U Srbiji podignuta optužnica protiv grupe Ljuba Milovića za šverc kokaina

Politika piše da je srpsko Tužilaštvo za organizovani kriminal optužilo devetočlanu grupu za prekookeansko krijumčarenje droge iz Južne Amerike u Evropu

25237 pregleda 9 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Tužilaštvo za organizovani kriminal Srbije podiglo je optužnicu protiv devetočlane grupe, među kojima su pripadnici MUP-a i BIA, kojoj se na teret stavlja krijumčarenje velike količine kokaina prekookeanskim brodovima iz Južne Amerike u zemlje Evropske unije.

Optužnicom, koja još nije pravosnažna, kao vođa ove grupe tereti se crnogorski policajac Ljubo Milović, rečeno je Tanjugu u tom tužilaštvu.

Politika piše da su pored Milovića, optuženi i radnica BIA Dušica Jovanović, njen suprug Danijel Jovanović, vlasnik firme „Blumen market” Aleksandar Milojević, Strahinja Kutlešić, Milivoje Kišić, Miodrag Pamučina, Živojin Filipović i Milan Krstović.

Grupa se, kako navode, sumnjiči da je od 2019. godine do 2. avgusta prošle godine, učestvovala u transportu kokaina prekookeanskim brodovima iz Ekvadora u Roterdam, odakle su ga prenosili u zemlje Evropske unije, a sumnja se da su drogu prodavali u Holandiji.

Optužnica je predata Posebnom odjeljenju za organizovani kriminal Višeg suda u Beogradu na potvrđivanje. Sumnja se da su iz Srbije u Crnu Goru transportovali veću količinu novca stečenog od prodaje kokaina, a dio novca ulagali u krijumčarenje kokaina iz Južne Amerike u zemlje Evropske unije.

Milojeviću se optužnicom na teret stavlja da je po Milovićevim nalozima pripadnicima grupe dao na korišćenje kamione svog preduzeća, kako bi novac iz Holandije prevozili u Srbiju, Crnu Goru i Hrvatsku.

Kutlešić je optužen da je ostalim pripadnicima prenosio Milovićeve naloge, a dio novca od prodaje narkotika je, kako se sumnja, zadržao za sebe.

Sumnja se da su Jovanović i Kišić preuzimali novac koji je stigao iz Holandije, dok je Jovanović zajedno sa svojom suprugom Dušicom pakovao novac u vakuum kese nakon čega su ga zajedno prevozili u Crnu Goru.

Dio tog novca, piše "Politika", Jovanović je kao nagradu zadržavao za sebe.

Takođe, Jovanović je preko svoje supruge pripadnice BIA, kako se sumnja, dobijao podatke o bezbjednosno interesantnim osobama međunarodnog organizovanog kriminala, pa je te informacije prenosio Miloviću.

Pamučina, inače vozač u Milojevićevoj firmi, kako se sumnja, angažovao je Filipovića da u Holandiji preuzima novac i prevozi ga u Srbiju i Crnu Goru.

Optužena su još dvojica vozača pomenute firme Filipović i Krstović, koji se terete da su takođe na mjestima utovara droge u Holandiji preuzimali novac, koji su kasnije prevozili u Srbiju ili u Crnu Goru kako bi ga predali Miloviću.

Bonus video: