Abazović: O jačanju bezbjednosti u institucijama na vanrednoj sjednici Vlade i sjednici Vijeća za nacionalnu bezbjednost

Premijer pozvao Sudski savjet, Tužilački savjet i Savjet za vladavinu prava da naprave spisak elementarnih potreba za jačanje bezbjednosti

34582 pregleda 27 komentar(a)
Abazović i Adžić obišli povrijeđene u KCCG-u, Foto: Saša Matić/Vlada Crne Gore
Abazović i Adžić obišli povrijeđene u KCCG-u, Foto: Saša Matić/Vlada Crne Gore

Premijer Dritan Abazović kazao je da će na vanrednoj sjednici Vlade i sjednici Vijeća za nacionalnu bezbjednost biti otvoreno pitanje jačanja bezbjednosti u institucijama.

Abazović i ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić obišli su danas povrijeđene u jučerašnjem napadu bombom u podgoričkom Osnovnom sudu.

Iz Vlade je saopšteno da je na sastanku sa direktoricom Kliničkog centra Ljiljanom Radulović, kom su prisustvovali medicinski direktor Zoran Terzić, hirurg i član Odbora direktora Marinko Paunović i direktor Ortopedije Goran Pešić, ocijenjeno da su svi pacijenti stabilnog zdravstvenog stanja i van životne opasnosti.

Dritan KCCG
foto: Saša Matić/Vlada Crne Gore

"Nakon posjete Kliničkom centru i obilaska povrijeđenih, premijer Abazović dao je izjavu u kojoj je najavio da će na vanrednoj sjednici Vlade i sjednici Vijeća za nacionalnu bezbjednost i ovo pitanje biti otvoreno, kako bi se u saradnji sa institucijama sistema, a na predlog sudstva i tužilaštva, pronašao model za jačanje ukupne bezbjednosti institucija i građana", saopšteno je iz Vlade.

Napraviti spisak osnovnih potreba

Abazović je rekao da je najvažnije da su svi pacijenti van životne opasnosti, da su stabilni i da se osjećaju dobro.

"Neki od njih će, nadam se, ubrzo biti pušteni na kućno liječenje. Sva je sreća u nesreći da nakon jučerašnjeg tragičnog događaja, nemamo više žrtava. Jučerašnji događaj se ne može nikako staviti u kontekst nekoliko događaja koji su bili ranije, kada je bilo najavljivano aktiviranje eksplozivnih naprava. Ovo je potpuno izolovan slučaj, radilo se o čovjeku koji je imao određene probleme, oko kojih treba da se bave sve ostale institucije", rekao je Abazović.

Kada je u pitanju bezbjednost sudova i tužilaštava, država je, prema riječima Abazovića, maksimalno spremna da stane uz njih, u smislu da poboljša, koliko je to moguće, njihove uslove rada, bezbjednost svih zaposlenih, građana i samih institucija.

Abazović je pozvao Sudski savjet, Tužilački savjet i Savjet za vladavinu prava da i oni otvore ovo pitanje.

"Da naprave spisak elementarnih potreba za povećanje ukupne bezbjednosti i da se onda zajednički, sa Ministarstvom finansija vidi šta može da se u radi u kratkom, a šta u srednjoročnom periodu. Tu smo da stanemo u zaštitu građana i institucija, ali ni Crnu Goru ne mogu izbjeći, izgleda, ovi tragični događaji", dodao je predsjednik Vlade.

Apelovao je na sve institucije sistema da se vidi šta može da se uradi na prevenciji takvih događaja.

"Najvažnije je sada da su pacijenti, koji su došli da zatraže pomoć, primili adekvatnu pomoć u Kliničkom centru, da je zdravstveni sistem odgovorio promptno i kvalitetno, na čemu im čestitam", zaključio je Abazović.

Bonus video: