Biletić pomagao u preuzimanju tržišta droge u Srbiji?

Berancu Ivanu Biletiću određen ekstradicioni pritvor, dok mu se u Crnoj Gori sudi za pokušaj ubistva

8946 pregleda 0 komentar(a)
Biletića odvode sa suđenja (arhiva), Foto: Jadranka Ćetković
Biletića odvode sa suđenja (arhiva), Foto: Jadranka Ćetković

Viši sud u Bijelom Polju odredio je ekstradicioni pritvor Berancu Ivanu Biletiću, koji u tom sudu odgovara zbog pokušaja ubistva sugrađanina Vasa Raičevića 2019. godine.

Njemu je juče odgođeno suđenje za to krivično djelo koje je navodno počinio u Crnoj Gori.

”Biletić se nalazi u bjelopoljskom zatvoru, a ekstradicioni pritvor mu je određen jer ga potražuje Interpol Beograd zbog krivičnih djela - udruživanje radi vršenja krivičnih djela i teško ubistvo u pomaganju”, potvrđeno je “Vijestima” u Višem sudu u Bijelom Polju.

U spisima predmeta srpskog tužilaštva, dvije osobe su, od početka 2019. godine do 11. novembra 2022. godine, formirali organizovanu kriminalnu grupu (OKG) u Srbiji, sa ciljem izvršenja krivičnih djela - teško ubistvo, nedozvoljena proizvodnja, držanja i stavljanja u promet opojnih droga, držanje, nošenje i stavljanje u promet oružja i eksploziva.

”U cilju sticanja finansijske koristi i ostvarivanja drugih ciljeva i koristi (zastrašivanje suprotstavljenih OKG, preuzimanje vodeće dominacije na tržištu droge, ubistava članova suprotstavljenih OKG), kroz pravljenje plana za izvršenje ovih krivičnih djela, pored finansijske koristi, preuzimanja vodeće dominacije u kriminalnim krugovima. Plan su dobrovoljno prihvatili članovi ove kriminalne OKG i svaki od njih je postupao po naređenjima i shodno instrukcijama organizatora koji su odlučivali koga, kad i gdje i na koji način treba ubiti, gdje treba distribuirati opojne droge i koji član OKG to treba da uradi. Instrukcije i naređenja su prenošene i članovi su iste dobijali ili u direktnim kontaktima ili kriptovanim telefonima sa instaliranim SKY ECC aplikacijom”, navodi se u spisima predmeta.

Objašnjava se da je uloga Biletića bila da direktnim izvršiocima pruža logističku pomoć, na način što je ilegalno prebacivao do srbijanske granice i iste skrivao na tajnim lokacijama.

Beranac Ivan Biletić osuđen je ranije u bjelopoljskom Višem sudu na četiri godine zatvora zbog pokušaja ubistva sugrađanina Vasa Raičevića, u sticaju sa nedozvoljenim držanjem oružja.

Biletić je, prema optužnici, 10. oktobra 2019. u Beranama pucao na Raičevića, ali ga nije pogodio.

Suđenje je pretprošle godine počelo iznova, nakon što je, poslije bjekstva, uhapšen 19. oktobra, po nacionalnoj potjernici. Do tada mu je suđeno u odsustvu.

Na kraju prvostepenog postupka Biletić se u sudnici pomirio sa Raičevićem.

Tokom suđenja, Vasova sestra i zastupnica Danojla Raičević iznijela je tvrdnje da je u prodaji droge, kojom se navodno bavi Biletić, bio umiješan tadašnji načelnik Centra bezbjednosti Berane Miodrag Mića Božović.

Glavni pretres juče je odgođen na zahtjev advokata Draga Konatara zbog službene zauzetosti u drugom sudu.

Sljedeće ročište zakazano je za 21. mart.

Bonus video: