Prijave o zlostavljanju „naknadna pamet”: Tako je govorio Zoran Lazović krajem januara 2021.

Tadašnji šef Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije prije dvije godine rekao da je siguran da su sve radili u skladu sa zakonom

71844 pregleda 49 komentar(a)
Zoran Lazović, Foto: Savo Prelević
Zoran Lazović, Foto: Savo Prelević

Pokušaji advokata da obavijeste javnost o zlostavljanju koje su njihovi klijenti pretrpjeli od batinaškog odreda nekadašnjeg Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije (SBPOKK), ali i podnošenje krivičnih prijava zbog toga, krajem januara 2021. tadašnji šef tog Sektora, Zoran Lazović, nazvao je naknadnom pameću i ustvrdio da je siguran da su sve radili u skladu sa zakonom.

Na konferenciji organizovanoj povodom sprečavanja ubistva beogradskih kriminalaca, plaćenika kavačkog klana, Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, Lazović je, poručivši da su mediji od te dvojice Beograđana napravili hajduke, komentarisao i medijske izvještaje o torturi.

”Ta naknadna pamet su pripadnici organizovanih kriminalnih grupa, njihove vođe i njihovi prepoznatljivi advokati, koji su se sjetili što se dešavalo pet, šest mjeseci unazad, ili zadnjih godinu, pa su sada tako žestoko, zbog tako stvorenog ambijenta i pokušaja unižavanja policije, krenuli sa krivičnim prijavama prema tužilaštvu protiv pripadnika SBPOKK, sa predstavkama za unutrašnju kontrolu, i građansku kontrolu... I nemamo ni od toga problema, na svaku tu predstavku ćemo, naravno i na svaki poziv tužilaštva, dati odgovor i odazvati se u momentu kad to budu tražili od nas i dati cjelokupnu dokumentaciju, jer smo potpuno sigurni da smo radili sve u skladu sa zakonom i ovlašćenjima pripadnika Uprave policije. Ali, te naknadne pameti i njihovi sponzori svega toga, definitivno su ovih dana vrlo prisutni u javnosti i izuzetan prostor dobijaju u medijima”, rekao je Lazović na konferenciji za medije Specijalnog državnog tužilaštva (SDT), 28. januara 2021.

U danima prije toga objavljene su optužbe Nikšićana Jovana Mrvaljevića (25) i Mila Jovanovića (35) da su ih pripadnici SBPOKK 30. decembra 2020. tukli, maltretirali, mučili, ucjenjivali, prijetili silovanjem i ubistvom, ali i da će nauditi njihovim porodicama, tražeći da lažno svjedoče da rade za sada pokojnog Kotoranina Jovana Vukotića i da imaju zadatak da ubiju nekog kavčanina.

Među pripadnicima SBPOKK u koje su uperili prst, bio je i Lazovićev sin, sada uhapšeni tajni agent, Petar Lazović.

Mlađi Lazović je, tvrde sagovornici “Vijesti” iz Uprave policije, koordinirao batinaškim eskadronom SBPOKK.

Petar Lazović
Petar Lazovićfoto: Boris Pejović

Optužbe Mrvaljevića i Jovanovića, Uprava policije je, u odgovorima “Vijestima”, odbacila 2. januara 2021. godine, navodeći da su nekoliko dana ranije spriječili izvršenje teškog krivičnog djela protiv života i tijela, koje je moglo nastati kao posljedica sukoba članova organizovanih kriminalnih grupa i u automobilu u kom su bili Mrvaljević, Jovanović i Vladan Mijušković (38) pronašli pištolj brušenog broja, fantomke, rukavice, kriptovane telefone.

Iako su prijave zbog zlostavljanja podnijete prije više od dvije godine, to pitanje aktuelizovalo se prošle sedmice, nakon što je portal “Libertas” objavio dokaze o “profesionalnom” postupanju pripadnika SBPOKK.

Taj portal je, uz dokaze Europola, objavio da su pripadnici SBPOK, sudeći prema komunikacijama sa kripto telefona, otimali ljude i držali ih u takozvanim štek-stanovima, tukli ih, stavljali im pištolj u usta, mučili ih strujom, gušili, prijetili im i omalovažavali ih i prema njima nečovječno postupali...

Petar Lazović je, prema do sada pregledanim materijalima Europola u koje “Libertas” ima uvid, o svojim dostignućima i namjerama obavještavao kriminalce Radoja Zvicera, Darka Šarića, pripadnika Šarićeve kriminalne organizacije Nikolu Spasojevića i srpske kriminalce Belivuka i Miljkovića…

Fotografija koju je Lazović poslao Zviceru
Fotografija koju je Lazović poslao Zvicerufoto: Libertas

”Vijesti” su juče podsjetile na tekstove pisane nakon što je prijavljeno policijsko zlostavljanje, i na odgovor Uprave policije, koja je početkom 2021. odgovorila da se Mrvaljević, nakon što je “zakonito” priveden, požalio da se ne osjeća dobro i na insistiranje policijskih službenika odveden na zdravstveni pregled. Ustvrdili su i da je ljekar konstatovano da nema povreda i da je dobrog opšteg zdravstvenog stanja.

Iz Građanske alijanse juče su saopštili da je, nakon nedavno objavljenih fotografija na portalu “Libertas”, nužno hitno sprovesti adekvatnu istragu i identifikovati ljekara koji nije registrovao vidljive povrede Jovana Mrvaljevića.

”Davanje podrške zlostavljačima putem falsifikovanja izvještaja ujedno podrazumijeva i ‘učestvovanje u torturi’, što je nedopustivo za predstavnike medicinske struke i nameće im i krivičnu odgovornost pored samih vršioca torture”, objavili su iz GA na Fejsbuku.

Mrvaljević, koji je prije više od dvije godine za “Vijesti” pričao o svom iskustvu sa pripadnicima Lazovićevog batinaškog odreda, uhapšen je u novembru 2021. zbog sumnje da je dio grupe koja je planirala ubistvo jednog od vođa kavačkog klana Slobodana Kašćelana.

Upravo njegovu fotografiju, napravljenu u bolnici, u kojoj mu ljekari ukazuju pomoć, Petar Lazović je, piše u spisima Europola, 30. decembra 2020. u 23.24 sati, poslao šefu kavačkog klana Radoju Zviceru, uz poruku: “Ovaj mi umrije, pi”.

Mile Jovanović optužen je za pokušaj ubistva Belivuka i Miljkovića, 22. januara 2021. u Tivtu.

Bonus video: