Policijske službe Zapadnog Balkana ujedinjene u borbi protiv kriminalnih grupa

Događaj je, kako su rekli, bio izuzetna prilika da delegacije razmijene informacije, iskustva i mišljenja u toj oblasti i sagledaju modalitete saradnje za međusobno jačanje kapaciteta u odnosu na suočavanje sa novonastalim fenomenima, kakva je i kriptovana komunikacija visokorizičnih kriminalnih grupa

4121 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Tviter/Uprava policije
Foto: Tviter/Uprava policije

Saradnja sa relevantnim međunarodnim partnerima i organizacijama i službama za sprovođenje zakona u susjednim zemljama izuzetno je značajna u borbi protiv svih oblika međunarodnog kriminala, posebno onih koji su prepoznati kao bezbjednosne prijetnje modernog doba, saopšteno je iz Uprave policije.

Navodi se da je strateški sastanak zemalja korisnica regionalnog projekta Evropske unije „Borba protiv teškog organizovanog kriminala na Zapadnom Balkanu – IPA 2019“, koji sprovode Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Italije u saradnji sa GIZ-om i CILC-om, održan danas u Tivtu, u organizaciji italijanskog MUP-a, projekta IPA 2019 i crnogorske Uprave policije.

Iz policije su kazali da je taj događaj na visokom nivou okupio šefove policija zemalja Zapadnog Balkana i partnere iz MUP-a Italije, Evropske komisije - DG NEAR, GIZ-a i IISG-a, kako bi razgovarali o borbi protiv identifikovanih kriminalnih mreža sa posebnim naglaskom na šifrovane platforme.

Događaj je, kako su rekli, bio izuzetna prilika da delegacije razmijene informacije, iskustva i mišljenja u toj oblasti i sagledaju modalitete saradnje za međusobno jačanje kapaciteta u odnosu na suočavanje sa novonastalim fenomenima, kakva je i kriptovana komunikacija visokorizičnih kriminalnih grupa.

„Saradnja sa relevantnim međunarodnim partnerima i organizacijama i službama za sprovođenje zakona u susjednim zemljama, kako na bilateralnom planu, tako i kroz regionalne inicijative i projekte, izuzetno je značajna u borbi protiv svih oblika međunarodnog kriminala, posebno onih koji su prepoznati kao bezbjednosne prijetnje modernog doba“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je konstruktivna regionalna saradnja prepoznata kao osnovni indikator spremnosti zemalja ka integraciji u evropsku zajednicu.

foto: Tviter/Uprava policije

„Upravo iz tog razloga je na sastanku ponovljena posvećenost usvajanju evropskih standarda u domenu jačanja efikasnosti policijskih organizacija, kroz kontinuirani proces unapređenja organizacionih, tehničkih i administrativnih kapaciteta“, kazali su iz policije.

Na sastanku je naglašeno da je od nemjerljivog značaja da policije zemalja Zapadnog Balkana, kao i druge partnerske službe, iznađu adekvatan strateški model sa detaljno definisanim koracima koji bi doprinio stvaranju mogućnosti za presrijetanje i praćenje komunikacija organizovanih kriminalnih grupa.

„Kao i pružio adekvatan odgovor na taj bezbjednosni fenomen, uz zajedničko sagledavanje mogućnosti za unapređenje tehničkih rješenja i implementaciju savremenih tehnologija“, navodi se u saopštenju.

Iz policije su rekli da je formalni poziv za konkretno iznalaženje strateškog rješenja i priključenje toj inicijativi svih zemalja Zapadnog Balkana, upućen sa italijanske i crnogorske strane.

Kako su naveli, u okviru današnjeg događaja održan je bilateralni sastanak direktora policije Zorana Brđanina sa zamjenikom direktora Odjeljenja za javnu bezbjednost MUP-a Italije Vitoriom Ricijem.

„Pozdravljeni su prijateljski i odlični partnerski odnosi policijskih službi dvije zemlje i razmotrene dalje aktivnosti, kao i razmijenjena iskustva u domenu djelovanja međunarodnih tematskih radnih grupa za adekvatnije suočavanje sa različitim bezbjednosnim izazovima“, kaže se u saopštenju.

Bonus video: