HRA: Tužilaštvo znalo za teške slučajeve policijske torture, ali nije adekvatno reagovalo

"Europol je SDT-u još u julu 2021. godine dostavio podatke sa SKY aplikacije. Postavlja se pitanje zašto do danas nije učinjeno više na procesuiranju torture dokumentovane i fotografijama koje sad svi gledamo"

14890 pregleda 1 komentar(a)
Foto: HRA
Foto: HRA

Akcija za ljudska prava (HRA) saopštila je da zahtijeva hitnu reakciju Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) povodom fotografija mučenja žrtava policijske torture, koje je juče objavio portal Libertas, a koje su u kriptovanoj komunikaciji razmjenjivali pripadnici Odsjeka za posebnu operativnu podršku Uprave policije sa pripadnicima kavačkog kriminalnog klana.

Iz HRA navode da je takav zahtjev opravdan kako bi se spriječilo bjekstvo počinilaca.

"Apelujemo na SDT da ove slučajeve sistematske policijske torture sagleda kao krivična djela izvršena od strane organizovane kriminalne grupe. Iz postupanja SDT mora biti isključen svaki državni tužilac koji je kompromitovan dosadašnjim nedjelotvornim postupanjem po do sada prijavljenim slučajevima", kažu izb HRA.

Oni u saopštenju naglašavaju da su neki od zločina sa fotografija odavno prijavljeni državnom tužilaštvu koje ih do danas nije procesuiralo iz nepoznatih razloga.

"Akciji za ljudska prava je poznato da je u posljednje tri godine 20 osoba prijavilo iznuđivanje iskaza i to njih 11 od strane pripadnika Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala, a njih devet od strane kriminalističkih inspektora Centra bezbjednosti Podgorica", piše u saopštenju.

Dodaju da je HRA od 15 utemeljenih prijava iznuđivanja iskaza prošle godine u aprilu obavijestila i CPT i CAT i Vrhovno državno tužilaštvo i Vladu.

"Dok smo u međuvremenu saznali za još pet prijava. Nijedna od navedenih prijava do danas nije adekvatno procesuirana", navode.

Kažu da je Europol SDT-u još u julu 2021. godine - prije godinu i osam mjeseci - dostavio podatke sa SKY aplikacije.

"Postavlja se pitanje zašto do danas nije učinjeno više na procesuiranju torture dokumentovane i fotografijama koje sad svi gledamo", kažu u saopštenju.

Navode da su pripadnici Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala, tačnije Odsjeka za posebnu operativnu podršku Uprave policije, bili su pod komandom Mirka Banovića, bivšeg zamjenika komandanta SAJ-a, jedinice ozloglašene zbog torture nad brojnim građanima u Podgorici 2015. godine.

"Od kojih su javnosti najpoznatiji Mijo Martinović, Branimir Vukčević i Momčilo Baranin (Zlatarska ulica) i 'Kolašinci'. Među pripadnicima odsjeka se nalazio i Milorad Mitrović, takođe bivši pripadnik SAJ", istakli su.

Dodaju i da kontinuitet nekažnjivosti torture u Crnoj Gori samo ohrabruje njeno ponavljanje, što je ponovo i očigledno.

"Postavlja se ozbiljno pitanje kapaciteta državnog tužilaštva Crne Gore da se s tim uhvati u koštac i obezbijedi vladavinu prava", zaključuju u saopštenju.

Bonus video: