Vijeće: Nije utvrđeno ko stoji iza sajber napada

"Vijeće pohvalilo aktivnosti i napore nadležnih organa, a posebno intenzivne aktivnosti u cilju osnivanja Agencije za sajber bezbjednost u Crnoj Gori"

9047 pregleda 7 komentar(a)
Foto: Vlada Crne Gore
Foto: Vlada Crne Gore

Vijeće za nacionalnu bezbjednost saopštilo je nakon današnje sjednice održane u Podgorici da nije utvrđeno ko stoji iza sajber napada na infrastrukturu Vlade Crne Gore iz avgusta prošle godine.

"Na sjednici je razmotren Izvještaj o preduzetim aktivnostima povodom rješavanja sajber napada Savjeta za informacionu bezbjednost i izvještaja američke Agencije za istraživanje (FBI) i francuske Nacionalne agencije za sajber bezbjednost (ANSSI), te je konstatovano da, usljed specifičnosti i složenosti sajber napada, nije utvrđena njegova atribuciju (karakteristiku koja bi ukazala na to ko stoji iza napada)", navodi se u saopštenju.

Pomenuti izvještaj, kako se dodaje, sadrži veliki broj podataka od značaja za unapređenje sajber bezbjednosti u Crnoj Gori.

"S tim u vezi, konstatovano je da je unaprijeđen sistem detektovanja i ranog otkrivanja sajber prijetnji, te je Vijeće pohvalilo aktivnosti i napore nadležnih organa, a posebno intenzivne aktivnosti u cilju osnivanja agencije za sajber bezbjednost u Crnoj Gori", navodi se u saopštenju.

Pored predsjednika Vijeća, predsjednika Vlade Dritana Abazovića, prisustvovali su članovi Vijeća - ministar pravde i koordinator Biroa za operativnu koordinaciju Marko Kovač, ministar finansija Aleksandar Damjanović, ministar unutrašnjih poslova i koordinator Ministarstva odbrane Filip Adžić i vršilac dužnosti direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost Boris Milić.

Predsjednik Odbora za bezbjednost i odbranu Skupštine Crne Gore Milan Knežević i njegov zamjenik Mevludin Nuhodžić bili su opravdano odsutni.

Pored predsjednika i članova Vijeća, imajući u vidu temu, prisutni su - bili vršiteljka dužnosti vrhovne državne tužiteljke Tatjana Begović, glavni specijalni tužilac Vladimir Novović, predsjednik Ustavnog suda Budimir Šćepanović, sa saradnicom, generalnom sekretarkom Ustavnog suda Biljanom Damjanović; vršiteljka dužnosti predsjednice Vrhovnog suda Vesna Vučković; predsjednica Osnovnog suda u Podgorici Željka Jovović, direktor Uprave policije Zoran Brđanin, predsjednica Sudskog savjeta Vesna Zvicer, predsjednik Advokatske komore Crne Gore Zdravko Begović.

Prilikom razmatranja Izvještaja o preduzetim aktivnostima povodom rješavanja sajber napada Savjeta za informacionu bezbjednost, sjednici su prisustvovali i ministar javne uprave Maraš Dukaj i njegovog pomoćnika Dušan Polović.

Bonus video: