Osuđena na šest mjeseci kućnog zatvora zbog lažnog prijavljivanja i davanja lažnog iskaza

Osuđena D.M. lažno prijavila M.R. za krivično djelo - nedozvoljene polne radnje, priznala da je dala i lažan iskaz pred tužilaštvom

7632 pregleda 5 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Viši sud u Podgorici osudio je jednu žensku osobu na šest mjeseci kućnog zatvora, zbog krivičnog djela lažno prijavljivanje i krivičnog djela davanje lažnog iskaza.

Taj sud preinačio je prvostepenu presudu Osnovnog suda, kojom je D.M. osuđena na sedam mjeseci zatvora.

Iz Osnovnog suda saopšteno je da je D.M. lažno prijavila M.R. za krivično djelo - nedozvoljene polne radnje, a potom dala i lažan iskaz pred Osnovnim državnim tužilaštvom u Podgorici. Tada je tvrdila da joj je M.R. prijetio i da će je ubiti ako ga prijavi.

"Dan nakon ovakvog svjedočenja, okrivljena D.M. je došla u Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici navodeći da sve što je izjavila u vezi nedoličnog dodirivanja od strane M.R. nije tačno, već da je radila u kući kod njegovog tasta kojeg je po dogovoru sa njegovom ženom čuvala, pri čemu joj je oštećeni rekao da više ne dolazi na posao i da izađe iz kuće, jer se vraćala u ranim jutarnjim satima, što ga je naljutilo. Nakon toga je krivična prijava protiv M.R. odbačena, a podnijet optužni predlog protiv D.M. Okrivljena, ranije neosuđivana, u prvostepenom postupku je priznala izvršenje krivičnih djela koja joj se stavljaju na teret, tvrdeći da je bila nagovorena da sve to uradi od strane drugarice, koja je željela od oštećenog da uzme pare", saopšteno je iz Osnovnog suda.

Viši sud je uvažio žalbu okrivljene i preinačio prvostepenu presudu.

"Prilikom odmjeravanja kazne, drugostepeni sud je, pored olakšavajućih okolnosti na strani okrivljene, cijenio i visinu propisanih kazni za krivična djela za koja je okrivljena oglašena krivom, te iskazano kajanje i žaljenje okrivljene zbog ovakvog ponašanja i izvinjenje oštećenom, zbog čega je okrivljenoj izrekao jedinstvenu kaznu zatvora u prostorijama za stanovanje u trajanju od šest mjeseci", navodi se u saopštenju.

Bonus video: