Ilir Đokaj: Da mogu vratiti vrijeme, samo bih sebi oduzeo život

Na održanom ročištu za kontrolu optužnice, okrivljeni Đokaj je rekao da se kaje zbog tragedije

11206 pregleda 4 komentar(a)
Zgrada Višeg suda u Podgorici, Foto: Boris Pejovic
Zgrada Višeg suda u Podgorici, Foto: Boris Pejovic

Tokom današnjeg davanja odbrane u Višem sudu u Podgorici okrivljeni Ilir Đokaj priznao je da je ubio Šejlu Bakiju. Kako je naveo, njegove riječi ne vrijede više ništa, zato je citirao djelove dnevnika sada pokojne Šejle. Pojasnio je šta je sve prethodilo tome da se dogodi ovakva tragedija.

Prema optužnici, Đokaj Ilir je ubio Šejlu Bakiju (19) i ranio njenog oca Šabana (42), na Karabuškom polju u Tuzima.

Okrivljeni je kazao da je ona detaljno pisala o njihovoj borbi da opstanu i da je navodila da "njoj njegov krst ne smeta".

“Poštovani sude, zbog obje porodice, prijatelja i rodbine dužan sam da ispričam moju i Šejlinu priču, iako sam ja sada ovdje pred vama samo prazna crna rupa od čovjeka. Svjestan sam da sam nanio jad i mojoj i Šejlinoj porodici i da mogu vratiti vrijeme, samo bih sebi oduzeo život, samo da je ostala živa moja Šejla”, izjavio je u odbrani okrivljeni Đokaj. Napomenuo je da je porodica stradale Šejle bila protiv njihove ljubavne veze.

“Rekli su on je slikar, ali druge vjere. Jedino je njena majka pomogla u početku u vezi nas. Pomogla nam je na svaki mogući način. A onda kada je vidjela da imamo ozbiljnu vezu, kada je shvatila da nam nema razdvajanja, poželjela je da mi nju zabrani od mene”, tvrdi okrivljeni Đokaj.

Potom je u odbrani pročitao pojedine citate iz dnevnika Šejle Bakije.

"Moja će djeca slavit više puta u godini, a ja ću biti srećna. Ja ne marim za njegov krst, ne jer od kada ga volim on je moja vjera. Ako se odreknem njega, šta nam ostaje, da se u drugima tražimo, prazno lutamo."

Povezani članci

01. Oktobar 2021.

Tinejdžerka ubijena, njen otac teško ranjen

05. Oktobar 2021.

Đokaju prijeti do 40 godina robije

"Zabranili muškarca kojeg volim, spalili mi kosu, krv vadili. Malo je žalosno što ovo pričam, ali je istina. Nadam se da R. neće proći sve ovo čega sam se ja nagledala i čega preživljavam. Ne bih mogla početi život bez nje samo pomislim da će mi i nju zabraniti".

"Dok slušam majkine teške riječi u glavi samo mislim kako da umrem, sve bih razbila".

U optužnici državne tužiteljke Ane Radović se navodi da je Đokaj izvršio krivično djelo teško ubistvo iz člana 144 tačka 4 Krivičnog zakonika Crne Gore, krivično djelo ubistvo u pokušaju iz člana 143 u vezi sa članom 20 Krivičnog zakonika Crne Gore i krivično djelo nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija iz člana 403 stav 1 Krivičnog zakonika Crne Gore.

“Zato što je 30. septembra 2021. godine, oko 15.15 sati, u Tuzima, u naselju Karabuško polje, svjestan svojih djela čija je izvršenja htio, znajući da su njegova djela zabranjena, sa umišljajem lišio života oštećenu Bakija Šejlu iz niskih pobuda, a nakon toga sa umišljajem pokušao da liši života oštećenog Bakija Šabana. Na način što je na terasi porodične kuće oštećenih, iz bezobzirne sebičnosti i osjećaja posjedovanja oštećene Šejle, koja je odbijala da obnovi nekoliko mjeseci ranije prekinutu vanbračnu zajednicu sa okrivljenim, za koje vrijeme je okrivljeni proganjao oštećenu neposredno i telefonom, saopštavajući joj da među njima nije gotovo i da je njen život u njegovim rukama, iz pištolja nepoznate marke, kalibra 7,65 milimetara, koji je nevlašćeno držao i nosio na javnom mjestu i za koji nije imao izdat oružni list, nakon razgovora tokom kojeg je oštećena B. Š. ponovila svoju volju da ne želi da obnovi zajednicu sa njim i da ga ne voli, u prisustvu oca oštećene, ispalio pet projektila u pravcu Bakija Šejle, koji su je pogodili u predjelu grudnog koša, lijeve ruke i lijeve noge, od kojih projektila je zadobila teške i po život opasne povrede, usljed kojih je istog dana nastupila smrt. Nakon toga, a u trenutku kada mu se oštećeni Bakija Šaban približio u pokušaju da ga uhvati za ruku, okrivljeni je pištolj okrenuo prema oštećenom i iz njega ispalio jedan projektil u pravcu grudnog koša oštećenog koji ga je pogodio, nakon čega se udaljio ka svom vozilu marke ''audi'', registarskih oznaka HN, parkiranom ispred kuće. Da bi, pošto je oštećeni Šaban krenuo za njim, okrivljeni, ponovo, ispalio dva projektila, od kojih je jedan projektil oštećenog pogodio u predjelu trbuha i lijeve noge, dok je drugi projektil pogodio u stub na terasi kuće, kojom prilikom je oštećeni zadobio osobito tešku i po život opasnu tjelesnu povredu u vidu strijelne rane ustreline grudnog koša, strijelne rane prostreline trbuha i strijelne rane ustreline lijeve noge”, navodi se u optužnici.

Na održanom ročištu za kontrolu optužnice, okrivljeni Đokaj je rekao da se kaje zbog tragedije.

“Moj život više nema smisla, s obzirom da sam izgubio ono šta sam najviše volio. Duboko se kajem što se sve ovako desilo jer smo ja i moja Šejla drugačije planirali i zamišljali naš zajednički život. Moj život više nema smisla jer sam izgubio ljubav, porodicu, snove i budužnost”, izjavio je tada optuženi Đokaj.