Odloženo suđenje Đukiću i Tuzoviću, okrivljeni za pripremanje ubistava sudija i tužilaca

Đukića i Tuzovića se nalaze u ukrajinskom zatvoru

3923 pregleda 0 komentar(a)
Zgrada Višeg suda u Podgorici, Foto: Luka Zeković
Zgrada Višeg suda u Podgorici, Foto: Luka Zeković

U Višem sudu u Podgorici danas je trebalo da se nastavi suđenje okrivljenoj kriminalnoj grupi Stefan Đukića i Emila Tuzovića, koji su optužnicom specijalnog državnog tužilaštva okrivljeni da su pripremali ubistva sudija, tužilaca i policijskih funkcionera. Planirano je da okrivljeni iznesu odbranu.

Glavni pretres je odložen jer se jedan od okrivljenih nalazi na liječenju u bolnici u Dobroti.

Sud je dobio dopis Specijalne bolnice "Dobrota" u kojem se navodi da je jedan od optuženih smješten iz zatvorskog pritvora na sudsko odeljenje zbog psihičkog stanja, te da nije u stanju da prati sudski postupak.

Predsjednik specijalnog vijeća sudija Zoran Radović je saopštio da je specijalno državno tužilaštvo dostavilo sudu spise koje je dobilo od Generalnog suda Ukrajine za optuženog Stefana Đukića i Emila Tuzovića, koji se nalaze u ukrajinskom zatvoru. Sudija je naredio da se prevede pristigla dokumentacija.

Okrivljena kriminalna grupa optuženog Stefana Đukića i Emila Tuzovića je planirala je da napadne i prebije sudiju Višeg suda Biljanu Uskoković, kao i glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića i njegovog kolegu tužioca Sašu Čađenovića.

Osim Tuzovića i Đukića, optuženi su i Zoran Perović, Dušan Dudić, Milan Brajović, Nino Korać, Stefan Mićić, Aleksandar Raičević, Dušan Boljević, Albin R. Salić, Branko D. Pejanović, Haris Tuzović, Goran Milašinović i Bojan G. Lopičić.

U optužni je nevdeno da je okrivljeni Stefan Đukić zahtjevao od Brajovića i Zorana Perovića da prati Nikolu Dedaja radi ubistva na svirep i podmukao način. Đukić je optužen da je od Brajovića da čim nova vlast smijeni rukovodioca Uprave policije Zorana Lazovića i službenike policije Petra Lazovića i Ivana Đokovića, kao i glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića i Sašu Čađenovića, i nakon njihove smjene, odmah i ubiju na svirep i podmukao način. U optužnici se dodaje da je okrivljeni Đukić poslao optuženom Brajoviću fotografije sudije Biljane Uskoković, zatim da je prati, što je Brajović prihvatio.

U rješenju Apelacionog suda je navedeno da su okrivljeni osnovano sumnjivi da su izvršili krivična djela koja im se stavljaju na teret optužnicom Specijalnog državnog tužilaštva Crne Gore, odnosno da su u toku 2020. godine pa nadalje, okrivljeni Stefan Đukić i Emil Tuzović, zajedno sa još jednim za sada neidentifikovanim licem, stvorili kriminalnu organizaciju koja za cilj ima da primjenjuje nasilje i zastrašivanje, a istovremeno je planirano da u djelovanju kriminalne organizacije vrše uticaj na političku vlast, izvršnu, zakonodavnu i sudsku.

“Okrivljeni Emil Tuzović je za sebe i u dogovoru sa okrivljenim Đukićem, odredio da planira u budućnosti izvršenje krivičnih djela zbog kojih je kriminalna organizacija i stvorena, da preko drugih pripadnika kriminalne organizacije vrbuje lica za pripadnike kriminalne organizacije, da podstrekava pripadnike kriminalne organizacije na vršenje krivičnih djela protiv života i tijela na štetu nosilaca pravosudnih funkcija u Crnoj Gori – sudija i tužilaca, radi odugovlačenja krivičnih postupaka i izbjegavanja odgovornosti pripadnika kriminalne organizacije za djela za koja su optuženi. Zatim da vrši koordinaciju pripremnih radnji, praćenje nosilaca pravosudnih funkcija, planira i određuje vrijeme i mjesto napada na nosioce pravosudnih funkcija u Crnoj Gori, a u cilju nanošenja teških tjelesnih povreda sudijama i lišenje života specijalnih tužilaca i policijskih službenika, zaduženih za rasvjetljavanje teških krivičnih djela koja je kriminalna organizacija vršila", piše u rješenju.

Dalje se navodi da okrivljeni Zoran Perović postupa po naredbama i uputstvima organizatora kriminalne organizacije okrivljenog Stefana Đukića, da uspostavlja komunikaciju sa nosiocima najviših državnih funkcija u izvršnoj vlasti, da istima, koristeći ranije poznanstvo i svoj stvarni i pretpostavljeni uticaj nudi novac i druge pogodnosti u zamjenu za uticaj nosioca izvršne vlasti na razrješenje i izbor nosilaca pravosudnih funkcija - sudija i tužilaca, koji bi u sudskim postupcima protiv organizatora i pripadnika kriminalne organizacije donosili oslobađajuće presude zbog krivičnih djela teška ubistva i drugih krivičnih djela izvršenih na organizovan način.

"Tako što bi nosiocima javnih fukcija izvršne vlasti ponudio najmanje jedan milion eura da smijene Glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića i specijalnog tužioca Sašu Čađenovića, koji su pokrenuli, vodili i podnijeli optužbe protiv organizatora kriminalne organizacije", piše u rješenju.

Bonus video: