Ukinut pritvor Milošu Đuričkoviću

Takvu odluku donijelo je vijeće Višeg suda, pred kojim Ðuričković odgovara zbog optužbi da je formirao kriminalnu organizaciju koja je švercovala drogu vrijednu oko pet miliona eura

15104 pregleda 7 komentar(a)
Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković

Cetinjskom škaljarcu, Milošu Ðuričkoviću, danas je ukinut pritvor.

Takvu odluku donijelo je vijeće Višeg suda, pred kojim Ðuričković odgovara zbog optužbi da je formirao kriminalnu organizaciju koja je švercovala drogu vrijednu oko pet miliona eura.

Ðuričkovićev branilac, advokat Damir Lekić, "Vijestima" je kazao da je danas održan glavni pretres u tom predmetu.

"Nastavljen je dokazni postupak i preslušavane su presretnunte telefonske komunikacije dobijene primjenom mjera tajnog nadzora, i to snimanjem telefonskih razgovora i drugih komunikacija na daljinu. Nakon što je preslušan određeni dio presretnutih telefonskih komunikacija, kao branilac okrivljenog Miloša Ðuričkovića stavio sam vijeću predlog za ukidanje pritvora, u bitnom navodeći da je prestao da postoji svaki osnov za pritvor, te da uopšte ne postoji osnovana sumnja za krivično djelo, kao i da je u slučaju Miloša Ðuričkovića, što po domaćem, a naročito međunarodnom pravu koje je ratifikovala i Crna Gora, pritvor kao izuzetan institut potpuno izgubio svoju ulogu, a naročito suštinu", rekao je Lekić.

On ističe da specijalni tužilac nije bio saglasan sa njegovim predlogom, već se izričito protivio:

"Ali je vijeće i pored toga našlo da je moj predlog osnovan iz kojeg razloga je isti prihvatilo i uvažilo, pa je okrivljenom Milošu Ðurickoviću ukinilo pritvor i pustilo ga je da se u daljem toku postupka brani sa slobode dajući kratke razoge da je to u ovom slučaju jedina prava i zakonita odluka", kazao je Lekić.

Advokat Zoran Piperović je naglasio da se danas preslušanim mjerama tajnog nadora ništa ne dokazuje od onoga što se navodi u dispozitivu optužnice specijalnog tužioca, odnosno ove mjere tajnog nadzora obesmišljavaju optužni akt.

Savo B. Lipovina, Ivan B. Jovanović i još osmoro okrivljenih, optuženi su da su formirali kriminalnu organizaciju 2017. godine, koja je za cilj imala da vrši „neodređeni broj krivičnog djela teško ubistvo“, prodaju droge i nedozvoljeno držanje oružja.

Optužnicom je predstavljeno da su okrivljeni Miloš M. Đuričković, Savo B. Lipovina, Ivan B. Jovanović, formirali kriminalnu organizaciju 2017. godine, koja je djelovala sve do maja 2020., a da su okrivljeni Darko Đ. Drašković, Veljko M. Pejović, Vesko P. Lipovina, Mirko Z. Jovićević, Milo P. Ivanišević, Petar M. Živković, Filip M. Petričević i Nikoleta V. Vukić, postali članovi kriminalne organizacije.

Pred sudom svi okrivljeni su negirali navode optužnice. Optuženi Đuričković je kazao da ništa nije tačno što je navedeno u optužnici i nije priznao da je izvršio krivično djelo.

Bonus video: