Odloženo suđenje bivšem direktoru ANB-a Dejanu Peruničiću

Advokati Begović i Đolević predložili su da se suđenje odloži jer Peruničić nije bio sposoban da prati suđenje

7603 pregleda 7 komentar(a)
Peruničić (desno) po izlasku iz Višeg suda, Foto: Komnen Radević
Peruničić (desno) po izlasku iz Višeg suda, Foto: Komnen Radević

Suđenje bivšem direktoru Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) Dejanu Peruničiću odloženo je danas u Višem sudu u Podgorici, zbog njegovog lošeg zdravstvenog stanja.

Spojena su tri optužna predloga, prema kojem je Peruničiću stavljeno na teret da je počinio krivično djelo zloupotreba službenog pložaja.

Njegovi branioci, advokati Zdravko Begović i Predrag Đolević, predložili su da se suđenje odloži jer Peruničić nije bio sposoban da prati suđenje. Sudija Igor Đuričković je nakratko prekinuo glavni pretres, a zatim pozvao vještaka da se izjasni o zdravstvenom stanju Peruničića.

Naredno suđenje zakazano je za 31. maj.

Advokat Begović je sudu danas predložio da se isključi javnost, ali budući da glavni pretres nije ni počeo, sud nije donio odluku po predlogu.

Na zakazano suđenje došli su svjedoci, oštećeni bivši premijer Zdravko Krivokapić i lider Demokrata Aleksa Bečić, koji se protivio predlogu odbrane da se isključi javnost.

„Iskoristio sam zakonsku mogućnost, imajući u vidu stanje u spisima predmeta i činjenicu da je moj branjenik Dejan Peruničić bio direktor Agencije za nacionalnu bezbjednost, te da u spisima postoji obiman materijal koji se tiče službenih tajni i određenih komunikacija koje su vezane za nacionalnu bezbjednost države Crne Gore. To je jedan od mojih glavnih razloga. Sudije pojedinci koji su ranije započinjali glavne pretrese, prihvatali su takav predlog da se iskljui javnost. Sudija Đuričković danas nije bio u mogućnosti da odluči o tome jer glavni pretres nije ni počeo. Smatram da će prihvatiti moj predlog i potpuno opravdano isključiti javnost“, kazao je advokat Begović.

Nije želio da prejudicira odluku suda u ovom predmetu, jer glavni pretres nije ni počeo.

„Danas je glavni pretres potpuno opravdano odložen zbog pogoršanog zdravstvenog stanja mojeg branjenika. Sud je na korektan način predložio vještačenje. Vještak je dao vrlo kvalitetan nalaz u kojem je naveo da Peruničić apsolutno nije procesno sposoban da daje izjavu i prisustvuje suđenju i dao rok od dva mjeseca u kojem je potrebno da se zdravstveno stanje eventualno pokuša ispraviti. Iz tog razloga suđenje je odloženo za dva mjeseca“, kazao je Begović.

Bonus video: