Ne važe posebna pravila za Nrekića

Advokat Piperović tražio odgađanje suđenja bivšem gradonačelniku Ulcinja

12488 pregleda 12 komentar(a)
Nrekić ispred Višeg suda (arhiva), Foto: Luka Zekovic
Nrekić ispred Višeg suda (arhiva), Foto: Luka Zekovic

Ne može za predsjednika Opštine Tivat važiti jedno pravilo, a za njegove kolege iz Ulcinja drugo, saopštio je juče advokat Zoran Piperović, nakon što je zatražio da se odloži suđenje njegovom klijentu - bivšem gradonačelniku najjužnije crnogorske opštine Ljoru Nrekiću.

Nrekiću se sudi da je nezakonito zaposlio 14 osoba, a Piperović je kazao da je juče Višem sudu dostavio rješenje o odbačaju slične krivične prijave Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) protiv Siniše Kusovca, bivšeg predsjednika Opštine Tivat.

Suđenje je na njegov zahtjev odgođeno za 8. maj.

”Danas sam na pretresu sudiji Vesni Kovačević dostavio rješenje o odbačaju krivične prijave protiv Kusovac Siniše, bivšeg predsjednika Opštine Tivat, od strane specijalnog državnog tužioca, sa pravnom poukom oštećenom Goranu Božoviću. Za dva preostala krivična djela, povreda ravnopravnosti pri zapošljavanju i nesavjestan rad u službi, te da će ova krivična prijava biti dostavljena Osnovnom državnom tužilaštvu u Kotoru. Dok za krivično djelo zloupotreba službenog položaja može neposredno podići optužnicu u Višem sudu u Podgorici. Upravo za ova tri krivična djela, SDT je podnijelo optužni predlog protiv predsjednika Opštine Ulcinj Ljora Nrekića i drugih zaposlenih funkcionera, kojima sudi specijalno odjeljenje Višeg suda u Podgorici. Kako postoji staro pravilo u jednakim slučajevima jednako, u nejednakim nejednako, zatražio sam da se glavni pretres odloži i da se zatraže predmeti formirani kod osnovnih sudova u Podgorici i Kotoru, želeći da prije početka glavnog pretresa učinim uputnim stvarnu nadležnost Višeg suda u Podgorici. Zašto bi za predsjednika Opštine u Tivtu, protiv kojeg nemam ništa, važio jedan aršin, a za ulcinjske funkcionere drugi tužilački aršin”, izjavio je Piperović.

Kako je predstavljeno optužnim predlogom, Nrekić se tereti da je od 31. januara do 30. novembra 2020. godine u Ulcinju kao službeno lice i javni funkcioner predsjednik Opštine, prekoračenjem granica svog službenog ovlašćenja pribavio drugima korist i teže povrijedio prava drugih.

”Na način što je suprotno članu 109, 113 i 115 Zakona o lokalnoj samoupravi, članu 5 st. 2 Ugovora o reprogramu poreskog duga Opštine Ulcinj od 5. 5. 2015. i članu 6 st. 4 Ugovora o regulisanju međusobnih odnosa po osnovu realizacije sanacionog plana Opštine Ulcinj uz kreditno zaduženje uz državnu garanciju od 4. 12. 2015. bez objavljivanja oglasa sprovođenja postupka za popunu radnih mjesta i bez pribavljenog pozitivnog mišljenja i saglasnosti Ministarstva finansija za nova zapošljavanja, te suprotno čl. 200 Zakona o radu, zaključivao ugovore o obavljanju privremenih i povremenih poslova sa 14 lica radi obavljanja određenih poslova, piše u optužnom predlogu”.

Optužnicom SDT-a obuhvaćeni su i nekadašnji predsjednik Skupštine opštine Ulcinj Ilir Čapuni, sekretar Sekretarijata za finansije Opštine Ulcinj Sead Osmanović, bivši sekretar Sekretarijata za komunalne djelatnosti i zaštitu životne sredine Mustafa Gorana, nekadašnji direktor Službe za zaštitu i spasavanje Saubih Mehmeti i sekretar Komunalne policije Milazim Mustafa.

Bonus video: