SDT formirao predmet povodom kupovine trajekta "30. avgust"

Državni tužilac i portparol SDT-a Vukas Radonjić potvrdio je "Vijestima" da su predmet formirali samoinicijativno kako bi provjerili sve činjenice oko kupovine tog plovila

57897 pregleda 96 komentar(a)
Foto: Morsko dobro
Foto: Morsko dobro

Specijalno državno tužilaštvo formiralo je predmet povodom kupovine trajekta "30. avgust", potvrđeno je Vijestima.

Državni tužilac i portparol SDT-a Vukas Radonjić potvrdio je "Vijestima" da su predmet formirali samoinicijativno kako bi provjerili sve činjenice oko kupovine tog plovila.

Trajekt "Prizna", koji je preimenovan u "30. avgust", Morsko dobro je kupilo u Hrvatskoj, a prema nezvaničnim informacijama "Vijesti" plaćen je 569 hiljada eura.

Vlada nije objelodanila ugovor pod kojim uslovima i na koji način je trgovala Priznu, te kako je formirana cijena po kojoj je plovilo plaćeno. U Zakonu o javnim nabavkama propisano je članom 59 stav 1, tačka 3, da se pregovarački postupak bez objavljivanja javnog poziva se sprovodi ako je hitnost prouzrokovana događajem, koji naručilac nije mogao da predvidi i ako događaj nije prouzrokovan djelovanjem naručioca.

Trajekt star 53 godine je nedavno tamošnji državni brodar “Jadrolinija” iz Rijeke, rashodovala i povukla iz operativne upotrebe zbog tehnološke zastarjelosti i nedovoljnih kapaciteta.

Navodno, plovilo je u Hrvatskoj Jadroliniji "skinut" sa saobraćajne rute jer ne "posjeduje salone i komfor koji se traže na tržištu Hrvatske".

Sudeći prema svjedočanstvu o sigurnosti broda, trajekt Prizna je posljednji put u Hrvatskoj pregledan, 18. maja prošle godine u Splitu, kada je navedeno da je brod "sposoban za plovidbu".

U tom dokumentu, a u koji su "Vijesti" imale uvid, a potpisuje ga inženjer Gojko Bonačić piše da ta potvrda o sigurnosti važi do 21. maja 2023. godine.

Nakon kupovine, kada je trajekt doplovio u Crnu Goru, plovilo je 3. marta ove godine pregledala Uprava pomorske sigurnosti, koja je izdala potvrdu radi njegovog upisa u Upisnik brodova Crne Gore.

Uprava pomorske sigurnosti je u dokumentu, koji potpisuje inženjer Dragan Boričić, navela da je brod bio pregledan u skladu sa odredbama člana 56 stav 1 Zakona o unutrašnjoj i pomorskoj plovidbi, te je utvrđeno da je "brod sposoban za plovidbu".

Nakon pregleda broda u Luci Kotor, navedeno je da je nosivost trajekta proizvedenog davne 1970. godine 350 tona, posjeduje četiri glavna motora SCANIA, a ta potvrda važi za upis broda u upisnik brodova.

Bonus video: