Raspisana nacionalna potraga za policajcima: Šest potjernica zbog šverca kokaina

Uprava policije traga za službenicima policije Ivanom Nikolićem, Markom Novakovićem, Milošem Mišurovićem, Ivanom Stamatovićem, Nebojšom Bugarinom i Ljubom Milovićem

104095 pregleda 90 komentar(a)
Neke kolege pod ključem, za drugima tragaju: Privođenje uhapšenih na saslušanje u SDT, Foto: BORIS PEJOVIC
Neke kolege pod ključem, za drugima tragaju: Privođenje uhapšenih na saslušanje u SDT, Foto: BORIS PEJOVIC

Crnogorska policija na nacionalnom nivou traga za kolegama - komandirom u kotorskoj policiji Ivanom Nikolićem i Markom Novakovićem iz te opštine, ali i Milošem Mišurovićem iz Podgorice, za koje Specijalno državno tužilaštvo vjeruje da su bili dio kriminalne organizacije koja je prekookeanskim rutama do Evrope i Australije uspjela da dopremi najmanje tri tone kokaina.

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti” sve policijske patrole uključene su u potragu za Nikolićem, Novakovićem i Mišurovićem, a njihova imena, saopšteno je Vijestima nezvanično, stalno se od ponedjeljka 20. marta, ponavljaju preko policijske radio-veze, kako bi se što prije ušlo u trag odbjeglim službenicima UP...

Nacionalna potraga prošlog petka, dok je još trajala velika operacija Specijalnog policijskog odjeljenja i SDT-a, raspisana je i za službenicima policije Ivanom Stamatovićem i Nebojšom Bugarinom, a ponovljena je i za službenikom Uprave policije Ljubom Milovićem, koji je crnogorskim službama nedostupan još od ljeta 2022. godine.

”Vijesti” saznaju da se na spisku SDT-a nalazi i Milovićev rođak Dražen Milović iz Nikšića, a traga se i za Cetinjaninom Božidarom Bobom Jabučaninom, ali i za Podgoričanima A. K. i F. Z., kojima SDT krivičnom prijavom stavlja na teret krivično djelo - stvaranje kriminalne organizacije.

Petorica u Spužu

U višednevnoj velikoj operaciji SPO-a i SDT-a, tokom prošle sedmice, uhapšeni su službenik Potražne jedinice iz Podgorice Goran Stojanović iz Podgorice i inspektor za droge iz Kotora Milan Popović i njihove nekadašnje kolege - bivši specijalac Vladimir Bajčeta, Kotoranin Mileta Ojdanić, kao i Tihomir Adžić iz Podgorice.

Njima je nakon saslušanja u SDT, a na predlog specijalnog tužioca, sutkinja za istragu Višeg suda u Podgorici Suzana Mugoša odredila pritvor, zbog opasnosti od bjekstva, uticaja na svjedoke i saučesnike koji su u bjekstvu, ali i zbog “naročito teškog načina izvršenja krivičnog djela”...

SDT, tvrde, vjeruje da je i tom organizacijom rukovodio odbjegli šef kavačkog klana Radoje Zvicer, a da je osumnjičenu ekipu okupio i njima rukovodio bjegunac sa policijskom značkom Ljubo Milović.

UIKS
foto: Boris Pejović

Hapšenje članova kriminalne organizacije uslijedilo je nakon što je Specijalno državno tužilaštvo, po nalogu novog GST-a Vladimira Novovića, u maju prošle godine ponovo formiralo krivični predmet, a na osnovu podataka koje je EUROPOL još u junu 2021. slao ranijem rukovodstvu Specijalnog državnog tužilaštva.

SDT i SPO mjesecima su radili na utvrđivanju i uparivanju kontakata, skinutih sa SKY aplikacije, a EUROPOL je nakon što su shvatili da u Crnoj Gori postoji volja da se kriminalna organizacija do kraja istraži, poslala nove pakete transkripata, koje su članovi ove kriminalne organizacije razmijenili tokom kriminalnog djelovanja.

Milović držao granicu, luku...

Odbjegli Ljubo Milović, kako vjeruje SDT, okupio je oko sebe policajce, sa kojima je bio u prijateljskim ili kumovskim vezama tokom službovanja u Kotoru i Podgorici.

Na osnovu podataka EUROPOL-a, ali i dokaza koje su prikupili tokom rada na predmetu, došlo su do sumnji da je ta kriminalna organizacija krijumčarila kokain iz Latinske Amerike u Evropu i Australiju, a postoje čvrsti dokazi za prekookeansko dopremanje najmanje tri tone skupocjenog praha.

Ljubo Milović
Ljubo Milovićfoto: Screenshot/Libertas Press

Nezvanično je rečeno da je kokain prekookeanskim brodovima dopreman u Luku Bar, a kontingenti su stizali i u luke u Holandiji, Njemačkoj...

Prema transkriptima razgovora vođenih preko kriptovane Sky ECC aplikacije, Milović je pisao da “drži” crnogorsku granicu, Luku Bar...

SDT kriminalnu organizaciju sumnjiči za krivična djela - stvaranje kriminalne organizacije, neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga, pranje novca, izazivanje opšte opasnosti i nedozvoljeno držanje oružja...

Službenici Specijalnog policijskog odjeljenja Milovića su prošlog petka tražili u rodnom Grahovu nadomak Nikšića, kada je izvršen pretres porodične kuće, objekata, ali i restorana “Grahovac 1858”.

Tokom pretresa, policija je oduzela poluautoamtsko oružje i građevinske mašine...

Optužnica čeka potvrdu

SKY podaci o djelovanju ove kriminalne organizacije u SDT-u bili su još u julu 2021. godine, ali je specijalni tužilac Saša Čađenović u januaru 2022. godine, dok je GST bio Milivoje Katnić donio odluku da navodno nema elemenata za pokretanje krivičnog postupka.

Mjesec nakon toga, Katnić je odlukom Tužilačkog savjeta koji mu je konstatovao uslove za starosnu penziju, okončao tužilačku karijeru.

Čađenović je zbog sumnje da je postao pripadnik kriminalne organizacije uhapšen 9. decembra 2022. godine, i još se nalazi u pritvoru Spuža.

Čađenović
Čađenovićfoto: Boris Pejović

SDT je početkom januara podigao optužnicu protiv Petra Lazovića, Ljuba Milovića, ali i pripadnika kavačkog klana - Radoja Zvicera, Slobodana Kašćelana, Radoja Živkovića, Nikole Spasojevića, Milana Vujotića, Duška Roganovića, Radovana Mujovića, Radovana Pantovića i Nikše Perovića.

Prema navodima optužnice, ova kriminalna organizacija formirana je u drugoj polovini 2020. godine i pored Crne Gore djelovala je u Južnoj Americi, Africi, Evropi i Australiji.

Pred Višim sudom je, 24. februara ove godine, održano ročište za kontrolu optužnice, a očekuje se odluka vijeća da li je optužnica SDT-a zakonita i opravdana.

Ojdanić ljetos tražio da gradi u Tivtu, Budvi...

Uhapšeni Mileta Ojdanić bivši je pripadnik Uprave policije - MUP-a, a bezbjednosne službe godinama registruju njegove sumnjive kontakte u Evropi i zemlji.

Ojdanić koji je rođen u Beranama, a prije petnaestak godina službovao je u Kotoru, a nakon odlaska iz MUP-a jedno vrijeme je boravio i u Holandiji.

Tokom 2020. godine osnovao je firmu “Ruža” u Tivtu, koja je prošlog ljeta tražila saglasnost za gradnju apartmansko-poslovnog kompleksa u centru Tivta, ali i zgrade u budvanskom naselju Dubovica...

Lani je prijavio da je ukupna aktiva firme 564.599 eura.

Na njegovo ime već dvije decenije registrovana je i firma “Džoker” u kotorskom naselju Vidikovac, a čija je djelatnost - kockanje i klađenje.

Ojdanić je bio osnivač i izvršni direktor tivatske kompanije “Wynn”, koja je u međuvremenu promijenila ime u “Cattaro Company Group”, koja je sada u vlasništvu tivatskog biznismena Rada Arsića.

Biznismen iz Tivta je kum optužene nekadašnje predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice.

Premijer Dritan Abazović tokom “istorijske akcije SPO-a i SDT-a”, saopštio je da je jedan od uhapšenih u top pet krijumčara kokaina u Evropi”...

Bonus video: