Policajcu sude za zlostavljanje fudbalera Kojaševića

U toku sudski postupak protiv službenika S.M. zbog krivičnog djela - zlostavljanje, na štetu Damira Kojaševića. Na potezu direktor Uprave policije, koji bi trebalo da pokrene i disciplinski postupak protiv tog policajca

35024 pregleda 9 komentar(a)
I djeca gledala torturu: Kojašević (arhiva), Foto: Savo Prelević
I djeca gledala torturu: Kojašević (arhiva), Foto: Savo Prelević

Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici podnijelo je optužni predlog Osnovnom sudu u Podgorici protiv službenika Stanice policije za javni red i mir S. M. iz Podgorice zbog krivičnog djela - zlostavljanje, na štetu crnogorskog fudbalera Damira Kojaševića.

U odgovoru ODT-a Podgorica “Vijestima” navodi se da je optužni predlog podnijet nakon “preduzetih mjera i radnji u ovom predmetu”.

”Prostupak pred sudom je u toku”, piše u odgovoru rukovodioca ODT Podgorica Duška Milanovića.

Kojašević je u oktobru prošle godine grupu službenika policije optužio da su ga u podgoričkom naselju Konik policajci napali bez razloga, a potom je u medijima objavljen i video snimak na kojem se vidi kako ga jedan od službenika UP udara šakom po vratu.

U pritužbi Kojaševića navodi se da se incident dogodio 28. oktobra 2022. godine, kada je tročlana policijska patrola zaustavila fudbalera, koji, kako piše u prijavi “nije pružao nikakav verbalni i neverbalni otpor službenicima UP, već je bio kooperativan prilikom pregleda, pri čemu je imao još i slomljenu ruku u gipsu”...

U pritužbi je naglašeno da se sve dešavalo u blizini osnovne škole gdje uči i sedmogodišnja Kojaševićeva kćerka, pa su i djeca imala priliku da gledaju torturu.

MUP utvrdio težu povredu

Odjeljenje za unutrašnju kontrolu rada policije Ministarstva unutrašnjih poslova takođe je okončalo postupak unutrašnje kontrole, zakonitosti postupanja policijskih službenika Stanice policije za javni red i mir Odjeljenja bezbjednosti Podgorica, tokom koje su utvrdili da je policajac S.M. počinio težu povredu službene dužnosti.

”Na osnovu činjenica i okolnosti utvrđenih u postupku unutrašnje kontrole konstatovano je da postoji osnovana sumnja da je policijski službenik Stanice policije za javni red i mir Odjeljenja bezbjednosti Podgorica S.M., u ovom slučaju, počinio težu povredu službene dužnosti iz člana 95 stav 1 tačka 4 Zakona o državnim službenicima i namještenicima - zloupotreba položaja ili prekoračenje ovlašćenja u službi”, piše u odgovoru MUP-a “Vijestima”.

Izvještaj o izvršenim provjerama sa spisima predmeta iz MUP-a su uputili direktoru Uprave policije Zoranu Brđaninu na dalje postupanje - preduzimanje zakonom utvrđenih mjera u cilju pokretanja postupka za utvrđivanje disciplinske odgovornosti policajca S.M.

”Imajući u vidu činjenično stanje u sprovedenom postupku unutrašnje kontrole povodom predmetnog slučaja, izvještaj o izvršenim provjerama, sa spisima sačinjenim u postupku kontrole, upućen je Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici, na dalji postupak, ocjenu i odlučivanje da li u radnjama i postupanju naznačenog policijskog službenika ima elemenata krivičnog djela za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti”, navodi MUP.

Nulta tolerancija za zlostavljanje

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda koji se nakon pritužbe Kojaševića bavio ovim slučajem, a u izvještaju je istakao da činjenica da je Odjeljenje bezbjednosti Podgorica odmah po saznanju za medijski članak “Policija tukla crnogorskog reprezentativca” upoznalo Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici, koje je dalo određene instrukcije, kao i činjenica da je cjelokupne spise predmeta proslijedio Odjeljenju za unutrašnju kontrolu i Etičkom odboru “idu u prilog težnji da se uspostavi nulta tolerancija na svaki oblik zlostavljanja unutar UP”.

Zaštitnik je Upravi policije preporučio da obezbijedi primjenu preporuke Evropskog komiteta za sprečavanje mučenja i nečovječnog ili ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja.

”...Da mora postojati jasno shvatanje da se odgovornost za zlostavljanje proteže dalje od samih počinilaca na sve one koji znaju ili bi trebalo da znaju na osnovu svog položaja da se zlostavljanje dešava, a ne preduzimaju radnje na njegovom sprečavanju niti ga prijavljuju, a što podrazumijeva postojanje jasne linije izvještavanja, kao i usvajanje zaštitnih mjera za osobe koje prijavljuju zlostavljanje”, piše u mišljenju.

Ombudsman: Ponižavali fudbalera

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda u izvještaju je naveo da su policijski službenici ponižavali fudbalera Damira Kojaševića tokom zaustavljanja njegovog automobila u podgoričkom naselju Konik.

”Na osnovu sprovedenog ispitnog postupka utvrđeno je da je jedan policijski službenik podnosiocu pritužbe zadao udarac desnom šakom u predjelu vrata, iako podnosilac pritužbe u tom trenutku nije pružao bilo kakav vid otpora...”, navodi se u mišljenju.

Zaštitnik nije mogao cijeniti, jer se na dostavljenom videoz apisu, ne vidi da li su i djeca gledala torturu.

Bonus video: