SDT mora da vrati "rolex" Miloševiću

Potvrđena odluka Osnovnog suda u Podgorici - bivšem viceguverneru bez zahtjeva oduzeli ručni časovnik

52559 pregleda 30 komentar(a)
Velibor Milošević, Foto: Luka Zeković
Velibor Milošević, Foto: Luka Zeković

Viši sud potvrdio je odluku podgoričkog Osnovnog i naložio Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT) da nekadašnjem viceguverneru Veliboru Miloševiću vrati ručni sat “rolex”, model “Deep sea”, koji su mu pripadnici Specijalnog policijskog odjeljenja “bez konkretnog zahtjeva i rješenja” oduzeli u januaru 2019. godine, prilikom pretresa njegovog stana.

Saznanja Vijesti da je presuda donijeta i da je odluka Osnovnog suda postala pravosnažna, potvrdio je i Miloševićev branilac, advokat Zoran Piperović.

Potvrđenu odluku početkom prošle godine donijela je sutkinja Osnovnog suda u Podgorici Milena Brajović, ocjenjujući da je Milošević tokom postupka dokazao vlasništvo nad satom koji SDT drži bez pravnog osnova.

Prije podnošenja tužbe, Milošević je od SDT-a tražio da mu vrate ručni sat, što oni nijesu učinili.

U obrazloženju potvrđene presude piše da je sat oduzet bez naloga, jer je nalogom za pretres tražen pretres računara i sličnih uređaja za automatsku obradu podataka koji su sa računarom povezani.

”Na osnovu čega se zaključuje da je oduzimanje predmetnog sata izvršeno bez konkretnog zahtjeva, odnosno rješenja za njegovo oduzimanje, u kojima bi između ostalog predmet bio opisan i u kojima bi bili navedeni razlozi za sumnju da je predmet nezakonito stečen”, piše u obrazloženju.

Sutkinja je ranije zaključila i da je u postupku utvrđeno da je Milošević sat dobio na poklon, ali i da ga SDT drži bez ikakvog pravnog osnova:

”Tužena sudu nije pružila nijedan konkretan dokaz na osnovu koga bi sud izveo zaključak da je predmetni sat oduzet u smislu ukazivanja na izvršenje krivičnog djela radi koga je naređeno pretresanje, ili da je u vezi sa izvršenjem tog krivičnog djela, odnosno, da ukazuje na drugo krivično djelo za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti, odnosno, tužena sudu nije pružila dokaze na osnovu kojih bi sud zaključio da i dalje postoji razlog za držanje predmetnog sata”, piše u odluci suda.

Milošević je sutkinji rekao da su policajci, tokom pretresa njegovog stana, mogli oduzeti vrednije časovnike koje posjeduje, ali su uzeli taj koji za njega ima posebnu vrijednost.

On je pred sudom uspio da dokaže da mu je “rolex” 2017. godine poklonio prijatelj i poslovni partner Petros Statis.

SDT je protiv Miloševića podnijelo optužnicu, a izviđaj u tom predmetu pokrenut je u januaru 2019. godine, kada je sada optuženi bankar Duško Knežević objavio audio-snimak, na kome se čuje njegov razgovor sa bivšim viceguvernerom, koji ga je, kako tvrdi, više puta reketirao.

U snimljenom razgovoru, prema tvrdnjama Kneževića, razgovaraju o podmićivanju kontrolora Centralne banke, koji su kontrolisali Atlas banku.

Bonus video: