kada mu se gubi svaki trag, jer srbijanske državne institucije navodno ne mogu da ga pronađu. Crna Gora je raspisala potjernicu za Marovićem i više puta zahtijevala da bude izručen. Glavna kazna, kojom je stariji Marović osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora od tri godine i devet mjeseci, apsolutno zastarijeva 10. oktobra 2026.

Bonus video: