Rođak optuženog Kneževića tvrdi: Pilav je psovao četničku majku

Prema optužnici, Goran Knežević je dan nakon parlamentranih izbora 2020. godine javno podsticao na nasilje i mržnju prema pripadnicima muslimanske nacionalnosti

12105 pregleda 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Svjedok Vladan Knežević kazao je da je vidio kada je Emir Pilav pokazao srednji prst prema njemu, Goranu Kneževiću i Darku Knežević, dodajući da im je kazao "mrš", a potom i opsovao: "J...m vam četničku majku".

To je rekao juče u bjelopoljskom Višem sudu, pred kojim njegov dalji rođak Goran Knežević odgovara za krivično djelo - izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, za šta je ranije oslobođen.

Prema optužnici, Goran Knežević je, dan nakon parlamentranih izbora 2020. godine, javno podsticao na nasilje i mržnju prema pripadnicima muslimanske nacionalnosti.

U tom aktu navodi se da je Knežević krivično djelo počinio 31. avgusta 2020. godine u Pljevljima: "Na način što je oštećenima Emiru i Nuriji Pilav, na terasi ugostiteljskog objekta 'City caffe', u Ulici kralja Petra, gdje su sjedjeli sa još nekoliko lica uputio riječi: 'Selićete se, neće vas više ovdje biti'".

Svjedok Knežević ispričao je da su tog dana bili u koloni i proslavljali pobjedu, kada se Darko Knežević obratio Emiru Pilavu i rekao: "Gdje si, Pilav", nakon čega im je on, tvrdi, pokazao srednji prst i mršnuo ih.

"Ja sam prišao i gurnuo ga sa stolice, odakle je pao. Njegov otac Nurija Pilav je pokušao da me gađa flašom, a potom i stolicom, ali su ga spriječili. Pri ulasku nazad u automobil Emir Pilav nam je opsovao četničku majku", kazao je Knežević.

Svjedok Goran Šljivančanin ispričao je da je Gorana Kneževića, koji je "izuzetno krupan čovjek", vidio kako gura i vuče dvojicu momaka prema svom vozilu, nakon čega su ušli u vozilo i nastavili dalje. Tvrdi da nije vidio da je optuženi imao kontakt s bilo kim.

Stefan Lacmanović je kazao da je vidio da je na terasi lokala došlo do gužve, u kojoj je prepoznao jedino Darka Kneževića.

"Zatim sam u jednom trenutku vidio da iz 'golfa' izlazi Darkov otac Goran, koji je iz neke 'makljaže' koja se tu stvorila, uspio da do vozila odvuče dvojicu momaka od kojih je jedan bio Darko".

Ivona Jelovac, zaposlena u kladionici "Premijer", kazala je da je u bila u blizini od oko dva metra i vidjela i čula kada je starije lice, koje je bilo u društvu Emira Pilava, opsovalo majku licima u koloni vozila.

"Crveno vozilo se zaustavilo i lice s mjesta suvozača je kazalo: 'Šta kažeš, ajde ponovi' i to lice je ponovo opsovalo na isti način, a iz vozila su izašla dva lica, uzgasivši auto. Krenuli su prema Emirovom stolu, padale su stolice, stvorila se gužva i gungula. Nedugo potom iz crvenog vozila je izašlo lice krupnije građe, preskočilo ogradu i vratilo ova dva lica u vozilo", ispričala je ona, dodajući da nije čula da je tada Emir uputio ružne riječi u njihovom pravcu.

Ona je istakla da je sigurna da Emir nije psovao, već osoba koja je bila s njima u društvu.

Tužiteljka Tanja Nišavić, kao i oštećeni, prigovorili su iskazu svjedoka.

Oštećeni Emir Pilav tvrdi da je napadnut na nacionalnoj osnovi.

Suđenje se nastavlja 7. aprila.

Bonus video: