Južna Koreja došla po Kvona

Traži se izručenje uhapšenog “kralja kriptovaluta”

19015 pregleda 10 komentar(a)
Foto: BORIS PEJOVIC
Foto: BORIS PEJOVIC

Predstavnik Ambasade Južne Koreje juče je od crnogorskog Ministarstva pravde tražio izručenje njihovog državljanina Do Kvona, uhapšenog na podgoričkom aerodromu zbog falsifikovanja isprava.

”Pripremljena je diplomatska delegacija u Ministvarstvu vanjskih poslova i Ministarstvu pravde u vezi sa ovim slučajem”, saopšteno je nezvanično “Vijestima”.

Tog takozvanog “kralja kriptovaluta” Južna Koreja potražuje zbog kriminalnog udruživanja. Svjetski mediji pišu da se sumnjiči za prevaru od 40 milijardi dolara, poslije kraha tera i luna tokena prošle godine.

”Vijestima” je nezvanično rečeno da je službenik ambasade nakon Ministarstva pravde, razgovarao i sa osnovnim tužiocem u Podgorici Harisom Šabotićem, koji rukovodi predmetom.

Sa Kvonom je protekle sedmice slobode lišen i njegov zemljak Hon Čand Jun, pošto su sa Aerodroma u Podgorici privatnim avionom kanili da odlete za Dubai.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP), tada je saopšteno da su njih dvojica upotrijebili falsifikovane isprave prilikom pasoške kontrole...

Predstavnik Amabasade Južne Koreje izlazi iz Ministarstva pravde
Predstavnik Amabasade Južne Koreje izlazi iz Ministarstva pravdefoto: Luka Zeković

”Pregledom prtljaga pronađene su i putne isprave Belgije i Južne Koreje. Provjerama Interpola utvrđeno je da su isprave Belgije falsifikovane. Po nalogu ODT-a od lica su oduzeta tri lap top uređaja i pet mobilnih telefona. Uvidom u aplikaciju Granica, lica nemaju evidentiran ulazak u Crnu Goru. Za njima je raspisana potjernica od strane NCB Seul-Koreja zbog krivičnog djela kriminalno udruživanje”, saopšteno je iz institucije kojom rukovodi Filip Adžić.

Bonus video: