Danko Kovačević tvrdi da je vilu izgradio svojim novcem

Svjedok oštećeni Aleksandar Gazivoda je u istrazi ispričao da je kao suvlasnik četvrtine parcele u izgradnju vile uložio oko 100.000 eura, te da se sa bivšim direktorom Uprave za nekretnine, okrivljenim Draganom Kovačevićem, dogovorio da izgrade objekat radi prodaje, te da zadrže prodajnu cijenu u dijelu vlasništva nad zemljištem

16964 pregleda 7 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

U Višem sudu u Podgorici juče je nastavljeno suđenje bivšem direktoru Uprave za nekretnine Draganu Kovačeviću i ostalim okrivljenim pripadnicima kriminalne organizacije, koju je formirao radi prisvajanja vrijednih parcela državnog zemljišta u zoni Morskog dobra.

Okrivljeni Danko Kovačević, iznoseći odbranu izjavio je da nije kriv i odbacio navode optužbe da je bio dio kriminalne organizacije koju je formirao njegov otac Dragan Kovačević, bivši direktor Uprave za nekretnine koji je zloupotrebljavajući položaj preko podređenih službenika prisvajao vrijedne parcele "na pjeni od mora".

Nakon što Kovačević nije želio da iznosi odbranu, predsjednik specijalnog vijeća sudija Zoran Radović pročitao je njegov iskaz - Danka Kovačevića, koji je dao kao osumnjičeni pred specijalnim državnim tužilaštvom.

On je u tužilačkoj istrazi izjavio da ne priznaje izvršenje krivičnih djela koja mu se stavljaju na teret. Kazao je da od svih optuženih poznaje Krsta Pavićevića sa kojim je išao u srednju školu i igrao fudbal u FK „Iskra“ iz Danilovgrada. Naveo je da je 2017. godine potpisao ugovor da igra fudbal u Vijetnamu. Kada se pojavila mogućnost prodaje jedne parcele u Tivtu, on je odlučio da je kupi i na taj način zarađeni novac u Vijetnamu investira u Crnu Goru. Pojasnio je da nije mogao da vidi parcelu ali prema minformacijama koje je dobio, bila je podijeljena na četri dijela i imala je četiri vlasnika. Tri dijela od tog placa je kupio, a na četvrtom dijelu se kao korisnik upisao Aleksandar Gazivoda. U vezi vile koja je izgrađena na toj parceli, okrivljeni Danko Kovačević je kazao da je finansirao svojim sredstvima. Po zaključenom dogovoru sa Aleksandrom Gazivodom, od njega je kupio četvti dio placa. Tvrdi da je 2011. pa do 2020. godine nije imao nikakve druge investicije.

Svjedok oštećeni Aleksandar Gazivoda je u istrazi ispričao da je kao suvlasnik ¼ parcele u izgradnju vile uložio oko 100.000 eura i da je dogovorio sa Draganom Kovačevićem da izgrade objekat radi prodaje, te da zadrže prodajnu cijenu u dijelu vlasništva nad zemljištem.

“Dragan je jednom došao na lice mjesta tokom gradnje i to pred kraj same gradnje. Kada je vidio sam objekat, donio je odluku da ga zadrži cjelokupnog za sebe”, izjavio je Gazivoda u istrazi. Nakon što je gradnja objekta okončana, Gazivoda je od načelnice tivatskog katastra Ane Lakićević Grdinić saznao da je Dragan Kovačević predao elaborate za uknjižbu objekta ali da njega nema u suvlasničkom djelu objekta već samo na zemljištu. Dodao je da je sporni elaborat potpisao je optuženi Krsto Pavićević, u ime geodetske firme „Geo & Arh“ DOO, u vlasništvu Draganovog brata kojeg zovu “Mićan”.

Svjedok Gazivoda je kazao da je odmah nakon toga angažovao geodetsku kuću, „Geos“, koja je za razliku od firme „Geo & Arh“ u svom elaboratu prikazala pravo stanje na terenu. Naveo je da je tadašnja vrijednost objekta bila između 1.800.000 i 2.000.000 eura obzirom da se nalazi na samoj pjeni od mora. Kako je naveo Gazivoda, okrivljeni Dragan Kovačević je planirao da cijeli objekat zadrži za sebe i kazao mu da ukoliko ga proda da će ga častiti 200.000 eura, dok je predlog Gazivode da mu isplati 130.000 eura ako želi da zadrži objekat, što Dragan Kovačević nije želio da prihvati.

Tokom 2020. godine, Gazivodu je kontaktirao telefonom optuženi Boljević koji mu je predočio da je Danko Kovačević mimo njegovog znanja upisan kao jedini vlasnik objekta i da mu se nudi šansa da dobije 80.000 eura za prodaju dijela parcele koji je glasio na njegovo ime, što je Gazivoda pristao pod prisilom. Nakon toga je Milan Vujanović u njegovo ime kod notara Dalibora Kneževića potpisao ugovor kojim prodaje suvlasnički dio parcele, a da je Danko izgradio objekat. Dragan Kovačević je preko Boljevića insistirao da ugovoru stoji kupoprodajba cijena od 18.000 eura iako je u notarskoj kancelariji Vujanoviću predato 80.000 eura.

Ranije je iznoseći odbranu pred sudom, okrivljeni Dragan Kovačević negirao je formiranje kriminalne organizacije te da je zloupotrebljavao položaj u državnim organima i prisvajao vrijedne parcele državnog zemljišta. Istakao je da je cijeli radni vijek radio da zaštiti državnu imovinu.

Osim Dragana i Danka Kovačevića na optužnici za nezakonito prisvajanje državnog zemljišta u zoni Morskog dobra, su i Ana Lakićević-Grdinić, Veselin Tomašević, Krsto Pavićević, Danilo Jovanović, Danko Kovačević, Sanja Popović, Aleksandar Boljević i podgorička kompanija ,,Geo&Arh". Sumnja se da je Kovačević preko Sanje Popović angažovao njenog brata od strica Aleksandra Boljevića da za određeni novčani iznos prinudi drugog suvlasnika kuće u Bogišićima da mu proda svoj dio, za iznos koji je ispod realne vrijednosti. Vrijednost vile koju je Kovačević želio da prisvoji u potpunosti, sa zemljištem, u zoni Morskog dobra.

Optužnicom je predstavljeno da je okrivljeni Dragan Kovačević izvršio krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije iz člana 401 a stav 1 u vezi stava .6 KZCG, a okrivljeni Ana Lakićević-Grdinić, Veselin Tomašević, Krsto Pavićević, Danilo Jovanović, Danko Kovačević, Sanja Popović I Aleksandar Boljević krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije iz člana 401 a stav 2 u vezi stave 1 i 6 KZCG. Okrivljeno pravno lice “Geo & Arh” doo Podgorica krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije iz člana 401 a stav 2 u vezi stava 1 i 6 KZCG u vezi sa članom 5 Zakona o odgovornosti pravnih lica za krivična djela.

Dodaje se da je okrivljena Ana Lakićević Grdinić pod tačkom a, b, c i e optužnice izvršila produženo krivično djelo zloupotreba službenog položaja, Dragan Kovačević pod tačkom a,b, c i e izvršio produženo krivično djelo zloupotreba službenog položaja putem podstrekavanja, zatim krivično djelo protivpravno zauzimanje zemljišta i krivično djelo iznude putem podstrekavanja.

Okrivljeni Danilo Jovanović izvršio krivično djelo zloupotreba službenog položaja, kao i Veselin Tomašević, dok je optužnicom predstavljeno da je okrivljeni Krsto Pavićević izvršio krivično djelo zloupotreba položaja u privrednom poslovanju u sticaju sa krivičnim djelom falsifikovanje isprave. Danko Kovačević krivično djelo utaja poreza i doprinosa, okrivljeni Dalibor Knežević izvršio krivično djelo zloupotreba službenog položaja, dok su okrivljeni Aleksandar Boljević i okrivljena Sanja Popović krivično djelo iznude u saizvršilaštvu.

Pravno lice “Geo & Arh Projekt” doo Podgorica izvršilo je krivično djelo zloupotreba položaja u privrednom poslovanju u sticaju sa krivičnim djelom faslifikovanje isprave.

Bonus video: