Šćekić: Eksplozija bombe u sudu izolovan slučaj, iskoristio je nedostatak kontrole

"Ovo je poruka da se svim ovim stvarima mora drugačije pristupati, što se tiče provjera lica koja ulaze u institucije", kazao je ministar zdravlja

11384 pregleda 21 komentar(a)
Foto: Mirko Kotlaš
Foto: Mirko Kotlaš

Hitna pomoć i Klinički centar Crne Gore bili su na nivou profesionalnosti i odgovorili su obavezama u najhitnijem roku, kazao je ministar zdravlja Dragoslav Šćekić, nakon današnje eksplozije bombe u Osnovnom sudu u Podgorici.

"Dali su sve od sebe da preuzmu i zbrinu povrijeđene", rekao je Šćekić novinarima ispred Kliničkog centra.

Tridesetdevetogodišnji Mladen Bulatović stradao je danas, nakon što je na ulazu u podgorički Osnovni sud aktivirao ručnu bombu. Bomba je aktivirana prije nego je Bulatović pristupio kontroli policijskih službenika.

Direktorica Kliničkog centra Ljiljana Radulović kazala je da se devet pacijenata javilo u Urgentni centar. Pet ih je imalo fizičke povrede, a četvoro među njima je primljeno na dalji hospitalni tretman u Kliničkom centru. Kod jedne pacijentkinje je rađena hitna hirurška intervencija, a njeno stanje je nakon toga stabilno.

Šćekić je, na pitanje TV Vijesti da li je ono što se desilo odgovornost vlasti, jer se mora voditi računa o bezbjednosti, pogotovo u situaciji stalnih prijetnji bombama, rekao da se stanje u društvu "pokazuje kao vrlo diskutabilno".

"Treba da razgovaramo na svim nivoima, posebno na nivou centralne vlasti. Moramo shvatiti da ovo što se ponavlja, da ima nekih problema koji su već duži period nagomilavani, problema kojima moramo sistemski da se bavimo i to je pitanje s kojim mora prije svega struka da se bavi, a i mi na nivou Vlade da vidimo koji su konkretni koraci da se preduprijede sve neke situacije koje su se, nažalost, desile danas i u prethodnom periodu", kazao je ministar.

Novinar TV Vijesti podsjetio je da je premijer Dritan Abazović juče poručio, povodom lažne dojave o bombi u zgradi u kojoj se nalaze Vrhovni, Viši i Apelacioni sud, da građani treba da budu "relaksirani".

"Kao član Vlade mogu reći da je ovo izolovani slučaj i da nije na fonu onoga što je svjesno postavljanje i teroristički napad. Radi se o licu koje je imalo određene poremećaje i koje je iskoristilo određen nedostatak kontrole koja je u samom sudu bila, ovo je poruka da se svim ovim stvarima mora drugačije pristupati, što se tiče provjera lica koja ulaze u institucije", dodao je Šćekić.

Novinar TV Vijesti konstatovao je da današnji događaj jeste pitanje bezbjednosti, u smislu da se bomba mogla unijeti u zgradu.

"To svakako jeste pitanje za ljude iz bezbjednosnog sektora. Naše stanje u društvu, možda nismo svi zajedno sagledali unazad, duži period, kako stvarno jeste, postoje lica sa određenim psihičkim i drugim poremećajima, koja mogu doći u posjed određenog oružja i mogu da uđu u ustanove kao što je sud i da naprave problem. U tom pravcu se mora posmatrati situacija. Kao društvo, ne možemo biti pod tenzijom i neprestanim stresom da se nešto organizovano dešava i da pravi problem bezbjednosnom sektoru. Naravno, moramo se baviti i pojedinačnim slučajevima i pokušati da ih ispratimo na pravi način", rekao je Šćekić.

Bonus video: