Vuk Vulević pušten na slobodu

Vanraspravno vijeće je odbilo kao neosnovan predlog Osnovnog državnog tužilaštva u Beranama za određivanje pritvora iako je Vulević još od 1999. godine nakon pokušaja ubistva u Cirihu, poznat kao bezbjednosno-interesantno lice

42166 pregleda 52 komentar(a)
Vulević, Foto: Savo Prelević
Vulević, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 11.03.2023. 22:10h

Beranac Vuk Vulević pušten je na slobodu odlukom vanraspravnog vijeća Osnovnog suda u Beranama, koji mu nije odredio pritvor zbog krivičnog djela - nedovoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija.

Neuobičajena odluka vanraspravnog vijeća da Vulevića, koji je više od dvije decenije u policijskim dokumentima zaveden kao član organizovane kriminalne grupe, uslijedila je nakon što je tužilaštvo u Beranama dostavilo optužni predlog protiv Vulevića sa predlogom za određivanje pritvora zbog "postojanja opasnosti od bjekstva i opasnosti od ponavljanja djela".

Kod njega je policija pronašla ilegalni pištolj - "CZ P-07" sa čak 15 metaka.

Model pištolja koji je pronađen kod Vulevića
Model pištolja koji je pronađen kod Vulevićafoto: CZ

Prema Zakonu o krivičnom postupku članom 175 jasno su navedeni razlozi za određivanje pritvora.

Prema tom zakonskom članu u stavu 3 jasno je navedeno da se pritvor određuje "ako postoje okolnosti koje ukazuju da će učinilac ponoviti krivično djelo ili dovršiti pokušano krivično djelo ili da će učiniti krivično djelo kojim prijeti"...

Povezani članci

09. Mart 2023.

Vuleviću određeno zadržavanje do 72 sata

09. Mart 2023.

Vuk Vulević uhapšen u Beranama

Vanraspravno vijeće je odbilo kao neosnovan predlog Osnovnog državnog tužilaštva u Beranama za određivanje pritvora iako je Vulević još od 1999. godine nakon pokušaja ubistva u Cirihu, poznat kao bezbjednosno-interesantno lice, te im ranija osuđivanost Vulevića nije bio dovoljan razlog da mu odrede pritvor zbog opasnosti od ponavljanja djela.

Vuleviću su izrečene mjere nadzora: zabrana napuštanja boravišta - teritorije opštine Berane bez odobrenja suda, obaveza povremenog javljanja određenom državnom organu – Upravi policije OB Berane i privremeno mu je oduzet pasoš.

Vuk Vulević je uhapšen u četvrtak, 9. marta ove godine oko 12,30 časova u beranskom kafiću "Marx" u Ulici Mojsija Zečevića, u sklopu pojačanih aktivnosti kontrole bezbjednosno interesantnih lica, kada je policija nakon pretresa kod njega pronašla pištolj bez dozvole.

Po nalogu državnog tužioca Osnovnog državnog tužilaštva u Beranama Marka Bojovića službenici Uprave policije OB Berane uhapsili su Vulevića, a na teret mu je stavljeno krivično djelo "nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija".

Nakon saslušanja, tužilac Bojović je Vuleviću odredio zadržavanje do 72 sata.

Vulević je kod sebe imao popularan model, koji je izuzetno tačan i pouzdan u svim vremenskim uslovima.

CZ P-07 nađen kod Vulevića u ilegalniom posjedu uglavnom je namijenjen oružanim snagama, pa ga je gotovo nemoguće nabaviti legalnim putem.

Mediji su pisali da se Vuleviću i Zlatku Ajkoviću na teret stavljalo da su kao saizvršioci 1999. godine u ciriškom kafe-baru Insajder pokušali da ubiju Faiza Kadrića, Suada Porču, Senada Dunjića, Nedžada Murića, Rešada Metu i Asmira Lubenovtca.

On je dovođen u vezu sa ubistvom urednika Dana Duška Jovanovića 2004. godine, ali nikada optužbe protiv njega nijesu potkrijepljene.

Vulević je zbog obračuna u Švajcarskoj bio u pritvoru od 7. avgusta 2009. do 28. decembra iste godine i u periodu od 11. juna 2010. do 29. juna 2012. godine.

Usljed nedostatka dokaza pravosnažno je oslobođen optužbi, dok je Ajković osuđen na 12 godina zatvora.

ODT Berane: Predložili smo pritvor, sud odbio

Osnovno državno tužilaštvo (ODT) u Beranama je zvanično večeras saopštilo da je "Osnovnom sudu u Beranama podnijelo optužni predlog protiv okrivljenog V. V., zbog osnovane sumnje da je učinio krivično djelo nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija".

"Tužilaštvo je, takođe, predložilo da se okrivljenom odredi pritvor. Osnovni sud u Beranama je predlog tužilaštva za određivanje pritvora odbio kao neosnovan, te izrekao mjere nadzora", navodi se u saopštenju.

Bonus video: