Odloženo suđenje optuženima za pljačku pošte i ubistvo u Nikšiću

Razlog odlaganja je što izručenje jednog od okrivljenih još uvijek nije sprovedeno

10751 pregleda 2 komentar(a)
Detalj iz Nikšića, Foto: Svetlana Mandić
Detalj iz Nikšića, Foto: Svetlana Mandić

Početak suđenja okrivljenim za pljačku pošte i ubistvo Ljubiše Mrdaka u Nikšiću, odloženo je u Višem sudu u Podgorici, potvrdila je "Vijestima" Marija Raković samostalna savjetnica za odnose sa javnošću.

Razlog odlaganja je što izručenje jednog od okrivljenih još uvijek nije sprovedeno.

Više državno tužilaštvo u Podgorici podiglo je optužnicu protiv sedmoro okrivljenih da su prilikom oružane pljačke Pošte u Nikšiću 20. oktobra 2021. godine, ubili radnika fizičkog obezbjeđenja "Security Guard Montenegro" Ljubišu Mrdaka.

Optuženi su Mitar Knežević iz Nikšića, Stojan Albijanić, Nemanja Miljković, Petar Zolak, Srđan Svjetlanović, David Banjac i Stefan Regojević.

Prema navodima optužnice, okrivljeni su po prethodnom dogovoru i razrađenom planu uz prijetnju oružjem od pokojnog Ljubiše Mrdaka, Dragiše Dendića i Igora Ivanovića oteli novac namjenjen za isplatu penzija, pri čemu je jedno lice lišeno života.

Maskirani razbojnici su uz prijetnju oružjem od radnika obezbjeđenja, ukrali 423.000 eura.

Istraga je pokazala da je optuženi Miljković po unaprijed utvrđenom planu, sa optuženim Svjetlanovićem iznajmio dva stana u Nikšiću u kojima su se krili prije i nakon pljačke Pošte. Iz iznajmljenog stana u Ulici Vuka Karadžića, optuženi su imali pogled na parking prostor na kojem se nalazilo vozilo za transfer novca "Volkswagen Transporter" podgoričkih tabli, navodi se u optužnici.

Optužnicom je predstavljeno da je Albijanić 11. septembra po nalogu okrivljenog Mitra Kneževića sa još jednom nepoznatom osobom iz Bosne i Hercegovine, mimo graničnog u Crnu Goru dovezao džip "Nissan Qashqai", koji je prethodno nepoznata grupa ukrala u Derventi i na njega stavila lažne tablice.

Džip je preuzeo Knežević koji ga je krio do dana oružane pljačke. U tom periodu, preko graničnog prelaza Sitnica, u Crnu Goru su "Citroenom Cactus" ušli su Petar Zolak i David Banjac. Pošto su stgli do trajekta, tu ih je čekao Stefan Regojević.

Optuženi Zolak je u večernjim satima počeo osmatranje mjesta planirane pljačke kao i trasu puta kojom je nakon razbojništva trebao da se da u bijeg zajedno sa Nemanjom Miljkovićem, Svjetlanovićem i Banjcem. Prema unaprijed utvrđenom planu, 20. oktobra, oko 9 sati, optuženi su u džipu čekali radnike obezbjeđenja.

Kada se kombi namijenjen prevozu novca i dragocjenosti primakao iza zgrade pošte, tada su naoružani napadači iskočili iz džipa i hitro krenuli ka zadnjim vratima vozila. Shvativši da je pljačka u pitanju, Mrdak je pokušao da se suprotstavi, ali tada su razbojnici ispalili nekoliko hitaca od koji h je jedan pogodio Mrdaka u grudi.

Ostalu dvojicu njegovih kolega razbojnici su kundacima izudarali, isprskali biber sprejem, prebacili novac u svoje vozilo i munjevitom brzinom pobjegli. Ubrzo nakon toga policajci su u naselju Grebovice pronašli uništeni džip koji su koristili počinioci.

Kako se navodi u optužnici, razbojnici su se potom uputili prema manastiru Ostrog. Banjac je iz "citroena kaktus" kojim je upravljao Zolak prešao u vozilo Stefana Regojevića koji je ga je odveo na lokaciju za skrivanje a Regojević potom nastavio put prema Budvi.

Okrivljeni Svjetlanović se sklonio u iznajmljeni stan u Ulici IV Crnogorske brigade gdje je uništio garderbu koju su nosili optuženi u oružanoj pljački.

Garderobu je isjekao i bacio u kanalizaciju, kako bi prikrio i uništio tragove i dokaze, a zatim je pobjegao.

Bonus video: