Vijeće za nacionalnu bezbjednost: UP i ANB da nastave obezbjeđivanje sudova

"Vijeće je donijelo zaključak kojim je zaduženo Ministarstvo pravde da obrazuje međuresorsku radnu grupu za implementaciju odredbi Zakona o sudovima i Zakona o državnom tužilaštvu, koje se odnose na poslove obezbjeđenja i za unapređenje bezbjednosti objekata pravosudnih institucija"

31333 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Vlada Crne Gore
Foto: Vlada Crne Gore

Vijeće za nacionalnu bezbjednost donijelo je na današnjoj sjednici, održanoj u Podgorici, odluku da zaduži Upravu policije (UP) i Agenciju za nacionalnu bezbjednost (ANB) da u saradnji sa pravosudnim institucijama i radnom grupom za implementaciju zakona o sudovima i državnom tužilaštvu, nastave sa aktivnostima obezbjeđivanja pravosudnih institucija.

To će, kako je saopšteno, sprovoditi uz "moguće izmjene radnih procesa, prilagođavanja načina rada i obima angažovanja policijskih službenika, u periodu preduzimanja srednjoročnih i dugoročnih aktivnosti i potpune implementacije odredbi koje se odnose na bezbjednost pravosudnih institucija".

Na sjednica Vijeća je razmatrano pitanje unapređenja bezbjednosti objekata pravosudnih institucija u kontekstu posljednjeg događaja na ulazu Osnovnog suda u Podgorici.

"Vijeće je donijelo zaključak kojim je zaduženo Ministarstvo pravde da obrazuje međuresorsku radnu grupu za implementaciju odredbi Zakona o sudovima i Zakona o državnom tužilaštvu, koje se odnose na poslove obezbjeđenja i za unapređenje bezbjednosti objekata pravosudnih institucija. Istovremeno, zaduženi su Uprava policije i Agencija za nacionalnu bezbjednost da, u koordinaciji sa pravosudnim institucijama i pomenutom radnom grupom, nastave da preduzimaju aktivnosti u cilju obezbjeđivanja pravosudnih institucija, uz moguće izmjene radnih procesa, prilagođavanja načina rada i obima angažovanja policijskih službenika, u periodu preduzimanja srednjoročnih i dugoročnih aktivnosti i potpune implementacije odredbi koje se odnose na bezbjednost pravosudnih institucija", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je Vijeće pružilo podršku zaposlenima u pravosudnim organima, posebno u Osnovnom sudu u Podgorici, i predlaže Vladi da na odgovarajući način konkretizuje pomenutu podršku.

Pored predsjednika Vijeća, predsjednika Vlade Dritana Abazovića, prisustvovali su članovi Vijeća - ministar pravde i koordinator Biroa za operativnu koordinaciju Marko Kovač, ministar finansija Aleksandar Damjanović, ministar unutrašnjih poslova i koordinator Ministarstva odbrane Filip Adžić i vršilac dužnosti direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost Boris Milić.

Predsjednik Odbora za bezbjednost i odbranu Skupštine Crne Gore Milan Knežević i njegov zamjenik Mevludin Nuhodžić bili su opravdano odsutni.

Pored predsjednika i članova Vijeća, prisutni su bili i vršiteljka dužnosti vrhovne državne tužiteljke Tatjana Begović, glavni specijalni tužilac Vladimir Novović, predsjednik Ustavnog suda Budimir Šćepanović, sa saradnicom, generalnom sekretarkom Ustavnog suda Biljanom Damjanović; vršiteljka dužnosti predsjednice Vrhovnog suda Crne Gore Vesna Vučković; predsjednica Osnovnog suda u Podgorici Željka Jovović, direktor Uprave policije Zoran Brđanin, predsjednica Sudskog savjeta Vesna Zvicer, predsjednik Advokatske komore Crne Gore Zdravko Begović.

Bonus video: