Brđanin: Nijesu ispunjeni zakonski uslovi za moje razrješenje

U Vladi obavljen razgovor sa direktorom Uprave policije kojem su premijer i ministar unutrašnjih poslova tražili da sam ode. Narednih dana nastavljaju se razgovori - na potezu Vlada i ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić

98283 pregleda 176 komentar(a)
Adžić, Abazović i Brđanin, Foto: Boris Pejović
Adžić, Abazović i Brđanin, Foto: Boris Pejović

Direktor Uprave policije Zoran Brđanin kazao je večeras "Vijestima" da nijesu ispunjeni zakonski uslovi za njegovo razrješenje.

"O ovoj temi će se više razgovarati narednih dana na relaciji direktor policije - ministar unutrašnjih poslova - premijer", kazao je kratko Brđanin, koji nije želio da komentariše detalje današnjeg razgovora u zgradi Vlade.

Premijer Dritan Abazović i ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić tražili su od direktora Uprave policije da sam ode sa te funkcije ali je Brđanin i na sastanku ponovio stav o petka kada je saopštio da "nema razloga niti osjeća bilo kakvu odgovornost da sam podnese ostavku".

Tokom sastanka, kako saznaju "Vijesti", direktor Uprave policije pojasnio je zbog čega smatra da ne treba da podnese ostavku, a nakon njegove odluke razgovori na ovu temu će se nastaviti narednih dana.

Prema informacijama "Vijesti", nakon Brđaninove odluke sada su na potezu Abazović i Adžić, koje treba da procijene naredne, zakonite korake ukoliko žele da smijene prvog čovjeka javne policije.

Pregovori oko ostavke šefa policije biće nastavljeni narednih dana kada će biti jasnije da li će Brđanin i dalje rukovoditi najvećim bezbjednosnim aparatom u državi...

Po svemu sudeći, sve će znati već u četvrtak, nakon sjednice Vlade.

Ostavka Brđanina tražena je nakon velike operacije Specijalnog državnog tužilaštva, tokom koje je uhapšeno nekoliko sadašnjih i bivših službenika policije među kojima i pomoćnik direktora Sektora borbe protiv kriminala Dejan Knežević, kojima se na teret stavlja sumnja da su navodno bili članovi kriminalne organizacije. Operacija SDT-a i Specijalnog policijskog odjeljenja uslijedila je nakon višemjesečne razmjene i uparivanja podataka, koje je tužilaštvu poslao EUROPOL.

Prema članu 16 Zakona o unutrašnjim poslovima, prilikom prestanka mandata direktora UP, primjenjuju se odredbe tog zakona ali i zakona kojim se uređuju prava i obaveze državnih službenika i namještenika.

To znači da Vlada direktora UP zakonitim alatkama može smijeniti samo na nadležnom Odboru za bezbjednost i odbranu, kojem je direktor UP dužan da najkasnije do 1. juna, dostavi poseban izvještaj o rezultatima policije u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Ako nadležni odbor Skupštine ne prihvati izvještaj, o tome će obavijestiti ministra, koji može pokrenuti postupak razrješenja direktora UP, prije isteka vremena na koje je postavljen.

Prvi čovjek UP može biti smijenjen i na osnovu člana 60 Zakona o državnim službenicima i namještenicima, kojim je predviđeno da prestanak mandata može biti - istekom mandata, na lični zahtjev, prestankom radnog odnosa, razrješenjem...

Brđanin je na dužnost v.d. direktora imenovan 23. februara 2021. godine, kada je odlukom tadašnjeg ministra Sergeja Sekulovića, ocijenjen kao najbolji kandidat na konkursu za šefa Uprave policije. Pozitivno mišljenje skupštinskog Odbora za bezbjednost Brđanin je dobio 23. jula 2021. godine, a oficir policije zvanično je imenovan na tu dužnost - 16. avgusta te godine.

Za vrijeme mandata u UP, Brđanin je Skupštini dostavio tri posebna izvještaja o rezultatima policije u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije...

Bonus video: