Mugoša odredila Kneževiću pritvor do 30 dana

Knežević je uhapšen zbog navodne povezanosti sa dijelom nedavno uhapšene grupe koju SDT tereti za stvaranje kriminalne organizacije i šverc droge

51714 pregleda 26 komentar(a)
Kneževića dovode u Viši sud, Foto: Boris Pejović
Kneževića dovode u Viši sud, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 24.03.2023. 15:00h

Sutkinja za istragu Višeg suda u Podgorici, Suzana Mugoša, odredila je pritvor do 30 dana uhapšenom pomoćniku direktora policije za borbu protiv organizovanog kriminala Dejanu Kneževiću.

To je "Vijestima" potvrdio jedan od njegovih branilaca, advokat Željko Đukanović.

Đukanović
Đukanovićfoto: Luka Zeković

Knežević je danas oko 10.30 doveden u Viši sud.

Kneževiću je određen pritvor po dva pritvorska osnova - opasnost od bjekstva i opasnost od uticaja na svjedoke.

"Sud se bez ikakvog procesnog uporištva, po stavu odbrane, aprioristički odredio za određivanje pritvora koji je neprihvatljiv iz više aspekata. Sudija za istragu, u rješenju, ni za jedan, ni za drugi pritvorski osnov ne označava konkretne sadržaje i činjenice, nego na apstrakcijama izvodi zaključak o postojanju ispunjenosti uslova za oba pritvorska osnova, koji zaključak ne proizilazi, iz razloga datih u rješenju kojim se određuje pritvor. Po stavu odbrane, ne postoji ni osnov sumnje, nema nijedan razlog, nijedna okolnost koja opravdava ovaj pritvorski osnov, što je condicio sine quo non (neophodan uslov - prim. aut) za zakinutost odluke", rekao je Đukanović.

Kneževiću je juče određeno zadržavanje do 72 sata nakon saslušanja u Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT).

Đukanović je nakon tog saslušanja "Vijestima" rekao da je uhapšeni policajac negirao izvršenje krivičnih djela.

Knežević je uhapšen prije dvije noći, a Specijalno državno tužilaštvo tereti ga da je odavao povjerljive podatke pripadnicima klanova.

Knežević je negirao optužbe, tvrdeći da nikada nije koristio kriptovanu Sky ECC aplikaciju.

Pripadnici Specijalnog policijskog odjeljenja (SPO) preksinoć oko 20 časova su pretresali Kneževićev stan.

Đukanović je nakon završetka pretresa "Vijestima" kazao da policija u stanu Dejana Kneževića nije pronašla ništa što bi ukazivalo na izvršenje bilo kog krivičnog djela.

Službenici Specijalnog policijskog odjeljenja (SPO) zapečatili su sve kancelarije i poslali kući kolege Sektora za borbu protiv kriminala (SBPK), iz njihovih prostorija u tržnom centru “Siti mol” u Podgorici.

Prema istim informacijama, SPO je plavom trakom zapečatio dio elitne zgrade u kojem su godinama smještene i prostorije više odsjeka i grupa SBPK, kojim je rukovodio Knežević.

Bonus video: