Vujotić, Živković i Perunović neće brzo ka Spužu

Trojica visokopozicioniranih članova kavačkog kriminalnog klana možda će u Turskoj morati da odsluže eventualnu kaznu za ubistvo vođe škaljaraca Jovana Vukotića

39279 pregleda 13 komentar(a)
Živković i Perunović, Foto: Policija Turske
Živković i Perunović, Foto: Policija Turske

Trojica visokopozicioniranih članova kavačkog kriminalnog klana možda će u Turskoj morati da odsluže eventualnu kaznu za ubistvo vođe škaljaraca Jovana Vukotića, nakon čega bi tek bili izručeni Crnoj Gori.

Ministarstvo pravde tražilo je ekstradiciju Milana Vujotića, Radoja Žutog Živkovića i Zdravka Perunovića da bi njihovo prisustvo bilo obezbijeđeno u više krivičnih postupaka pred crnogorskim pravosudnim organima, ali su iz zvanične Ankare saopštili da će to biti moguće tek nakon okončanja postpaka u toj zemlji, što je ustaljena praksa.

”Kako smo od pravosuđa Republike Turske obaviješteni da se lica Živković Radoje, Vujotić Milan i Perunović Zdravko u Republici Turskoj ne nalaze u ekstradicionom pritvoru po međunarodnoj potjernici NCB Interpola Podgorica, već im je pritvor određen zbog izvršenja krivičnog djela na teritoriji Republike Turske, to je, u skladu sa ustaljenom praksom u ovakvim slučajevima, realno očekivati da će ekstradicija navedenih lica u Crnu Goru biti moguća tek nakon pravosnažnog okončanja krivičnog postupka koji se protiv njih vodi u Republici Turskoj, ili nakon što budu izdržane eventualno izrečene kazne zatvora”, objasnili su iz Vladinog resora kojim rukovodi ministar Marko Kovač.

Kavčani i još 13 članova turskih mafijaških grupa u Turskoj će odgovarati zbog likvidacije Vukotića 8. septembra 2022. godine.

Navodni vođa škaljarskog kriminalnog klana, za kojim su crnogorske vlasti tragale, ubijen je dok se vozio kroz poslovno-stambenu četvrt Medžidovo selo, u istanbulskom kvartu Šišli.

U velikoj akciji tamošnja policija je 19. septembra, u Istanbulu, uhapsila 12 osumnjičenih za ubistvo Vukotića, među kojima i Živkovića i Perunovića.

Vujotić je uhapšen nekoliko dana kasnije.

Prema pisanju tamošnjih medija, nakon hapšenja kavčana i njihovih plaćenika iz Turske, u Živkovićevim telefonima i na njegovoj fleš memoriji pronađeni su dokazi o ubistvu, među kojima i snimak Vukotića kako pogođen hicima iz pištolja umire. Istražitelji su zaplijenili i snimke mučenja Cetinjanina bliskog škaljarcima - Rista Mijanovića, u Istanbulu u novembru 2020. godine.

Ta likvidacija pripisana je kavačkom klanu.

Ubistva, otmice...

Iz Ministarstva pravde objašnjavaju da su vođu i visokopozicionirane članove organizovane kriminalne grupe kavači tražili radi vođenja više krivičnih postupaka pred Višim sudom u Podgorici i Specijalnim državnim tužilaštvom.

Oni ističu da Živkovića i Vujotića potražuju radi krivičnog gonjenja, zbog osnovane sumnje da su izvršili krivična djela stvaranje kriminalne organizacije, teško ubistvo, otmica i neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga. Živkovića i zbog krivičnog djela nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija, a Perunovića su tražili radi krivičnog gonjenja zbog osnovane sumnje da je izvršio krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i teško ubistvo.

Njih trojica na optužnici su sa šefom kavčana Radojem Zvicerom, odbjeglim policajcem Ljubom Milovićen, uhapšenim tajnim agentom Petrom Lazovićem, Nikolom Spasojevićem, Slobodanom Kašćelanom, Duškom Roganovićen, Radovanom Mujovićem, Radovanom Pantovićem i Nikšom Perovićem...

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) sumnjiči ih da su kao kriminalna organizacija djelovali u Crnoj Gori, Južnoj Americi, Africi, Evropi i Australiji, a tereti ih za više teških ubistava, pokušaje ubistava, šverc droge, oružja i cigareta, kao i zloupotreba položaja.

Vujotića terete da je sa Zvicerom formirao osamnaestočlanu grupu sa planom da likvidira vođu suprotstavljenog škaljarskog klana Jovana Vukotića dok se nalazio u spuškom Istražnom zatvoru 2020. godine i ubiju njegovog bliskog saradnika, sada pokojnog Jovana Jovanovića.

Tom optužnicom obuhvaćeni su i Kašćelan, Mujović, Dragan Knežević, Goran Vukčević, Igor Terzić, Danilo Bakić, Stevan Kraljević, Vladan Lučić, Filip Knežević, Ratko Živković, Milutin Knežević, Miloš Jovanović, Milutin Čotar, Vladimir Vučković, Dejan Rutović i Srđan Jurišević.

Milutin Knežević se tereti dodatno i za krivično djelo nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija.

Ista ekipa pred crnogorskim pravosudnim organima treba da odgovara zbog otmice i ubistva Nikole Stanišića, a SDT je krajem prošle godine saopštilo da su donijeli naredbu o sprovođenju istrage zbog ubistva škaljaraca Alana Kožara i Damira Hadžića na Krfu. Tom istragom obuhvaćeni su Vujotić i još devet kavčana.

Kavačkoj krimi-ekipi i njihovim plaćenim ubicama na teret se stavlja i likvidacija Mila Radulovića zvanog Kapetan, Damira Hodžića i njegovog zeta, frizera iz Bara Adisa Spahića.

Bonus video: