Abazović predlaže Milića za puni mandat direktora ANB-a?

Vlada je 8. oktobra 2022. imenovala Milića za v.d. direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost

24353 pregleda 14 komentar(a)
Milić, Foto: Luka Zeković
Milić, Foto: Luka Zeković

Premijer Dritan Abazović najvjerovatnije će na današnjoj sjednici Vlade predložiti da vršilac dužnosti Agencije za nacionalnu bezbjednost Boris Bato Milić dobije povjerenje za puni mandat na čelu tajne službe, saznaju "Vijesti".

Prema tim podacima, Milić je u utorak na Komisiji za kadrovska pitanja dobio zeleno svijetlo, pa je preostalo da nakon predloga premijare podršku dobije i na sjednici izvršne vlasti.

Prema Zakonu o Agenciji za nacionalnu bezbjednost, direktor te institucije se imenuje na predlog predsjednika Vlade. Predlog za imenovanje direktora Agencije, Vlada dostavlja Skupštini radi davanja mišljenja.

"Skupština, nakon rasprave u nadležnom radnom tijelu, daje mišljenje", piše u zakonu.

Direktor ANB-a imenuje se na period od pet godina i može biti ponovo imenovan, a za svoj rad odgovoran Vladi.

Vlada je 8. oktobra 2022. godine imenovala Milića za vršioca dužnosti direktora ANB-a, dan nakon što je na elektronskoj sjednici smijenjen njegov prethodnik u v.d. stanju Savo Kentera.

Za vrijeme Milićevog mandata tajna služba učestvovala je u nekoliko akcija sprječavanja krijumčarenja narkotika ali i razmjenjivala operativne podatke u sprječavanju nekoliko likvidacija, među kojima i napada na advokata Lazara Akovića.

Od Nove godine, ANB je, tvrde upućeni, intenzivirao operativnu saradnju sa Upravom policije.

Milić je u v.d. mandatu donio i Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji sistematizaciji radnih mjesta u ANB-u, a prošlog mjeseca Vlada je donijela i odluku o povećanju zarade zaposlenim za 20 odsto.

Milić je 1993. godine karijeru bezbjednjaka počeo u nekadašnjoj Službi bezbjednosti - Ministarstva unutrašnjih poslova, a potom je pokrivao brojne rukovodeće poslove unutar ANB-a.

Od decembra 2020. bio je na čelu Sektora za kontraobavještajnu zaštitu, a od januara 2022. do imenovanja za v.d. direktora, savjetnik Kentere.

Bonus video: