Okončano suđenje Radosavi Simonović: "Kuhinjskim nožem branila čast"

Simonović je optuženoj za pokušaj ubistva Dragoslava Tršića

7772 pregleda 1 komentar(a)
Simonović nakon suđenja, Foto: Jadranka Ćetković
Simonović nakon suđenja, Foto: Jadranka Ćetković

U bjelopoljskom Višem sudu 4. aprila će biti izrečena presuda Radosavi Simonović (44), koja odgovara zbog pokušaja ubistva komšije Dragoslava Trišića (24), biće izrečena 4. aprila.

Prema navodima optužnice, nakon svađe i tuče u dvorištu Simonovića, okrivljena je, 4. novembra 2019. godine, kuhinjskim nožem tri puta izbola Trišića.

U ovom slučaju optuženi su i brat okrivljene Vladan Mijović, tetak i ujak Trišića - Radosav Raičević i Jovica Radević.

Prije iznošenja završnih riječi državni tužilac Hasan Lukač promijenio je činjenični opis i dodao da je Simonović djelo počinila “u stanju bitno smanjene uračunljivosti, usljed afekta razdraženosti jakog intenziteta na nivou patološkog afekta, ali kratkotrajnog intenziteta”.

Objasnio je da je činjenični opis izmijenjen nakon vještačenja, ali da to ne umanjuje njenu odgovornost.

“Optužena ne spori da je kritičnog dana povrijedila Trišića. U iskazu je navela da je u trenutku kada je vidjela brata Mijovića kako leži, uzela kuhinjski nož kojim je gulila krompir, prišla i nožem udarila najbližeg od trojice koji su bili oko njenog brata”, rekao je Lukač.

On je istakao da je takva odbrana sračunata zbog izbjegavanje krivično-pravne odgovornosti.

Njegovim završnim riječima pridružio se punomoćnik oštećenog Igor Radović, ističući da Trišić nije sam otišao na kućni prag Radosave Simonović, već ga je pozvao njen brat Mijović, i da njegov klijent nije tada napao njenog brata.

On je ocijenio da je Simonović postupala sa direktnim umišljajem, tražeći da je sud kazni kaznom propisanom zakonom.

Branilac okrivljene, advokat Velibor Marković, ukazao je na preddeliktnu situaciju, kroz delikatnu situaciju povrede ugleda i časti porodice ove samohrane majke, čijeg je brata Trišić napao na njenom kućnom pragu, pozivajući se na nalaz vještakinje neuropsihijatrice dr Gordane Konatar.

Njen drugi branilac, advokat Kasim Dizdarević, je rekao da optužnica nije dokazana i da je taj događaj školski primjer nužne odbrane, jer se desio na kućnom pragu okrivljene, gdje je prvo napadnut njen brat a potom ona.

Obojica su istakli da je jedina zakonita presuda - oslobađajuća.

Bonus video: