SDT piše optužnicu za "Plantaže"

Specijalni tužilac Vukas Radonjić dobio nalaz vještaka ekonomsko-finansijske struke, pa bi tužilački akt mogao biti ubrzo poslat Višem sudu na razmatranje

46814 pregleda 25 komentar(a)
Verica Maraš nakon saslušanja u Specijalnom policijskom odjeljenju, Foto: Luka Zekovic
Verica Maraš nakon saslušanja u Specijalnom policijskom odjeljenju, Foto: Luka Zekovic

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) okončalo je istragu u predmetu protiv okrivljenih bivših članova odbora direktora i izvršne direktorice “Plantaža - 13. jul”, pa se očekuje da će optužnica ubrzo biti dostavljena na kontrolu Specijalizovanom odjeljenju Višeg suda u Podgorici.

”Vijesti” saznaju da je postupajući tužilac Vukas Radonjić okončao istragu nakon što su mu vještaci ekonomsko-finansijske struke dostavili kompletan nalaz i mišljenje, koje su uradili po naredbi Specijalnog državnog tužilaštva.

Istraga u predmetu, trebalo je da bude okončana do 15. januara ove godine, ali je tada zakonski rok od šest mjeseci probijen jer je SDT čekao da vještaci dostave nalaz.

Službenici Specijalnog policijskog odjeljenja, po nalogu SDT-a, 11. jula 2022. godine uhapsili su članove odbora direktora Veselina Vukotića, Boža Mihailovića, Đorđija Rajkovića, Seada Šahmana, Duška Perovića i Anicu Hajduković, koje su teretili za zloupotrebu položaja u privrednom poslovanju prilikom zaključenja ugovora o poravnanju s firmom “OMP Engineering”.

Hajdukovićeva je istog dana puštena, a SDT je kasnije obustavilo istragu protiv nje, dok su Vukotić, Mihailović, Rajković, Šahman i Perović mjesecima bili u Istražnom zatvoru u Spužu.

SDT je 25. avgusta proširio istragu tokom koje je uhapšena bivša izvršna direktorica Verica Maraš zbog sumnje da je zloupotrijebila položaj u privrednom poslovanju, odnosno da je “Plantažama” napravila štetu od oko pet miliona eura...

Istraga malverzacija u “Plantažama-13. jul “ krenula je nakon što je novi menadžment podnio krivičnu prijavu SDT-u tvrdeći da su raniji članovi odbora direktora iskorišćavanjem službenog položaja, odnosno zloupotrebom položaja u privrednom poslovanju, pribavili drugome protivpravnu imovinsku korist, a nanijeli štetu kompaniji.

Kada je SDT otvorio istragu i dao nalog za hapšenje, iz te institucije saopšteno je da su osumnjičeni članovi borda direktora počinili krivično djelo - zloupotreba položaja u privrednom poslovanju...

”Jer su kao članovi odbora direktora donijeli odluku da se zaključi štetni ugovor o vansudskom poravnanju između oštećenog privrednog društva ‘13. jul - Plantaže’ AD i ‘OMP Engineering’ iz Podgorice, čijim djelimičnim izvršenjem je oštećenom društvu nanijeta šteta, a ‘OMP Engineeringu’ pribavljena korist”, saopštilo je SDT.

Krajem avgusta uslijedilo je proširenje istrage, a potom su službenici Specijalnog policijskog odjeljenja po nalogu SDT-a, u zgradi “Plantaža” stavili lisice na ruke bivšoj izvršnoj direktorici Verici Maraš, za koju je tužilaštvo došlo do sumnji da ima udjela u zaključenju štetnog vansudskog poravnanja između “Plantaža” i privrednog društva “OMP Engineering”, u vezi sa zajedničkom proizvodnjom briketa i osnivanjem zajedničke fabrike briketa, koja nikada nije krenula sa radom...

Tokom sačinjavanja poslovne dokumentacije prilikom postupka poravnanja između “Plantaža” i “OMP Engineering”, a nakon neuspjelog posla s fabrikom briketa, državna kompanija obavezala se da firmi, koju su 2009. godine osnovali Oleg Obradović, Miodrag Ivanović i Predrag Bošković, koji je kasnije izašao iz posla, plati 350.000 eura i prenese im u vlasništvo 37.000 kvadrata zamljišta u Donjim Kokotima.

Prema ugovornoj obavezi, firma “OMP Engineering” obavezala se da na “Plantaže” prenese 50 odsto udjela u zajedničkoj firmi “Plant OMP”, koja nikada nije radila niti ostvarila bilo kakav prihod.

Iz SDT-a ranije su nezvanično kazali da su štetno poravnanje predložili, a potom i usvojili većinom glasova tadašnjeg Odbora direktora “Plantaža”, iako je pred Privrednim sudom u Podgorici u toku bio parnični postupak između dvije kompanije radi naknade štete po tužbi i protivtužbi, a u kojem su svi dokazi i izjave vještaka bile u korist državne kompanije.

Vještaci su tokom parničnog postupka pred Privrednim sudom naveli da vrijednost novca i zemlje prenijete na firmu “OMP Engineeringa” iznosi najmanje 1,4 miliona eura štete za državnu kompaniju. “Plantaže” su po mišljenju viještaka trebalo da dobiju obeštećenje od oko 3,5 miliona eura, ali su pristale da one obeštete suprotnu stranu sa 1,4 miliona. Upitna je i vrijednost ustupljenog placa, tada procijenjena na nešto preko milion eura.

Decenijama crnogorski ponos, kompanija “Plantaže” je 2009. raspisala javni poziv u kojem su tražili partnera za fabriku briketa. Javio se “OMP Engineering”, firma koja je osnovana tačno tri dana nakon raspisivanja oglasa.

U julu 2011. godine organizovano je svečano otvaranje fabrike - pred kamerama, crvenu vrpcu presjekli su tadašnji gradonačelnik Podgorice Miomir Mugoša i Verica Maraš. I pored velikih planova, proizvodnja briketa nikada nije pokrenuta iako su “Plantaže” i privatna firma u fabriku, prema nalazu vještaka, uložili u novcu i zemlji 1.467.029,02 eura, dok je ulog “OMP Engineeringa” bio 1.278.674,47 eura.

”OMP Engineering” je 2014. pokrenuo tužbu protiv “Plantaža”, gdje je na početku traženo obeštećenje od šest miliona eura tvrdeći da su “Plantaže” nudile nekvalitetnu lozovinu i u nedovoljnim količinama, dok je ova državna kompanija naknadno pokrenula kontratužbu tvrdeći da je “OMP Engineering” u zajedničku fabriku instalirao opremu koja nije odgovarajuća za preradu lozovine.

Tokom postupka u Privrednom sudu vještak mašinske struke Goran Dedić donio je nalaz u korist “Plantaža”. On je utvrdio da oprema “OMP Engineeringa”, koja je bila njihov ulog, ne bi uopšte mogla da se koristi u toj vrsti proizvodnje.

I pored takvog mišljenja vještaka bivši menadžment “Plantaža” je pokrenuo 2020. godine postupak sporazumnog poravnanja...

Sudija u višegodišnjem sporu pred Privrednim sudom bio je uhapšeni bivši predsjednik Blažo Jovanić, koji se od maja prošle godine nalazi u pritvoru.

Bonus video: