Za šta se terete osumnjičeni policajci: Kupovali birače i kadrirali u policiji

Grupu policajaca sumnjiče da je prljavi novac koristila da utiče na rezultate parlamentarnih izbora 2020. godine, ali i da je na čelna mjesta u Upravi policije postavljala ljude od povjerenja. U spisima SDT-a piše i da su neki policajci mučili pripadnike suprotstavljenih klanova, ali i nadzirali njihovo kretanje u državi i van granica

100726 pregleda 80 komentar(a)
Sa hapšenja posljednje grupe navodno “prljavih” policajaca, Foto: BORIS PEJOVIC
Sa hapšenja posljednje grupe navodno “prljavih” policajaca, Foto: BORIS PEJOVIC

Grupa policajaca, navodnih saradnika mafije, novac stečen švercom kokaina koristila je da utiče na rezultate parlamentarnih izbora u avgustu 2020. godine, ali i da na čelna mjesta u Upravi policije postavlja ljude od povjerenja.

To se, između ostalog, navodi u spisima Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) po čijem nalogu je proteklih dana uhapšeno više policajaca osumnjičenih da su umjesto za državu, radili za račun organizovanih kriminalnih grupa.

”Da novcem stečenim kriminalnom djelatnošću, na parlamentarnim izborima u avgustu 2020. godine u Crnoj Gori utiču da glasači ne ostvare svoje biračko pravo... Kupovali veće količine oružja i eksplozivnih materija, uticali na postavljanje njima bliskih lica na rukovodeće pozicije u Upravi policije”, piše u dokumentima SDT-a.

Prema dokazima do kojih je došlo Specijalno državno tužilaštvo, grupu policajaca - plaćenika mafije, 2019. godine formirali su Ljubo Milović (40), Mileta Ojdanić (51) i Radoje Zvicer (41).

Istražitelji tvrde da su upravo njih trojica novac zarađen međunarodnim krijumčarenjem kokaina trošili da kupuju glasove, uoči izbora sljedeće godine.

Njihovu ekipu terete da su sa saradnicima prošvercovali najmanje tri tone kokaina, zastrašivali pripadnike drugih kriminalnih klanova, svjedoke i da su šefovima kavačkog kriminalnog klana prosljeđivali povjerljive informacije, javljali im da li se sprema nečije hapšenje...

”Okrivljeni Goran Stojanović imao je zadatak da kao policijski službenik... u cilju podrške jedne političke opcije, na parlamentarnim izborima u Crnoj Gori u avgustu 2020. godine, prenosi otkupljene lične karte i preuzima druge radnje po uputstvima i naredbama organizatora”, dodaje se u spisima.

Članovima policijskog narko kartela SDT je označio i pripadnike nekadašnjeg Tima za podršku Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije - Ivana Stamatovića (40), Nebojšu Bugarina (43), Petra Lazovića (33), pripadnika Potražne jedinice policije Gorana Stojanovića (40), Miloša Mišurovića (41) i njihove kolege iz kotorskog Odjeljenja bezbjednosti Marka Novakovića (36), Ivana Nikolića (37) i Milana Popovića (40).

Privođenje Petra Lazovića
Privođenje Petra Lazovićafoto: Boris Pejović

Dio krimi-ekipe kojom su, prema policijskim dokazima rukovodili prljavi policajci su i Cetinjanin Božidar Jabučanin (46), Podgoričani Aleksandar Keković (32), Vladimir Bajčeta (43), Tihomir Adžić (38), Bjelopoljac Filip Zindović, koji se ranije prezivao Kljajević (34) i Dražen Milović (36) iz Trebinja, koji ima prebivalište na Grahovu.

Istražitelji naglašavaju da tek treba da utvrde i ko su ostali, njima zasad nepoznati članovi, te kriminalne grupe koja je djelovala je na teritoriji Crne Gore, Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Ekvadora, Holandije, Belgije, Njemačke, Turske, drugih država Evrope i Južne Amerike.

Stamatović mučio i plaćao

Zadatak nekadašnjeg komandira podgoričke policije Ivana Stamatovića, koji je u bjekstvu, bio je da kriminalnoj organizaciji odaje povjerijive podatke u vezi sa aktivnostima i predmetima koji se tiču njihovih članova, ali i drugih kriminalnih organizacija, kao i da muči pripadnike suprotstavljenih klanova i tako iznuđene podatke dostavlja kriminalnim šefovima:

”Da učestvuje u transportu i vodi evidenciju u vezi sa transportima opojne droge kokain iz Ekvadora u Evropu i Tursku i novčanim iznosima koji su naplaćeni od prodate droge, da preuzima novac koji potiče od prodaje opojne droge kokain, i isti po naredbama organizatora kriminalne organizacije predaje njima i drugim članovima kriminalne organizacije, da vrbuje druge pripadnike kriminalne organizacije i daje novac službenicima Uprave policije Crne Gore, kao i da preduzima druge radnje po uputstvima i naredbama organizatora”.

Bugarin vrbovao kolege

Njegov kolega Nebojša Bugarin, koji je takođe u bjekstvu, piše, kao policajac je učestvovao u transportu kokaina iz Ekvadora u Evropu, ali i prodaji narkotika na teritoriji Crne Gore.

Prema dokazima SDT-a, vrbovao je i kolege policajce da učestvuju u krijumčarenju kokaina, podmićivao ih, preuzimao novac po nalogu organizatora kriminalne organizacije...

Kavačkoj ekipi povjerljive podatke odavao je i policajac Marko Novaković, tvrdi SDT.

Piše da im je slao informacije o aktivnostima i predmetima koji se tiču članova te i drugih kriminalnih organizacija, ali i po zadacima i uputstvima organizatora pratio njihove rivale i obavještavao ih o njihovim lokacijama, automobilima koje koriste...

Jedan od zadataka bio mu je i da izviđa teren u cilju bezbjednog prolaza šefa tog klana i organizatora njima bliskih ekipa, ali i da u za potrebe krimi-ekipe u bazama MUP-a provjerava kada je i koju granicu prešao onaj ko im je bio pod lupom...

Hapšenja

Prethodnih nekoliko dana u velikoj akciji SDT-a i njihovog Specijalnog policijskog odjeljenja uhapšeno je više policajaca, a inspektori tragaju za još šest njihovih kolega.

Hapšenje članova kriminalne organizacije uslijedilo je nakon što je Specijalno državno tužilaštvo, po nalogu novog GST-a Vladimira Novovića, u maju prošle godine ponovo formiralo krivični predmet, a na osnovu podataka koje je Europol još u junu 2021. slao ranijem rukovodstvu Specijalnog državnog tužilaštva.

Novović
Novovićfoto: Luka Zeković

Specijalni tužilac Saša Čađenović u januaru 2022. godine donio je odluku da nema elemenata za pokretanje krivičnog postupka protiv bilo koga. Tada je glavni specijalni tužilac bio Milivoje Katnić.

Nakon prve tranše te komunikacije dostavljene iz Europola, saradnja sa Crnom Gorom “zamrznuta” je zbog odnosa tih bivših čelnika SDT-a i pojedinih policajaca.

Čađenović je zbog sumnje da je postao pripadnik kriminalne organizacije uhapšen 9. decembra 2022. godine, i još se nalazi u pritvoru u Spužu.

Nakon nekoliko razgovora sa novim rukovodstvom, u Europolu su, tvrde ovdašnji zvaničnici, shvatili da u Crnoj Gori postoji volja da se kriminalna organizacija do kraja istraži, i poslali nove pakete transkripata - razgovora članova te kriminalne organizacije.

Potom su krenula hapšenja...

“Lazović mučio škaljarce po nalogu Zvicera”

Po nalogu Radoja Zvicera, nekadašnji tajni agent i vođa Tima za podršku Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala, Petar Lazović, mučio je škaljarce koje su hapsili, fotografisao ih i to slao šefu svoje kriminalne ekipe.

U spisima SDT-a precizira se uloga sina bivšeg pomoćnika direktora Uprave policije Zorana Lazovića, i navodi da je učestvovao u transportu kokaina iz Ekvadora u Evropu, ali i po nalogu šefa klana provjeravao kretanje njima interesantnih osoba.

”Okrivljeni Petar Lazović imao je zadatak da kao policijski službenik Uprave policije Crne Gore kriminalnoj organizaciji odaje poverljive podatke u vezi sa aktivnostima i predmetima koji se tiču članova ove i drugh kriminalnih organizacija, kao i da učestvuje u transportu opojne droge kokain iz Ekvadora u Evropu, prilikom lišenja slobode muči pripadnike suprostavljenih kriminalnih organizacija u cilju dobijanja priznanja ili drugog obavještenja i podatke dobijene mučenjem dostavlja organizatoru kriminalne organizacije, vrši provjere u građanskim stanjima Ministarstva unutrašnjih poslova o prelasku državne granice, kao i da preduzima druge radnje po uputstvima i naredbama organizatora”, piše u spisima.

Portal “Libertas” je juče objavio fotografije na kojima se vide činovi mučenja, navodeći da su torturu činili pripadnici Odsjeka za posebnu operativnu podršku Uprave policije pod komandom Mirka Banovića.

”Vijesti” su prije dvije godine pisale o mučenju škaljaraca, ali su tadašnji čelnici SDT-a i Uprave policije negirali tvrdnje Mila Jovanovića, sumnjičenog za planiranje ubistva Veljka Belivuka i Marka Miljkovića.

Tadašnji menadžment UP odgovorio je “Vijestima” da su njihovi službenici sve radili u skladu sa propisima.

Tada su i ustvrdili da će sve službenike koju su učestvovali u toj akciji protiv organizovanog kriminala, predložiti za nagradu.

Bonus video: