Šteta za šetalište u Petrovcu pala na 136.000 eura

Iz SDT-a odgovorili budvanskom Sekretarijatu za imovinu da je bivši službenik Opštine omogućio protivpravnu imovinsku korist izvođaču radova u tom iznosu Sekretar Zenović ističe da "želi da bude oprezan i vjeruje da se ovo odnosi samo na jednu fazu izgradnje i da ne znači epilog cijelog posla kojim je oštećen budžet građana"

15214 pregleda 3 komentar(a)
Šetalište još nije završeno, Foto: Vuk Lajović
Šetalište još nije završeno, Foto: Vuk Lajović

Za jednu od najvećih korupcionaških afera u režiji budvanske kriminalne grupe - izgradnju petrovačkog šetališta, po svemu sudeći kriv je jedan opštinski službenik, a kasa metropole turizma oštećena je za svega 136 hiljada eura.

To proizilazi iz dopisa Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) dostavljenog Sekretarijatu za zaštitu imovine, u koji su “Vijesti” imale uvid.

Još u oktobru prošle godine, sekretar za zaštitu imovine Đorđe Zenović zatražio je od tužilaštva na čijem je čelu Vladimir Novović da im dostavi informacije šta je urađeno sa tri korupcionaške afere budvanske kriminalne grupe: “Vodeni grad”, “Petrovačko šetalište” i “Rusko selo”, koje su oštetile gradsku kasu za više miliona eura.

Iz SDT-a je stigao dopis da su kompletne spise predmeta u vezi sa izgradnjom šetališta u Petrovcu dostavili Višem državnom tužilaštvu.

”Naime, s obzirom na to da iz sadržine podataka prikupljenih u toku istrage koja je sprovedena od strane ovog tužilaštva protiv okrivljenih Milenka Medigovića, potpredsjednika Opštine Budva i službenika Opštine Budva Miodraga Samardžića, po mišljenu ovog tužioca, proizilazi osnovana sumnja da je Miodrag Samardžić, kao službenik Opštine i član nadzornog organa za građevinsko-zanatske radove na rekonstrukciji šetališta i uređenja parka u Petrovcu, potpisivanjem i ovjeravanjem netačne dokumentacije - privremene i konačne građevinske dokumentacije prikazao da je vrijednost izvedenih radova za 136.816,81 eura veća od vrijednosti stvarno izvedenih radova”, navodi se u dopisu specijalne tužiteljke Nataše Bošković.

Dodaje se da je u tom iznosu “pribavio protivpravnu imovinsku korist izvođaču radova - privrednom društvu ‘Udarnik’ DOO Nikšić, a Opštini Budva u istom iznosu pričinio štetu.

”Iz toga proizilazi da se u radnjama Smaradžića, koji u vrijeme izvršenja krivičnog djela nije bio javni funkcioner da bi se zasnovala nadležnost postupanja SDT-a, shodno članu 3 Zakona o Specijalnom državnom tužilaštvu, ostvarili elementi bića krivičnog djela zloupotreba službenog položaja... za koje je..., s obzirom na visinu zaprijećene kazne, nadležan Viši sud u Podgorici”, navela je tužiteljka i uputila Sekretarijat da se obrati Višem državnom tužilaštvu.

Zenović za “ Vijesti” kaže da “želi da bude oprezan i vjeruje da se ovo odnosi samo na jednu fazu izgradnje šetališta u Petrovcu i da ne znači epilog cijelog posla kojim je oštećen budžet građana”.

”S jedne strane sam zadovoljan jer je javnost nakon mnogo godina izviđaja upoznata sa tim šta se dešava sa ovim predmetom, ali s druge strane, opreza radi, izražavam veliko nezadovoljstvo saznanjem da je za posao izgradnje šetališta koje je tri i po puta prešlo ugovoren iznos, odnosno za koji su građani platili osam miliona eura, odgovoran službenik Opštine i to samo za iznos od nepunih 140.000 eura. Djeluje nevjerovatno iz ovog dopisa da nisu procesuirana i ostala lica, a prije svih tadašni potpredsjednik Opštine zadužen za nadzor nad kompletnim poslom, kao i zastupnik firme u čiju korist je ostvarena protivpravna imovinska dobit, a na štetu Opštine”, naglasio je Zenović.

Ističe da neće da prejudicira, te da će se obratiti Višem tužilaštvu za više informacija.

”U odnosu na odgovor ću preduzeti dalje zakonske korake. Mi danas u Petrovcu imamo nezavršeno šetalište koje je opasnost po građane i sa druge strane šest miliona eura prazniju kasu od iznosa koji je bio ugovoren i uradiću sve što je nadležnosti ovog organa da svi koji su to skrivili odgovaraju, a uvjeren sam da jedan službenik Opštine nije i ne može biti odgovoran za sve”.

Po nalogu SDT-a, Medigović je priveden prije dvije godine i tada je, kako su “Vijesti objavile, ispričao tužiocima da nema ništa sa izgradnjom šetališta u Petrovcu, već da je tu trasu svojevremeno koristio samo u predizborne svrhe, kako bi ga vidjeli glasači.

Nekadašnji budvanski funkcioner tužiocima je u tom kontekstu pričao i o troškovima renoviranja školske ograde, ali i izgradnji deponije u Budvi.

Centar za istraživačko novinarstvo Crne Gore (CIN-CG) ranije je objavio da je među 40 sporazuma o priznanju krivice koje je zaključilo SDT na čijem je čelu bio Milivoje Katnić, a potvrdio Viši sud, i onaj sa Medigovićem, koji je dobio kućni pritvor od 75 dana za zloupotrebu službenog položaja prilikom izgradnje petrovačkog šetališta. On je, kako je tada objavljeno, bio neposredno zadužen za praćenje investicije, a na teret mu je stavljeno da je od izvođača zahtijevao da izvodi radove koji nijesu predviđeni, i tako oštetio Opštinu za 232.543 eura.

”Na teret mu je stavljen najblaži stav za ovo krivično djelo. Prema šteti koja je napravljena, trebalo je da bude optužen za najteži stav sa predviđenom kaznom zatvora od dvije do 12 godina robije”, navedeno je u tekstu CIN-CG.

Tender za šetalište u Petrovcu je raspisala gradska DPS- SDP uprava još 2008. godine, a radovi su povjereni prvorangiranoj nikšićkoj kompaniji “Udarnik”. Gradnja je započela godinu kasnije, ali zbog nedostatka novca radovi su u više navrata zaustavljani, da bi šetalište tek 2015. dobilo sadašnji izgled, ali ni do danas nije završeno.

Jedina zvanična računica koliko novca je potrošeno u izgradnju šetališta izvedena je 2013. godine, kada je gradom još upravljala koalicija DPS-SDP. Prema tadašnjim podacima Sekretarijata za investicije, izgradnja šetališta koštala je 6.063.286 eura, a popločavanje dodatnih 1,45 miliona.

U izvještaju o izvedenim radovima piše i da su pripremni radovi koštali 425.000, a zemljani 1.600.000 eura. Za gornji sloj - postvaljanje tampona i betona, potrošeno je 324.000 eura, zidovi i pločasti propusti koštali su 854.000, a vodovodna, fekalna i atmosferska kanalizacija 1,8 miliona eura. Prema istim navodima, za izgradnju elektroinstalacija iz kase Budve otišlo je 479.000 eura.

Kao primjer neracionalne potrošnje, opozicija godinama potencira priču da je izgradnja javnog toaleta koštala 274.000 eura.

Još 2017. godine, tadašnji gradonačelnik Budve Dragan Krapović dostavio je SDT-u kompletnu dokumentaciju o radovima na petrovačkom šetalištu. U decembru 2021. tadašnji gradonačelnik Marko Carević uputio je urgenciju tadašnjem v. d. vrhovnog državnog tužoca Draženu Buriću u kojem mu je detaljno obrazložio višegodinji problem sa kojim se suočava lokalna uprava, jer su joj, kako je naveo, vezane ruke i ne može da sanira šetalište niti da ga dovrši, zbog toga što istražitelji SDT i dalje izviđaju slučaj.

Morsko dobro tražilo zeleno svjetlo od SDT-a za “hitnu sanaciju”

Još u junu prošle godine, izvršni direktor Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom Mladen Mikijelj uputio je dopis Novoviću zatraživši zeleno svjetlo da to državno preduzeće sanira petrovačko šetalište koje je u izuzetno lošem stanju.

“Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom, kao upravljač državnom imovinom u zoni morskog dobra je u svom poslovanju suočeno sa dugogodišnjim problemom nezavršenog šetališta u Petrovcu. Naime, redovnom kontrolom zone morskog dobra uočeno je da je šetalište u Petrovcu nebezbjedno za korišćenje, te da je vjerovatno usljed protoka vremena izvedenih radova, neophodna hitna sanacija, prvenstveno zbog mještana koji trpe zbog neuređenog šetališta, kao i zbog nemogućnosti realizacije ljetnjih turističkih sezona u punom kapacitetu. Apelujemo da ukoliko ne postoje zakonske prepreke za intervenciju u ovom prostoru s aspekta rada tužilaštva, omogućite davanjem saglasnosti, vršenje sanacije štališta, sa ciljem nesmetanog i bezbjednog korišćenja, a sve u korist građana Petrovca i turista koji ga posjećuju”, naveo je tada Mikijelj u dopisu.