Ko je državljanin Južne Koreje koji je uhapšen u Crnoj Gori: Sumnjiči se za prevaru od 40 milijardi dolara

BBC na srpskom piše da su krajem decembra 2022. godine vlasti Južne Koreje saopštile da vjeruju da se Do Kvon, suosnivač i izvršni direktor Terraform Labsa sa sjedištem u Singapuru, krije u Srbiji

22262 pregleda 8 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Reuters
Ilustracija, Foto: Reuters

Za državljaninom Južne Koreje Do Kvonom kojeg je danas uhapsila crnogorska policija izdat je nalog za hapšenje u Južnoj Koreji u septembru prošle godine kada se kriptovaluta tera srušila, a on se takođe sumnjiči za prevaru od 40 milijardi dolara nakon što je propala kompanija čiji je suosnivač, piše Radio Slobodna Evropa.

Crnogorska policija je Do Kvona uhapsila na podgoričkom aerodromu.

Ministar unutrašnjih poslova Crne Gore Filip Adžić je na Tviter nalogu naveo da je uhapšeno lice "jedan od najtraženijih "bjegunaca suosnivač i izvršni direktor Terraform Labsa sa sjedištem u Singapuru".

Adžić je naveo da se čeka na zvaničnu potvrdu identiteta, te da Do Kvona potražuju Sjedinjene Američke Države (SAD), Južna Koreja i Singapur.

Južnokorejska policija saopštila je da je osumnjičeni za kojeg se misli da je Do Kvon i još jedna osoba za koju se smatra da je osoba po imenu Han Čang-džun uhapšeni u Crnoj Gori.

"Još nismo dobili otiske prstiju iz Crne Gore, ali planiramo da imamo konačnu verifikaciju identiteta do sjutra ujutru", rekao je zvaničnik korejske nacionalne policijske agenciji Rojters.

Kako je pisao BBC u septembru prošle godine, tužioci u Južnoj Koreji su izdali naloge za hapšenje više osoba koje su povezane sa kriptovalutom tera i sestrinskim tokenom luna.

"Sistem tera i luna su propali u maju prošle godine, kada su cijene oba tokena pala skoro na nulu, što je pogodilo šire kripto tržište", pisao je BBC, dodajući da je maksimalna cijena tokena bila 116 dolara, da bi pala na manje od 0,0002 dolara.

Nakon propasti kompanije Do Kvona, svjetski mediji su objavili da su investitori izgubili oko 42 milijarde dolara, dok su neki izgubili životnu ušteđevinu. Zbog toga su južnokorejske vlasti pokrenule nekoliko krivičnih postupaka.

BBC na srpskom piše da su krajem decembra 2022. godine, vlasti Južne Koreje saopštile da vjeruju da se Do Kvon, suosnivač i izvršni direktor Terraform Labsa sa sjedištem u Singapuru, krije u Srbiji.

Tridesetjednogodišnji Kvon je optužen za prevaru i kršenje pravila tržišta kapitala poslije kraha tera i luna tokena u maju prošle godine.

U junu prošle godine, južnokorejsko tužilaštvo saopštilo je da je Do Kvon otputovao preko Dubaija u nepoznatu zemlju, napustivši Singapur.

Crvena Interpolova potjernica je međunarodni pravni nalog zemljama širom svijeta da pronađu i privedu osobu koju očekuje izručenje, predaja ili neke slične pravne radnje.

Kvon je ranije negirao da se krije, ali nije otkrio gdje se nalazi.

"Nisam 'u bjekstvu' ili bilo šta slično - sa bilo kojom vladinom agencijom koja je zainteresovana da nam se obrati u potpunosti sarađujemo i nemamo šta da krijemo", tvitovao je on u septembru prošle godine.

Tužioci su izdali naloge za hapšenje još pet ljudi, koji nisu imenovani, povezanih sa takozvanim stejblkoinom (stablecoin) Terom i sestrinskim tokenom Lunom.

Stejblkoini su dizajnirani tako da im je relativno fiksna cijena i obično su vezani za robu ili valutu u stvarnom svijetu, ali vrijednost Tere je pala tokom ovogodišnjeg šireg kraha kriptovaluta.

Sistem tera i luna je propao u maju, kada je cijena oba tokena pala skoro na nulu, a posljedice su pogodile šire kriptotržište.

Sa rekordnih 116 dolara u aprilu, valuta tera sada vrijedi manje od 0,0002 dolara.

Širom svijeta ulagači u ova dva digitalna novčića izgubili su oko 42 milijarde dolara, prema analizi kompanije za praćenje blokčejna Eliptik.

Pojedini investitori izgubili su životnu ušteđevinu, a južnokorejske vlasti su pokrenule nekoliko krivičnih istraga o krahu.

Bonus video: