Vještak: Na šakama pokojnog Šarovića nema prisustva barutnih čestica

Nastavljeno suđenje Šilju i Ivoviću, optuženima za ubistvo u Herceg Novom

8837 pregleda 0 komentar(a)
Zgrada Višeg suda u Podgorici (ilustracija), Foto: Luka Zeković
Zgrada Višeg suda u Podgorici (ilustracija), Foto: Luka Zeković

Saslušanjem vještaka, u Višem sudu u Podgorici danas je nastavljeno suđenje okrivljenima Dušanu Šilju i Nikoli Ivoviću, optuženima za ubistvo Stefana Šarovića u Herceg Novom, 6. juna 2019. kod vile "Akacija” u Đenovićima.

Vještak balističar Milovan Mihailović sudu je dostavio dopunski nalaz prema skici lica mjesta i obdukcionom nalazu za položaj pucanja, a potom je odgovarao na pitanja suda i branilaca. On je opisao kako je došlo do ispaljenja hitaca. Rekao je da se ne može o razdaljini od kada je nastao prvi hitac do posljednjeg, jer je kada otpočela pucanjava, dogodila se na jednom mjestu, a ostali hici i leš stradalog se nalazio na drugom mjestu.

Odgovarajući na pitanja advokatice Sanje Bojanović, branioca okrivljenog Šilja, vještak balističar je objašnjavajući položaj tri ulazne i izlazne rane na desnoj potkoljenici, da su ulazne rane niže od izlaznih, i da je to navedeno u obdukcionom zapisniku. Mihailović je objasnio da se Šarović u tom momentu nalazio u ležećem položaju.

Za ranu koje je bila smrtonosna u predjelu slezine, vještak je kazao da je moguće da se Šarović nalazio u stojećem položaju i dao dvije mogućnsti da se nalazio na tri stepenika niže od osnovne površine ili da je bio u polusavijenom položaju, a imajući u vidu položaj i smjer ulaze rane.

Na prethodnom glavnom pretresu, sudski vještak iz oblasti sudske medicine dr Ivana Čurović, rekla je da je Šarović zadobio jednu ranu prostrelinu u desnoj strani grudnog koša, nastalu od jednog projektila, koji je prošao kroz vitalne djelove tijela. Dodala je da je zadobio i tri povrede desne potkoljenice.

„Smrt je nastupila neposredno nakon to je pogođen u grudi koš, za oko pet minuta. Na osnovu sudsko medicinskih karakteristika, može se reći da je rana grudnoh koša nanijeta poslednja. Da je Šarović zadobio samo ovu povredu grudnog koša, došlo bi do smrti“, izjavila je dr Čurović.

Vještak hemijske struke Ljudmila Ivanović za ispitivanje daljine pucanja i utvrđivanje gsr barutnih čestica, kazala je da je dokazano prisustvo barutnih čestica na ručkama motora „aprilija“ kojim je upravljao Ivović.

Navela je da na šakama pokojnog Šarovića nema prisustva barutnih čestica i isti se ne može dovesti sa procesom ispaljenja iz vatrenog oružja. O daljini pucanja je navela da je jedan metak ispaljen sa rastojanja od oko 80 centimetara od mjesta oštećenja na garderobi Šarovića, donjem dijelu trenerke, dok su sva ostala oštećenja nastala na rastojanju većem od 90 centimetara.

Nastavak suđenja je zakazan za 10. april, kada je planirano da bude saslušan Vladislav Šarović, brat pokojnog Stefana Šarovića.

Bonus video: