ODT Berane: Žalićemo se protiv rješenja suda kojim je odbijen predlog za određivanje pritvora Vuleviću

"Osnovno državno tužilaštvo u Beranama je Osnovnom sudu u Beranama podnijelo optužni predlog protiv V.V. iz Berana, zbog postojanja osnovane sumnje da je izvršio krivično djeo nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija..."

15073 pregleda 11 komentar(a)
Vulević nakon hapšenja, Foto: Vijesti
Vulević nakon hapšenja, Foto: Vijesti

Osnovno državno tužilaštvo (ODT) u Beranama saopštio je danas da će u zakonskom roku izjaviti žalbu protiv rješenja Osnovnog suda u Beranama kojim je kao neosnovan odbijen predlog za određivanje pritvora okrivljenom Vuku Vuleviću iz Berana.

Vulević je pušten je na slobodu odlukom vanraspravnog vijeća Osnovnog suda u Beranama, koji mu nije odredio pritvor zbog krivičnog djela - nedovoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija.

Povezani članci

11. Mart 2023.

Vuk Vulević pušten na slobodu

"Osnovno državno tužilaštvo u Beranama je Osnovnom sudu u Beranama podnijelo optužni predlog protiv V.V. iz Berana, zbog postojanja osnovane sumnje da je izvršio krivično djeo nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija, na način što je bez izdate odgovarajuće isprave, neovlašćeno na javnom mjestu nosio vatreno oružje i municiju i to pištolj crne boje marke „CZP-07“ 9x19 Češka Zbrojevka kal. 9 mm sa mehanički uklonjenim fabričkim serijskim brojem u kojem se nalazio okvir sa 14 /četrnaest/ komada metaka kal. 9 mm i u čijoj cijevi se nalazio 1 /jedan/ metak kal.9 mm", ističe se u saopštenju.

Pištolj oduzet od Vulevića
Pištolj oduzet od Vulevićafoto: Vijesti

Iz ODT Berane su dodali da su u prilogu optužnog predloga dostavljeni dokazi koji potvrđuju osnovanu sumnju, a što predstavlja osnovni preduslov da bi se nekom odredio pritvor.

" Takođe, Osnovno državno tužilaštvo u Beranama je dalo jasne, argumentovane i obrazložene razloge koji opravdavaju određivanje pritvora zbog postojanja okolnosti koje ukazuju na opasnost od bjekstva zbog njegovih čestih prelazaka preko državne granice, te okolnosti da će ponoviti krivično djelo s obzirom na njegovu raniju višestruku osuđivanost, koje su utvrđene iz dokaza predloženih u optužnom predlogu, a koje kroz svoju praksu priznanje i Evropski sud za ljudska prava, kao i nacionalni sudovi u Crnoj Gori, s tim što će tužilaštvo konkretnije razloge iznijeti u žalbi", poručili su iz ODT Berane.

Vuk Vulević je uhapšen u četvrtak, 9. marta ove godine oko 12,30 časova u beranskom kafiću "Marx" u Ulici Mojsija Zečevića, u sklopu pojačanih aktivnosti kontrole bezbjednosno interesantnih lica, kada je policija nakon pretresa kod njega pronašla pištolj bez dozvole.

Po nalogu državnog tužioca Osnovnog državnog tužilaštva u Beranama Marka Bojovića službenici Uprave policije OB Berane uhapsili su Vulevića, a na teret mu je stavljeno krivično djelo "nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija".

Nakon saslušanja, tužilac Bojović je Vuleviću odredio zadržavanje do 72 sata.

Vulević je kod sebe imao popularan model, koji je izuzetno tačan i pouzdan u svim vremenskim uslovima.

CZ P-07 nađen kod Vulevića u ilegalniom posjedu uglavnom je namijenjen oružanim snagama, pa ga je gotovo nemoguće nabaviti legalnim putem.

Mediji su pisali da se Vuleviću i Zlatku Ajkoviću na teret stavljalo da su kao saizvršioci 1999. godine u ciriškom kafe-baru Insajder pokušali da ubiju Faiza Kadrića, Suada Porču, Senada Dunjića, Nedžada Murića, Rešada Metu i Asmira Lubenovtca.

On je dovođen u vezu sa ubistvom urednika Dana Duška Jovanovića 2004. godine, ali nikada optužbe protiv njega nijesu potkrijepljene.

Vulević je zbog obračuna u Švajcarskoj bio u pritvoru od 7. avgusta 2009. do 28. decembra iste godine i u periodu od 11. juna 2010. do 29. juna 2012. godine.

Usljed nedostatka dokaza pravosnažno je oslobođen optužbi, dok je Ajković osuđen na 12 godina zatvora.

Bonus video: