Tragičan događaj u srcu Podgorice: Bomba aktivirana kad je krenuo ka izlazu

Mladen Bulatović eksplozivnom napravom u zgradi Osnovnog suda i Osnovnog tužilaštva u Podgorici ubio sebe i ranio pet ljudi. Inspektori podgoričke policije i forenzičari iz Danilovgrada satima su juče, po nalogu više tužiteljke Snežane Šišević, izuzimali tragove sa lica mjesta

81329 pregleda 82 komentar(a)
Policijski uviđaj na mjestu nesreće, Foto: BORIS PEJOVIC
Policijski uviđaj na mjestu nesreće, Foto: BORIS PEJOVIC

Ručna bomba M75, najvjerovatnije zakačena za pojas Mladena Bulatovića, aktivirana je kada je taj četrdesetogodišnjak, oko 11.35 sati, napravio korak ka izlaznim vratima Osnovnog suda u Podgorici nekoliko sekundi nakon što je ušao u tu zgradu.

Bulatović je stradao na mjestu - bomba mu je raznijela grudni koš i trbuh.

U eksploziji je povrijeđeno pet ljudi, od kojih je Marija Radulović (42) zadobila teže povrede, a zbog stresa, pomoć je u Urgentnom centru potražilo još njih četvoro.

Među povrijeđenima je i advokat Branimir Vukčević (44).

Prema podacima Vijesti, ljekari Urgentnog centra juče su zbrinuli i Zdenku Ivanović (57), Katarinu Jović Martinović, Predraga Vlahovića (58), Ljiljanu Martinović (48), Martinu Šuškavčević (57) i Ivanu Ljumović (40).

Sagovornik Vijesti objasnio je da su se svi oni nalazili u holu, između ulaznih vrata i sudske pisarnice.

Direktorica Kliničkog centra Crne Gore, dr Ljiljana Radulović, objasnila je da pet pacijenata ima fizičke povreda, dok se kod ostalih radi o stresogenoj reakciji, odnosno šoku.

bomba Osnovni sud, eksplozija Osnovni sud, bombaški napad Osnovni sud
foto: Boris Pejović

Kazala je i da je kod jedne pacijentkinje rađena hitna hirurška intervencija, ali da je njeno stanje nakon toga stabilno.

”Kod ostalih pacijenata nadamo se da će proći samo sa konzervativnim tretmanom i da dalje neće zahtijevati hirurški tretman. Sva četiri pacijenta koja se trenutno nalaze u Kliničkom centru su stabilnih vitalnih parametara”, rekla je ona juče novinarima.

Predsjednik Advokatske komore, Zdravko Begović, kazao je da je njegov kolega Vukčević zadobio povrede u predjelu nogu i vrata, ali da nije životno ugrožen.

”U jednoj je strašnoj psihičkoj traumi, računam da će to proći. Povrijeđena su i dva radnika suda i tri građanina”, rekao je on novinarima ispred KCCG.

Utvrđuju motiv

Inspektori podgoričke policije i forenzičari iz Danilovgrada satima su juče, po nalogu više tužiteljke Snežane Šišević, izuzimali tragove sa lica mjesta.

Glavni izazov im je, ipak, da utvrde šta je ili ko natjerao Bulatovića da aktivira bombu na vratima zgrade u kojoj su smješteni Osnovni sud i Osnovno tužilaštvo Podgorica.

Sagovornik iz Uprave policije kazao je da je taj Podgoričanin dan prije tragedije dao otkaz u jednoj rent-a-car agenciji.

Postupajuća tužiteljka, Snežana Šišević, nakon što je završila uviđaj sa pripadnicima podgoričke policije i forenzičarima iz Danilovgrada, kazala je novinarima da za sada ne može govoriti o motivu.

Osnovni sud Podgorica
foto: Luka Zeković

”Za sada ne možemo govoriti o motivu. Upravo se preduzima niz mjera i radnji kako bi se utvrdio motiv ovog događaja”, rekla je Šišević.

Prije nje, novinarima je načelnik stanice Kriminalističke policije za suzbijanje krvnih delikata i nasilja u porodici Srđan Korać kazao da je policija u 11.35 časova dobila obavještenje da je u zgradi Osnovnog suda u Podgorici aktivirana eksplozivna naprava i da ima povrijeđenih.

”Utvrdili smo da je smrtno stradao M.B. (40) koji je aktivirao eksplozivnu napravu. Imamo još pet povrijeđenih lica koja su zbrinuta u Kliničkom centru” rekao je Korać.

Osuđivan više puta

Taj četrdesetogodišnjak se 2017. godine razveo od supruge, a imao je sudsku obavezu plaćanja alimentacije za dijete.

“Imamo informacije da je jako loše živio, da je prodavao stvari iz kuće kako bi se domogao novca”, kazao je sagovornik iz UP.

Prema kaznenoj evidenciji osuđivan je više puta. U bjelopoljskom Višem sudu 2018. godine osuđen je na tri godine i dva mjeseca zatvora zbog šverca droge. U Osnovnom sudu u Podgorici 2009. godine, novčano je kažnjen zbog ugrožavanja sigurnosti, a godinu ranije u istom sudu određena mu je kazna od 30 dana zatvora zbog falsifikovanja isprave. U decembru 2018. godine osuđen je na 35 dana zatvora zbog neplaćanja alimentacije.

bomba Osnovni sud, eksplozija Osnovni sud, bombaški napad Osnovni sud
foto: Boris Pejović

Iz podgoričkog Osnovnog suda juče su saopštili da je Bulatović i sredinom prošle godine osuđen zbog istog krivičnog djela. Sud mu je, prema njihovim navodima, odredio da nedavanje izdržavanja djetetu i bivšoj supruzi otplati kaznom rada u javnom interesu.

”Predmet formiran za sprovođenje te kazne upućen je Ministarstvu pravde u čijoj je nadležnosti od decembra 2022. godine”, objasnili su.

Precizirali su da Bulatović nije imao zakazano ročište juče, niti mu je upućen poziv da dođe u tu zgradu.

Politički apeli nakon tragedije

Nakon tragedije u zgradi podgoričkog Osnovnog suda i tužilaštva oglasile su se gotovo sve političke partije, ali i brojni funkcioneri.

Predsjednik države, Milo Đukanović, kazao je da taj tragični događaj duboko uznemirava i zabrinjava cjelokupno društvo.

On je apelovao na nadležne organe da preduzmu aktivnosti u cilju prevencije nasilja i bezbjednosti državnih institucija.

bomba Osnovni sud, bombaški napad Osnovni sud, eksplozija Osnovni sud
foto: Boris Pejović

Sudski savjet apelovao je da se pitanje bezbjednosti svih zaposlenih i stranaka u sudovima konačno riješi na adekvatan i održiv način.

Ministar unutrašnjih poslova, Filip Adžić, kazao je da će taj resor u cilju povećanja bezbjednosti nastaviti intenzivnu zaštitu i zahtijevati strože kontrole i jače bezbjednosne mjere.

Rekao je da će država uraditi sve kako bi osigurala bezbjednost svih građana i institucija, naročito onih zaduženih za sprovođenje pravde.

Direktor Uprave policije, Zoran Brđanin, rekao je da bi policajci pretresli Bulatovića da je stigao do njih.

On je za RTCG kazao da je u ovom slučaju upitno da li bi bilo dovoljno da je postojala služba obezbjeđenja sa svim sredstvima i opremom, jer se to desilo na samom ulazu, prije dolaska kontrole na kojem su se nalazili službenici policije.

bomba Osnovni sud, bombaški napad Osnovni sud, eksplozija Osnovni sud
foto: Boris Pejović

Brđanin je naglasio da je policija dovedena u situaciju da nekoliko godina obezbjeđuje uslove za bezbjedan rad u sudnicama, iako za to ne postoje zakonski uslovi.

I dok su iz DPS-a saopštili da je jučerašnji događaj “stravično upozorenje da može biti ugrožena bezbjednost svakog građanina na svakom mjestu u ovoj državi”, poslanik Socijaldemokrata Boris Mugoša kazao je, da nije vrijeme za ubiranje političkih poena.

”Suština je da se konačno riješi evidentan problem, na način da se obezbijedi adekvatna zaštita objekata sudstva i tužilaštva. Oko odgovornosti - ne može biti ničija…”, napisao je Mugoša na Tviteru.

bomba Osnovni sud, eksplozija Osnovni sud, bombaški napad Osnovni sud
foto: Boris Pejović

Bolju zaštitu sudova tražili su i iz Demokratskog fronta, Socijaldemokrata i funkcioner Demokrata Momo Koprivica.

Bonus video: