Hasanajima 120 godina robije za ubistvo policajca Lekovića

Prvostepena presuda za smrt službenika Uprave policije Milutina Lekovića

18811 pregleda 21 komentar(a)
Sud utvrdio da je on povukao okidač: Ljuan Hasanaj, Foto: Luka Zeković
Sud utvrdio da je on povukao okidač: Ljuan Hasanaj, Foto: Luka Zeković

Albanski državljani Ljuan Hasanaj, njegov brat Ljuljzim i majka Nura osuđeni su juče na jedinstvene kazne dugotrajnog zatvora od po 40 godina za ubistvo policajca Milutina Lekovića, 15. decembra 2019. godine i napad na službeno lice u vršenju poslova bezbjednosti.

Leković je ubijen u službenom vozilu, nakon što je legitimisao i priveo Hasanaje, koji su, piše u optužnici, nakon njega, pokušali da ubiju i službenika Uprave policije Aleksandra Kilibardu.

Prvostepenu presudu u Višem sudu u Podgorici izreklo je krivično vijeće kojim je predsjedavala sutkinja Milena Matović.

U obrazloženju presude sutkinja je rekla da se iz obdukcionog nalaza utvrđuje da je hitac policajca Lekovića pogodio u desnu stranu potiljka i dodala da to odgovara poziciji - da je smrtonosni hitac ispalio Ljuan Hasanaj, koji je sjedio na sredini zadnjeg sjedišta policijskog auta “dačija daster” kojim je upravljao Leković.

”DNK vještačenjem municije utvrđeno je... da DNK profil potiče od okrivljenog Ljuana Hasanaja. Što pokazuje da je on ispalio hitac koji je usmrtio Lekovića”, navela je Matović u obrazloženju presude.

Dodala je da iskaz policajca Kilibarde, koji je ranije u sudu objasnio redosljed događaja, ničim nije doveden u pitanje.

Odbrane okrivljenih - da nisu krivi, sutkinja je ocijenila kao sračunate na izbjegavanje krivice.

”Sud je nesumnjivo utvrdio da su svi okrivljeni izvršili krivično djelo teško ubistvo. Nakon što je Ljuan usmrtio Lekovića, pištolj je okrenuo u pravcu njegovog kolege policajca Aleksandra Kilibarde, koji je sjedio na mjestu suvozača. Povukao je obarač pištolja, ali se zaglavio i nije opalio. Potom je i drugi put pokušao da ubije Kilibardu, repetirao pištolj, ali nije ispalio hitac. Nakon što je izašao iz auta, Ljuan je i treći put pokušao da usmrti policajca Kilibardu. Sve ovo potvrdio je i video nadzor”, rečeno je.

Okrivljeni su potom pobjegli, a u mjestu Sutorina sustigli su ih policajci Danijel Femić i Zoran Anđelić.

Prema rezultatima dokaznog postupka okrivljeni su prijetili policajcima bombom i pištoljem. Da bi ih savladali, navodi se u dokumentima, policija je pucala u njih i ranila u ruku Ljuana.

Optužnicom je predstavljeno da su Hasanaji kao saizvršioci ubili Lekovića 15. decembra 2019. godine oko 14.40 časova i da je smrtonosni hitac ispalio Ljuan.

Na teret im se stavlja da su počinili - teško ubistvo, kao i krivično djelo napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti.

Ljuan Hasanaj, pored navedenog, tereti se i za krivično djelo - nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija.

”Dana 15. 12. 2019. godine, oko 14.40 časova, dok su se nalazili na zadnjem sjedištu policijskog vozila u koje su ih uveli oštećeni Milutin Leković i Aleksandar Kilibarda, kako bi u policiji utvrdili njihove identitete, s obzirom da nijesu imali pasoše kod sebe. Dok su prolazili kroz Igalo, u trenutku nakon što je oštećeni Milutin Leković javio dežurnoj službi Centra bezbjednosti Herceg Novi, da dovode tri lica na identifikaciju, okrivljeni su počeli da razgovaraju između sebe. Zatim je okrivljena Nure Hasanaj počela da pipka i zapitkuje oštećenog Milutina Lekovića, a okrivljeni Luizim Hasanaj da dodiruje i zapitkuje Aleksandra Kilibardu, kako bi im skrenuli pažnju sa okrivljenog Ljuana Hasanaja, koji je to iskoristio i neopaženo izvadio skriveni pištolj CZ model 99 kalibra 9 mm PARA. I dok se vozilo, u kojem su se nalazili, kretalo Ulicom Sava Ilića u Igalu, ispalio hitac u glavu oštećenom Milutinu Lekoviću, koji je upravljao vozilom i nanio mu teške tjelesne povrede u vidu strijelne rane prostrijeline glave, od kojih je nastupila smrt”, piše u optužnici.

Policajac Aleksandar Kilibarda, svjedočeći ranije u Višem sudu, izjavio je da je Ljuan Hasanaj bio vrlo vješt u rukovanju oružjem:

”Bio je vrlo surov i hladnokrvan, i sva ova situacija, nakon što je ubio kolegu, nije uticala na njega... Puno sam razmišljao o ovom događaju. Dok smo prolazili kroz Igalo, Leković je dežurnoj službi rekao da uh dovodimo na identifikaciju. Tada su počeli da razgovaraju među sobom, i upozorili smo ih da prestanu. Tada su ova žena i ovaj čovjek što je hramao počeli da nas pipkaju i zapitkuju. Siguran sam da su htjeli da nam skrenu pažnju kako bi muškarac koji je sjedio u sredini izvadio pištolj. U jednom momentu čuo se prasak i dim je ispunio auto. Vidio sam da je Milutin Leković pogođen hicem. Odmah nakon što je ubio Lekovića, taj muškarac (Ljuan) je repetirao pištolj i okrenuo ga ka mene da puca, ali nije opalio. Rukama sam ga uhvatio za pištolj. U tom trenutku, neko mi je navukao jaknu preko glave. To je trajalo dvije-tri sekunde... On je vrlo vješt u rukovanju oružjem. Bio je vrlo surov i hladnokrvan, i sva ova situacija, nakon što je ubio kolegu, nije uticala na njega”.

Nezavisni sindikat policije zadovoljan presudom

Predsjednik Nezavisnog sindikata policije Igor Rmandić kazao je novinarima da oni pozdravljaju presudu Višeg suda u Podgorici.

”Izražavamo žaljenje što Krivični zakonik Crne Gore ne dozvoljava oštriju kaznu. Smatramo da sam način izvršenja krivičnog djela i ponašanje optuženih, koji tokom sudskog postupka nijesu izrazili žaljenje i saosjećanje sa porodicom ubijenog našeg kolege, nisu sudu ostavili drugu mogućnost osim da im izrekne dugotrajne kazne zatvora. Žalimo što ne postoji mogućnost teže kazne i nadamo se iskeno da nećemo biti više u prilici da više komentarišemo ovakve presude”, kazao je Rmandić.

Bogoljub Leković: Ispravna odluka

Novinarima se obratio i Bogoljub Leković, stric pokojnog Milutina Lekovića.

”Sud je ispravno donio odluku, maksimalna kazna. Mi našeg pokojnog Milutina ne možemo vratiti, ali makar da je kazna to što jeste, maksimalna”, kazao je stric pokojnog.

Bonus video: