Koprivica: Kako je moguće da neko sa bombom uđe u zgradu suda i tužilaštva

"Ne prvi put, javnost u našoj državi je zatečena frapantnom nesigurnošću pravosudnih organa", kazao je predsjednik Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu

14763 pregleda 38 komentar(a)
Koprivica, Foto: Luka Zeković
Koprivica, Foto: Luka Zeković

Predsjednik skupštinskog Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu Momo Koprivica kazao je da je današnji tragični incident u Osnovnom sudu u Podgorici ukazao na nedopustivo nizak nivo bezbjednosti i zaštite objekata pravosudnih organa.

"Ne prvi put, javnost u našoj državi je zatečena frapantnom nesigurnošću pravosudnih organa", saopštio je Koprivica, rekavši da izražava najdublje žaljenje, kao i želje za brzim i potpunim ozdravljenjem povrijeđenih.

"Ne postoji logičko obrazloženje kako je moguće da u zgradu u kojoj su i Osnovni sud i Osnovno tužilaštvo uđe osoba koja nosi bombu. Problem izloženosti opasnosti postoji godinama i to je saopšteno sa čelne pozicije suda. Izostanak ulaganja u pravosuđe nije od juče, već je to višedecenijski problem, te govori o ukupnom odnosu prema pravosuđu", saopštio je Koprivica.

On je, u ime odbora kojim predsjedava, uputio zahtjev direktoru Uprave policije Zoranu Brđaninu, kao i vršiteljki dužnosti Vrhovne državne tužiteljke Tatjani Begović, da hitno utvrde sve činjenice i hitno postave bezbjednost suda u Podgorici i svih sudova na najviši nivo.

Sudski savjet, prema njegovim riječima, takođe snosi odgovornost za situaciju.

"Od svih njih i od skupštinskog odbora i svih koje je ovaj događaj profesionalno angažovao, da se slučajno ne dotaknu politizacije, već da konačno svako uradi ono na šta je obavezan Ustavom i zakonima.

"Kada se slučaj razjasni i povrijeđeni oporave, na najozbiljniji mogući način, otvorićemo ovo kao javnu temu. Moraćemo doći do odgovora na pitanje zašto se ovo danas dogodilo i ko u sistemu nije na visini zadatka", istakao je Koprivica.

Apelovao je na nadležne organe da pristupe realizaciji zaključaka Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu o obezbjeđenju adekvatnih prostornih kapaciteta za pravosudne institucije, prije svega državno-tužilačku organizaciju, jer je to prva pretpostavka sigurnosti, ali i adekvatnih uslova za rad.

Bonus video: