Nikšić: Terić i Vojinović osuđeni na po godinu uslovno

"Tužno je to što se krivičnom gonjenju pridružio Boris Miljanić, vlasnik 'Sabb security', s obzirom da je svjestan i da zna da je bolesnog i nemoćnog čovjeka izbacio na ulicu. Ništa nije postigao, a bilo je ljudski i moralno da sačeka epilog ostalih sporova, pa tek onda da preduzima dalje korake", kazao je Terić

17851 pregleda 6 komentar(a)
Terić i Vojinović, Foto: Privatna arhiva
Terić i Vojinović, Foto: Privatna arhiva

Direktorica Narodne kuhinje iz Nikšića i NVO "Izvor života" Konstantina Vojinović, i njen sugrađanin Vaso Terić, osuđeni su na po godinu dana uslovno (Vojinović na dva mjeseca zatvora, a Terić na tri, ukoliko u roku od godinu učine neko krivično djelo). Njima se na teret stavljalo krivično djelo napad na tuđu imovinu.

Terić je u aprilu prošle godine iseljen iz barake u nikšićkom naselju Rastoci, gdje je godinama živio, jer je zemljište na kojem se nalaze barake gdje je smješteno 11 porodica, prodato kompaniji "Sabb security" iz Herceg Novog.

Stanari baraka uložili su žalbe zbog najavljenog iseljenja, a Terić to nije uradio jer nije imao novca. Nakon iseljenja i njegove namjere da spava na ulici, Vojinović je Terića vratila u stan od 30 kvadrata.

Njih dvoje se, kako su kazali, neće žaliti na presudu, a zahvalni su sudiji Savi Mušikuću što je kao olakšavajuću okolnost uzeo njihovu raniju neosuđivanost, loše imovinsko stanje i Terićevo kajanje zbog učinjenog djela.

"Tužno je to što se krivičnom gonjenju pridružio Boris Miljanić, vlasnik 'Sabb security', s obzirom da je svjestan i da zna da je bolesnog i nemoćnog čovjeka izbacio na ulicu. Ništa nije postigao, a bilo je ljudski i moralno da sačeka epilog ostalih sporova, pa tek onda da preduzima dalje korake", kazao je Terić.

Terić u aprilu prošle godine
Terić u aprilu prošle godinefoto: Svetlana Mandić

Podsjetio je da je iseljen uz pomoć javnog izvršitelja i asistenciju policije, da mu Vojinović nije dozvolila da noć provede na ulici, kao i da do iseljenja nije imao nikakva primanja.

"Nakon toga, Centar za socijalni rad mi je obezbjedio primanje od 68 eura. Humani ljudi su skupili novac i omogućili da se i ja pridružim tužbi koja osporava naša iseljenja bez ikakvih prava. Svi smo mi uselili u te stanove po odobrenju tadašnje uprave i ulagali smo sredstva za održavanje tih objekata, pa shodno tome tražimo i svoja prava kao nekad zaposleni radnici Prvobrorca", poručio je Terić.

U barakama, koje su privremeni objekti, od 1994. godine žive bivši radnici građevinske firme Prvoborac. Njima su prošle godine stigla rješenja za iseljenje, jer je od 31. avgusta 2020. vlasnik zemljišta od skoro šest hiljada kvadrata firma Sab sekjuriti iz Herceg Novog.

Pomenuta firma je, kako su kazali stanari baraka, prije dvije godine sklopila kupoprodajni predugovor sa firmom Agrologistika.

Porodice su u privremene objekte uselile na osnovu usmenog dogovora sa menadžmentom Prvoborca, u koji je nedugo nakon toga uveden stečaj. Barake, koje su služile kao spavaonice radnicima sa Kosova, bile su u izuzetno lošem stanju, pa su stanari morali uložiti novac da bi ih koliko-toliko upristojili.

Više puta su se obraćali Novom prvoborcu, pravnom nasljedniku firme koja je bila u stečaju i koja je na osnovu prava na korišćenje 2020. godine stekla pravo svojine nad zemljištem, da im izda rješenje po osnovu kojeg mogu da žive u privremenim objektima.

Terić
Terićfoto: Svetlana Mandić

Vojinović je istakla da joj je drago da Terić, zahvaljujući humanim ljudima, ima jednaku mogućnost, kao i svi stanari koji se nalaze u tim barakama, da se bori za svoja prava, uvjerena da će se to i dogoditi.

"Nadam se da će pravda biti zadovoljena i po pitanju prijetnji koje sam dobijala prilikom Vasovog ponovnog useljenja. Nadam se i da će me vlasnik kompanije, Boris Miljanić, lično pozvati i prenijeti mi sve one poruke koje ima za mene, a koje mi šalje preko drugih lica", kazala je Vojinović.

Podsjetila je da su njena samohrana majka i ona takođe nasilno iseljene i da je njoj tada bilo nepune tri godine.

"Uvijek ću se boriti za one ljude koji nasilno završe na ulici, ili se zakon selektivno za njih primjenjuje. Ne mislim da mogu biti iznad zakona, ali sam spremna da uvijek ponosno podnesem kaznu za ovakvo učinjeno djelo" poručila je Vojinović i zahvalila se svima koji su joj ponudili pomoć i podršku prilikom pomenutog slučaja.

Bonus video: