Švercom cigareta oštetili državu za 2,7 miliona eura

Nikšićanin ostaje u pritvoru zbog stvaranja kriminalne organizacije i krijumčarenja cigareta

8960 pregleda 4 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Kriminalna grupa u kojoj je učestvovao Vojin Perunović, krijumčarenjem cigareta oštetila je državni budžet za 2.736.715,89 eura, zbog čega je, između ostalog, produžen pritvor tom tridesetšestogodišnjaku iz Nikšića.

Apelacioni sud potvrdio je rješenje podgoričkog Višeg suda, kojim je odlučeno da taj okrivljeni ostane iza rešetaka, a načinjenu štetu konstatovao je vještak finansijsko- ekonomske struke.

U rješenju drugostepenog suda, navodi se da je kao neosnovana odbijena žalba odbrane na rješenje Višeg suda i da su valjani razlozi produženja pritvora zbog straha od bjekstva.

”U postupku donošenja rješenja, kao i u samom rješenju, nijesu učinjene bitne povrede odredaba krivičnog postupka, kao ni povreda postupka na koje se ukazuje izjavljenom žalbom. Neosnovano se žalbom prvostepeno rješenje pobija zbog bitnih povreda odredaba krivičnog postupka, imajući u vidu da je dispozitiv odluke razumljiv i u svemu saglasan sa datim obrazloženjem, te da je prvostepeni sud u obrazloženju pobijanog rješenja, a u vezi s pritvorskim osnovom iz člana 175 stav 1 tačka 1 ZKP-a, (opasnost od bjekstva) po kojem je produžen pritvor okrivljenom, dao dovoljno jasne i valjane razloge”, piše u obrazloženju rješenja.

Obrazlaže se da postoji osnovana sumnja da je u drugoj polovini 2019. godine, zajedno sa Jovanom Mikovićem i Božidarom Doderovićem, postao pripadnik kriminalne grupe, stvorene od strane za sada nepoznatog organizatora.

Dodaje se da je svaki član kriminalne organizacije imao unaprijed određen zadatak i ulogu i da su nalozi organizatora kriminalne organizacije, Perunoviću preneseni preko člana kriminalne organizacije Mikovića - da vrbuje druga lica za pripadnike kriminalne organizacije i da obezbjeđuje kamione za šverc cigareta:

”Na koja će se u Slobodnoj carinskoj zoni Luke Bar, iz skladišta izvršiti ukrcaj neocarinjene akcizne robe - cigareta, a nakon toga izbjegavajući mjere carinskog nadzora, prevoženje preko carinske linije, a da prethodno nijesu plaćeni pripadajući porezi, carina i druge dažbine... U cilju daljeg prikrivanja, rasturanja i prodaje na sivom tržištu na teritoriji Crne Gore, okrivljeni M. P. (Miladin Pejović), zajedno sa J. M., B. D. i V. Perunovićem u novembru i decembru 2019. godine, na teritoriji Crne Gore, u namjeri pribavljanja protivpravne imovinske koristi, bavio se prenošenjem neocarinjene robe i to cigareta inostranog porijekla na koje nijesu plaćeni pripadajući porezi, carina i druge dažbine i to u produženom trajanju”, piše u spisima Apelacionog suda.

Navodi se da osnovana sumnja da je počinio krivična djela proizlazi i iz nalaza i mišljenja vještaka ekonomsko-finansijske struke, koji je našao da je “prokrijumčareno cigareta koliko nedostaje u magacinu”, a da su ukupne dažbine koje su morale biti plaćene na predmetne cigarete, iznose 2.736.715,89 eura.

Okrivljeni P. V. je osnovano sumnjiv da je izvršio krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije i produženo krivično djelo krijumčarenje.

”Kada se dovede u vezu sa činjenicom da se okrivljeni nalazio u bjekstvu, budući da je za njim bila raspisana potjernica, ove činjenice ukazuju da na strani okrivljenog P. V. postoji realna i osnovana bojazan od ponovnog bjekstva, ukoliko bi mu u daljem toku krivičnog postupka bilo omogućeno da se brani sa slobode”, stoji u dokumentu.

Dogovorili 28 mjeseci zatvora

Ranije je objavljeno da su Nikšićanin Miladin Pejović (50), Božidar Doderović (28) i Vojin Perunović (36) sa Specijalnim tužilaštvom potpisali sporazume kojima su priznali članstvo u kriminalnoj organizaciji odgovornoj za šverc cigareta.

Prema tim navodima, Pejović je sa tužilaštvom dogovorio da u zamjenu za priznanje odleži 10 mjeseci zatvorske kazne i na ime sporedne kazne uplati u državnu kasu 3.000 eura. Perunović je dogovorio 10 mjeseci zatvora i da u državni budžet uplati 2.000 eura, koliko je zaradio prevozeći cigarete, dok je Doderović pristao na osam mjeseci zatvora i da vrati nezakonito stečenih 1.000 eura.

Bonus video: